用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我只想找個地方抒發一下
go

我只想找個地方抒發一下 [複製鏈接]

我的小朋友在一間沒咩名氣的九龍塘幼稚園讀K1,最近俾我知道了一些事情,令我都不知道怎檬再俾我的小朋友繼續讀下去,呢幾年出生率咁高,根本找不倒重讀及插班!

首先我小朋友係一個好動的,他專注力不足同對小朋友是比較熱情,但冇存惡意的,冇咬人,打人,脾氣,哭鬧,賴尿的,學術方面完全冇問題,記性,言語能力好好!

學期初他的班主任知道小朋友未適應學校,他每一日放學都會抽時間致給我們小朋友的父母,差不多個多月,之後,小朋友在校有任何問題,病假她都親慰問,她的愛心耐性令我放心,小朋友每天放學都很開心,會提起學校的生活!

不過這些不復再,這個班主任突然有一天離開了學校,由果一刻開始小朋友在校的情況就斷了,這個老師的離開,是我親自打去學校才知轉了班主任,話老師有病所以不做,係呢件事上我覺得,學校不是有必要先通知我們的家長,畢竟走的是我們仔女的班主任,多少都對小朋友有些影響,小朋友好掛住這位老師,好彩呢位老師有一日因為掛住班學生,主動找我們才知..

原來呢位老師不是有病,而是同學校的方針,老師夾不下,才要無奈離開,她好歉意中途離開,自賁不教埋這個學期,不是單一我小朋友受影響,是一整班!

她同我說返她係學校,校長覺得老師同家長之間不應太CLOSE,這是多餘的事,好似學期初老師常打电話給家長等,又有一位高級過她的老師常因為學生的問題爭論,事原我的兒子都有份的,我小朋友對小朋友好熱情的,每次分組同小朋友,我個仔要坐埋一邊,不俾他接觸同小朋友學習的機會,呢個班主任仲在學校極力阻止,呢位主任的處事,因為第一日認定了我的小朋友不乖,有偏見的成份,加上她做老師年資高,班主任開會的時候,亦說過我小朋友不是想像中那麼差,曳的不止他一人更差的也有,為何不可對每一個小朋友公平D,而不是你們放棄了教好他,小朋友要返學的原因除了求學問,品德,仲有就是學社交,怎樣學人與人相處,情況就好像社會有好多人歧視有問題的人!其實我有一次中途去學校接他走的時候,我都見倒我的小朋友在同一個課室坐在一角,戴上口罩,靜靜的,他們用壁報板擋著同學與他上堂的情況,這次我以為是我小朋友不舒服要將他這樣隔開,沒有老師陪住,他雙手非常冰冷的!宜家想返你們就是這樣對一個不舒服的小朋友!

早兩天我是街遇倒個學校姨姨,她好喜歡我這個仔聰明,個口氹死人,說返我的仔在校的情況,他在學校不是曳,又不是硬頸的,只是要俾多D愛及耐性去教他,呢個姨姨話學校不俾員工說學校的資料給家長,就好像有位小朋友染上肺炎,他們可以不對外公開,不可以同D家長說,這行為真係...如我冇遇見這個姨,我梗本不知此事!

最后,好感謝呢位曾經相處半年的班主任及姨姨,同埋了我甘大篇的文章的你們,其實我是一個是肯配合學校,你們肯接納意見,你同我說我不會不理,因為小朋友的不專心同社交問題,我立即同小朋友找治療師上堂,我都不想因為我的小朋友會影響學校和學生
   0    0    0    0

Really want to know which kg u are talking about!

As my daughter will study k1 at Kowloon tong also!

Can u pm me the name of your school! coz my daughter has to go to a kg which is not famous in Kowloon Tong! Thx!

Thanks for your sharing. I can feel u are a very responsible mama. Wish you all the best!

聽到有這種事真令人傷心
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

My son also studies  in Kowloon Tong. Would you mind PM me please?

我都係覺得間學校有問題轉左校...我想知係唔係同一間,你可唔可以 pm 我

可不可以PM給我, 你和你的小朋友都要繼續努力, 加油!

Can you pm me?  Thanks!

請 PM 我, 你個仔間KG, 因為我個仔係今年都會係KLN TONG 讀 K1.

其實我都有嘢想講, 我個仔現在係一間KG 讀緊N1. 他都是一個好動的, 班主任不時都會話比我知佢係學校個表現. 內容多數都話, 佢好好動, 成日都係課室跑嚟跑去.

我都知因為他太好動, 會引來老師的不滿, 上兩個星期, 我又收到學校打嚟電話, 個老師叫我 " 請你迫個小朋友係屋企坐定定, 唔好比佢跑, 如果唔係,  " 請你迫個小朋友係屋企坐定定, 唔好比佢跑, 如果唔係, 我哋係學校好難控制佢 " , 我聽到之後, 覺得好奇.

我又問老師, 小朋友上堂O 唔OK ? 老師話OK, 但係講故事個時, 小朋友叫到啲公仔 唔OK ? 老師話OK, 但係講故事個時, 小朋友叫到啲公仔, 佢好開心, 想要公仔喎.

我又問老師, 我個仔好鐘意畫畫, 咁畫畫的時間, 佢應該坐得好定, 老師話, 係呀.

我覺得一個兩歲小朋友, 你想佢點 ?? 我知跑嚟跑去係唔啱, 但要比啲時間佢攞.點解要迫佢坐定呢 ?

請分享

其實小朋友比較活躍好動, 可以選擇一些活動教學的幼稚園. 老師係唔駛小朋友坐定, 好似Victoria, 老師comment係我個仔好似唱遊大世界, 成日過其他小組睇人哋做咩, 但無投訴同叫我控制我個仔坐定定.
一些傳統幼稚園, 係唔鍾意太活躍好動嘅小朋友, 因為個個都守規則, 你就太突出, 好難處理. 只有父母自己揀適合自己小朋友的學校. 加油!!

sorry to hear that........

我知道的時侯都真是幾不開心同喊,可能我個仔同呢學校不夾同冇緣,我同仔仔係出面上梗一D對他有幫助的班,以及希望可以找倒學校轉,而又不會因亞仔的問題帶去令一間,我不係呢到公開校名,是不想攪大件事同影響了其他讀梗或選了呢間的家長,各位媽媽,多謝你們的鼓勵,不是的話我都可以同那個說,你們都要加油啊..

可否pm 我, 因為我囝囝九月都去九龍塘讀k 1 啊, 唔該唒

please pm me thanks

可否pm我,謝謝

mosquito_chu                , It is so sad to hear your story.

I read and heard different similiar stories in different kindergartens, which as a mother of two, I feel very sad about this.

Those teachers I refer to really don't have a kind heart to teach children. They treat it as a job and they just want to get the job done. In HK, sorry to say, only those who could not enter into top tier Universities will take teaching diplomas (esp those for KG). The teachers' pay is also ridicious low. How could the schools attract top tier graduates and teach in the schools?

Many KG teachers are kind, patient, experieced but if you were there to observe their lessons a whole day, you (as parents) will be very disappointed (regarding teaching quality, classroom managment, etc etc.).

May be I am pragmatic, I now trully believe what some people say, 'children becomes stupid after they  spend long time in schools'.

Please kindly PM me also, thanks a lot!!
‹ 上一主題|下一主題