用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校 vs 津校 - 怎樣影響小朋友的成長?
go

私校 vs 津校 - 怎樣影響小朋友的成長? [複製鏈接]

選學校那麼忙那麼大壓力都係想為小朋友選最適合的, 我一直有一個煩惱 (可能有家長覺得係bias), 就係現在津校小朋友多咗好多國內同胞. 國內同胞的價值觀, 教育方法跟普遍香港的父母很不同.

入私校 vs 津校的成長路上認識的好可能係兩批好唔同背景的人. 我仔仔好運的有私校和津校收, 考慮課程, 學費, 位置, etc之餘, 有冇父母與我有同樣的擔心? 抑或, 係我想得有點負面? 怎樣為仔女考慮?

邊間小學又會影響邊間中學, 中學的同學connection & network更對小朋友成長極重要.

請多多指教, 我很害怕給仔仔選擇錯誤, 更甚者, 有個細跟尾!
   0    0    0    0

原帖由 palmchristy 於 11-12-14 11:21 發表
私校有Input Control, 會選符合學校要求的學生, 甚至要選教學理念與校方相近的家長. 唔係俾錢就可以入到.

同意!

post這thread並非提出分化, 或標籤, 我相信國內同胞也有奮進的, 但當講緊係自己小朋友的成長, 我真的不得不擔心.

家校合作, 如今家長大都不會不理小朋友的, 而小學開始同學的影響的確與日俱增, 到底你每日講的教的跟他同學的, 同學的家長的, 很不同的話, 你說是否很累人, 事倍功半?

原帖由 喧嘩 於 11-12-14 11:42 發表
同胞去私家生仔,好多都係用盡成副身家,為咩?未就係香港正苦俾佢地嘅福利囉。大可以做個統計,私校律校同胞比例,我女讀私校讀左三年,當年亦in左好多間私校,連in果陣都冇乜同胞,可想言之就讀私校有幾多呀?私校係睇學生質數,唔係睇 ...

同意!!

介唔介意講你亞女讀邊間?
‹ 上一主題|下一主題