用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 請問資優生的父母
樓主: charsiumama
go

請問資優生的父母 [複製鏈接]

charsiumama 發表於 13-4-3 10:38
(我幫朋友問的):請問你們小朋友在一歲前學嘢係咪樣樣都好快學識,樣樣都比其他小朋友快學識做?我朋友個 ...
我係到識2個資優都係語言遲緩, 同大多數人認為的剛好相反.

mini_cc 發表於 13-4-20 16:05
回復 melonfans 的帖子

It is the same case as my son.....he is still suffering from speech delay eve ...

吾好介意, 請問你係咪做WISC TEST?  未夠5歲做係吾準, 而且IQ TEST係包括口語表逹, 你小朋友講野咁弱, IQ SCORE都會跌得好勁.

我仔仔同你小朋友應該差吾多大, 應該細佢幾個月, 上年健康院CHECK, SPEECH DELAY 1年, 今年追到可以中英句子翻譯.

不論佢係咪資優, 最緊要追番佢言語水平, 吾係好影響學習!

mini_cc  個衰仔極抗拒中文呀!!激C我  發表於 13-4-21 16:35

我見呢個post,好多家長都好想自己子女係資優生, 不過如果你地小朋友真係的話, 我諗真係激到嘔血!

特別係細嗰時, 情緒問題一大堆, 又固執, 又吾聽人講, 又自我.............

有時都吾知點教

最重要係返咗學問題就嚟! 我識個家長咁話: 送得個gift 畀你, 實有附屬品送畀你.

mini_cc 發表於 13-4-21 16:33
我無問佢係咪咩優,我只知道有special need的想入learning support group就要做此TEST咋.....
個測試有4個 ...

你地係咪屋企講廣東話?  佢讀邊間 IS? 工人姐姐湊?  同學仔之間用咩語言溝通?  

我嗰時只同佢講英語, 但返學同學仔講廣東話多, 佢就好想學廣東話, 朋輩影響好大.  我最後都屈服, 用番廣東話, 佢就學得好快.  學好咗廣東話, 英文就一樣PICK UP 得快.

我小朋友返咗3個月學都未識講A-Z, 到佢SICK LEAVE咗2星期, 我就朝朝係YOUTUBE揾a-Z teaching prog. 教佢,2星期 咁就教識咗,

你都努力, 加油!

mini_cc 發表於 13-4-21 19:45

我已經係Full time mom 加姐姐照顧佢~姐姐只識英文,所以我地一家一直以來都只講 ...

其實佢單一語境, 佢應該好快學到講野.  吾似我地又中又英, 令佢開頭學得咁慢.

mini_cc  就係咁都咁慢先令我頭痛!  發表於 13-4-21 20:21

mini_cc 發表於 13-4-21 19:45

我已經係Full time mom 加姐姐照顧佢~姐姐只識英文,所以我地一家一直以來都只講 ...

mm.......你說英語流利嗎?  

我見你寫英語好本地化, 如果英語吾係你1st language, 本身教導者都未能掌握好語言運用, 咁好難教導小朋友學好語言. 小朋友都係模仿日常生活對話同經過教導先學會語言,

因為你小朋友iq正常, 又單一語境. 佢應該可以學習得好快.

希望你吾好怪我咁直接  

mini_cc  絕唔介意!大家都想搵個原因出來,為孩子好呀!  發表於 13-4-21 22:41

mini_cc 發表於 13-4-21 22:36

廣東話先係我的第一語言,只在英國讀書,亦係讀科學的科目,對語言的吸收能力只是 ...

希望佢可以快d學好語言, 我小朋友啱啱返學嗰時, 佢未識講野, 佢真係好吾開心.  依家可以表逹到佢想要嘅野, 情緒都好好多.  我自己都好開心.

傻太 發表於 13-4-22 10:13
豬頭骨會貼切d

你小朋友k1, check咗係資優?

mini_cc 發表於 13-4-21 15:56

我個仔做的是由CP做的Psychoeducational ass. measeures administered by Wechsler ...

請問你個test做咗幾錢?  係邊度可以做架?

仔仔上年係cac做咗1次, 嚟緊5歲我都想同佢評做下.

thx!
‹ 上一主題|下一主題