用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 戒奶嘅意外收穫
go

戒奶嘅意外收穫 [複製鏈接]

係仔仔兩歲確診後,我參考咗生物療法嘅資料,決定立即戒奶(只係戒咗食藥咁食個支,無完全戒絕奶製品,但也不常吃)。也好在仔仔當時已不太飲奶,好鍾意食固體,所以可以即戒。

早兩日同醫生傾開,我問奶係咪真係咁毒?我當時一戒咗,阿仔啲反應即刻返嚟。不過醫生話可能咁啱得咁蹺。

姑勿論點都好,阿仔戒奶後,到依家四歲,但望落仍然好似三歲,比普通小朋友奀廋,又矮,三歲時仍然好似大BB 咁,依家四歲好少少。外人覺得我兩公婆都唔算矮,何解個仔咁細粒,我都估係因為無食奶粉嘅緣故。

不過雖然係咁,但卻帶俾我三個意外收穫:

一,佢細粒,佢最難搞嘅時期,我好容易便能夠捉得實佢,用強硬嘅手法迫使佢冷靜,迫佢面對現實。漸漸佢啲固執野都越嚟越易搞。

二,佢進步好快,我覺得有番個仔,雖然之前錯過咗好多 BB 時期嘅溫馨時刻,但因為佢細粒,仲有個 B 樣,我成日當番佢 BB 個陣咁攬抱錫,補償番以前曾經失去嘅關係和感覺。

三,我唔駛愁撲奶粉。佢係細粒啲,但好健康,不常病,所以差唔多上足堂咁滯,無影響訓練。

忽然有感而發,多謝收看
   4    0    0    0

回覆:jjcow 的帖子

我都想幫個囝介奶,佢下個月兩歲,有諗過飲下荳奶或杏仁糊。好懶去實行,因為太多嘢要幫佢改善.....

回復 jjcow 的帖子

〝不過醫生話可能咁啱得咁蹺。〞
其實,要試真系咁啱得咁蹺好易姐,戒清100%兩至三個月後,比番少少佢食,即刻打回原形,米知有無用。

建議同時戒小麥,因小麥會刺激條腸,影響小朋友營養吸收。

回覆:戒奶嘅意外收穫

我囝囝出世吾足4磅早產,滿兩歲就戒奶,而家咪有係全班最高果個。只要三餐均衡,睡眠充足,吾覺得要奶作補充。

回覆:kck_88 的帖子

麵包、意粉、麵條、麵粉、pizza、大部份醬油等等

戒奶真糸會有用?
我B女就黎4歲都未識講野
佢一日都飲2枝奶有冇關?

生物療法係咩 ? 我個 係 a 仔 ? 同飲 milk 有 關 ? milk 同 高度有關 ?

chynnamama 發表於 13-5-8 02:18
生物療法係咩 ? 我個 係 a 仔 ? 同飲 milk 有 關 ? milk 同 高度有關 ?
其實我都唔知,但感覺有食奶個啲大隻啲...
生物療法好複雜,呢度都有會員行緊呢條路,我只取其皮毛... 你可以係度開個 Post 問下,或者上網 search。

au2109 發表於 13-5-4 18:45
戒奶真糸會有用?
我B女就黎4歲都未識講野
佢一日都飲2枝奶有冇關?
其實都 4 歲,正常小朋友都建議從一般飲食吸取營養。你可以試下,反正唔飲奶又唔會有大問題。不過聽好多媽咪講,戒咗奶真係無咁遊魂。

回復 chynnamama 的帖子

FYI

http://www.autism.hk/biomed/food-allergy.htm

我这個爸爸和你感覺一樣
一,佢細粒,佢最難搞嘅時期,我好容易便能夠捉得實佢,用強硬嘅手法迫使佢冷靜,迫佢面對現實。漸漸佢啲固執野都越嚟越易搞。

二,佢進步好快,我覺得有番個仔,雖然之前錯過咗好多 BB 時期嘅溫馨時刻,但因為佢細粒,仲有個 B 樣,我成日當番佢 BB 個陣咁攬抱錫,補償番以前曾經失去嘅關係和感覺。
我兒子玩玩具車衹會轉車轆.細個時人人都跟,任何人都可照顧,不怕陌生人.一歲時發覺對人叫佢不回應,與其他人沒眼神接觸,但和我有,因工作太忙也沒有上心,這都是我的錯,攪到佢而家追得甘辛若苦.他想要去的地方一定要你帶佢去,每次從床爬下來都用從祿架床爬梯的最底一格捐岀來,用力扯耳仔扯到紅哂,換片時用力扯下体,痾了大便用手去攪四圍搓,用頭撞玻璃等自我刺激行為,喜歡你轉東西給他看,很喜歡看電筒的光,會追,大笑及很興奮,喜歡放東西在地下轉.攪門鎖,開關衣櫃門,所有家私櫃筒達一兩小時.經常拉著你的手行來行去,很心急沖奶慢D都發脾氣哭鬧.兩隻手不停四圍攪,德不懂叫佢唔好做.沖涼時又扯下体及不肯讓我洗頭,喜歡你抱他看上面的東西,爬上我電腦檯攪顯示哭,不停開關我的電腦.除了飲奶和食粥仔,什麼都不吃,最初給他吃香蕉,要夾硬塞進口才肯吃.15個月時要你帶他在公園拖著手同一個石級及樓梯行來行去1個鍾.不肯同我玩玩具只會扔,教他玩他就發裨氣哭鬧走左去.不肯拿著食物來吃,唔識用牙咬野.20個月試過自己拿蕉吃過一次,跟著幾個月都沒有了.仲什麼也不識用語言或身体語言來表達.不懂用飲管飲水,經常哭鬧,開始怕陌生人.這些情況持續到2012年3月兩歲,兩歲評估時很傷心,語言 9-12個月,大肌肉,小肌肉 9-12個月,智能 9-12個月覺得佢好像什麼希望也沒有.兒子2012年8月尾已識很多單字,部份情境能說出來,如落雨濕哂,9月決定讀主流N班附有兼收位但我的是普通位,到現在能說完整句子表達需要,辦別十多種顏色及形狀,数目字1-99,大細皆A-Z,用學习筷子夹食物,讲到每星期那天去做 ST,ABA,及每次去醫院做什麼,讲得出所有在路上行的车,家中所有物品名称和大部份知用来做什麽,回来唱到学校所有儿歌,巳開始懂得问问題,只可給惜仍跟不上及固執,本來今年可轉I位不用轉校,但學校社工及老師都建議讀s位,因為兒子不肯主動要更多協助,學校的I位及人手比例不適合兒子,今年又派唔到S位,我現在已沒有工作靠積蓄生活,很是吃力,但兒子在2013年4月30號的評估給我好大鼓舞,小肌肉及手眼協調超越 3歲,語言能力,智能 33-36個月,大肌肉34個月,真的很開心,我這一年每天努力都沒有白費.
‹ 上一主題|下一主題