用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我只想找個地方抒發一下
go

我只想找個地方抒發一下 [複製鏈接]

我的小朋友在一間沒咩名氣的九龍塘幼稚園讀K1,最近俾我知道了一些事情,令我都不知道怎檬再俾我的小朋友繼續讀下去,呢幾年出生率咁高,根本找不倒重讀及插班!

首先我小朋友係一個好動的,他專注力不足同對小朋友是比較熱情,但冇存惡意的,冇咬人,打人,脾氣,哭鬧,賴尿的,學術方面完全冇問題,記性,言語能力好好!

學期初他的班主任知道小朋友未適應學校,他每一日放學都會抽時間致給我們小朋友的父母,差不多個多月,之後,小朋友在校有任何問題,病假她都親慰問,她的愛心耐性令我放心,小朋友每天放學都很開心,會提起學校的生活!

不過這些不復再,這個班主任突然有一天離開了學校,由果一刻開始小朋友在校的情況就斷了,這個老師的離開,是我親自打去學校才知轉了班主任,話老師有病所以不做,係呢件事上我覺得,學校不是有必要先通知我們的家長,畢竟走的是我們仔女的班主任,多少都對小朋友有些影響,小朋友好掛住這位老師,好彩呢位老師有一日因為掛住班學生,主動找我們才知..

原來呢位老師不是有病,而是同學校的方針,老師夾不下,才要無奈離開,她好歉意中途離開,自賁不教埋這個學期,不是單一我小朋友受影響,是一整班!

她同我說返她係學校,校長覺得老師同家長之間不應太CLOSE,這是多餘的事,好似學期初老師常打电話給家長等,又有一位高級過她的老師常因為學生的問題爭論,事原我的兒子都有份的,我小朋友對小朋友好熱情的,每次分組同小朋友,我個仔要坐埋一邊,不俾他接觸同小朋友學習的機會,呢個班主任仲在學校極力阻止,呢位主任的處事,因為第一日認定了我的小朋友不乖,有偏見的成份,加上她做老師年資高,班主任開會的時候,亦說過我小朋友不是想像中那麼差,曳的不止他一人更差的也有,為何不可對每一個小朋友公平D,而不是你們放棄了教好他,小朋友要返學的原因除了求學問,品德,仲有就是學社交,怎樣學人與人相處,情況就好像社會有好多人歧視有問題的人!其實我有一次中途去學校接他走的時候,我都見倒我的小朋友在同一個課室坐在一角,戴上口罩,靜靜的,他們用壁報板擋著同學與他上堂的情況,這次我以為是我小朋友不舒服要將他這樣隔開,沒有老師陪住,他雙手非常冰冷的!宜家想返你們就是這樣對一個不舒服的小朋友!

早兩天我是街遇倒個學校姨姨,她好喜歡我這個仔聰明,個口氹死人,說返我的仔在校的情況,他在學校不是曳,又不是硬頸的,只是要俾多D愛及耐性去教他,呢個姨姨話學校不俾員工說學校的資料給家長,就好像有位小朋友染上肺炎,他們可以不對外公開,不可以同D家長說,這行為真係...如我冇遇見這個姨,我梗本不知此事!

最后,好感謝呢位曾經相處半年的班主任及姨姨,同埋了我甘大篇的文章的你們,其實我是一個是肯配合學校,你們肯接納意見,你同我說我不會不理,因為小朋友的不專心同社交問題,我立即同小朋友找治療師上堂,我都不想因為我的小朋友會影響學校和學生
   0    0    0    0

我知道的時侯都真是幾不開心同喊,可能我個仔同呢學校不夾同冇緣,我同仔仔係出面上梗一D對他有幫助的班,以及希望可以找倒學校轉,而又不會因亞仔的問題帶去令一間,我不係呢到公開校名,是不想攪大件事同影響了其他讀梗或選了呢間的家長,各位媽媽,多謝你們的鼓勵,不是的話我都可以同那個說,你們都要加油啊..

多謝你們的關注,我同亞仔會努力...

ccling69 & tokin :其實我宜家同他找梗幾間幼稚園,最壞打算咪去d私人的幼稚園囉!

事原就是亞仔帶茶點的問題,之前她們叫我唔好帶蛋撻,老婆餅,因為成日食冇益,我當時已經想說(1)蛋撻用蛋做都叫冇益,(2)老婆餅我是帶過一次咋...咁你們咁說咪唔帶啦!你們又冇茶點供應,我每日俾他帶唔同的茶點,返20日學,一個月我最多安排2日重複食都唔過份..
今日又有電話到:我見你俾了個果撻(美心)果d,你唔好帶了,冇益嫁,蛋撻你話冇益果撻你又話冇益,老師說:你可以帶水果俾他的,我說:我想你新來未見過我有放水果俾他食,之前未走果個班主任都明白早排天氣凍d小朋友唔願食水果的道理,問題不止我小朋友一個其他小朋友都唔願食,同埋我小朋友剛病好唔食生冷野我都有唔不對,你話要食水果,所以俾果撻又唔得...

溫馨提示:

請各會員自行PM 給我索取資料. 切勿在版會寫下 "Pls PM me" 或留下電郵. 變成沒有讀取性之文章.  謝謝! 如果唔是我就被人永久關閉此文章啦...

我以上蛋撻,果撻&老婆餅我唔是帶每星期一次,是甘開學甘耐帶過一,兩次,
我每日比他唔同類型的面包,蛋糕如果冇唔舒服加生果,餅類同栗米片我是每星期五先俾他帶一次,因為他們話餅類同栗米片又熱氣又高糖...朱古力的餅更唔加不洗想..
kmmum:我認同你的說法,他們是怕清潔,所以話冇益..

溫馨提示:

請各會員自行PM 給我索取資料. 切勿在版會寫下 "Pls PM me" 或留下電郵. 變成沒有讀取性之文章.  謝謝! 如果唔是我就被人永久關閉此文章啦...
‹ 上一主題|下一主題