用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校 vs 津校 - 怎樣影響小朋友的成長?
go

私校 vs 津校 - 怎樣影響小朋友的成長? [複製鏈接]

選學校那麼忙那麼大壓力都係想為小朋友選最適合的, 我一直有一個煩惱 (可能有家長覺得係bias), 就係現在津校小朋友多咗好多國內同胞. 國內同胞的價值觀, 教育方法跟普遍香港的父母很不同.

入私校 vs 津校的成長路上認識的好可能係兩批好唔同背景的人. 我仔仔好運的有私校和津校收, 考慮課程, 學費, 位置, etc之餘, 有冇父母與我有同樣的擔心? 抑或, 係我想得有點負面? 怎樣為仔女考慮?

邊間小學又會影響邊間中學, 中學的同學connection & network更對小朋友成長極重要.

請多多指教, 我很害怕給仔仔選擇錯誤, 更甚者, 有個細跟尾!
   0    0    0    0

回想小女尚未出世時 家中有非正式建議我將小女寄放在天水圍老公的大嫂 —方面可以有人照顧小女 另—方面亦可增加大嫂家的收入 當時考慮的正正是與誰成長的問題...
因大嫂是來至國內 她兒子亦在國內住了3年才來香港 而在她兒子4歲時 由奶奶笑哈哈地轉述其孫兒當面說女麻女麻死了後 間屋就是他的了 他便把屋賣掉用來買架旅遊車....
我真的用不了平常心來看待...
我明白童言無忌 正因兒童是大人的小縮影 耳濡目染下 我真的引以為鑑....

回復 2# Amumof2 的帖子

"入私校 vs 津校的成長路上認識的好可能係兩批好唔同背景的人." 你意思係有錢就讀私校,無錢就讀津校???

“津校小朋友多咗好多國內同胞. 國內同胞的價值觀, 教育方法跟普遍香港的父母很不同.” 你真係覺得私校無“國內同胞”,現在幾多”國內同胞“來港產子都係去私家醫院,真係絕對吾會介意每月比多幾千。

其實入什麼類形學校吾係最重要。現在好多學校都鼓吹家長學校一同合作教導小朋友成長。真係吾可以因入左學校就將小朋友的德育教養的責任完全推左比學校。屋企的身教反而係最重要。

回復 3# ew911 的帖子

無錯

私校有Input Control, 會選符合學校要求的學生, 甚至要選教學理念與校方相近的家長. 唔係俾錢就可以入到.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

同胞去私家生仔,好多都係用盡成副身家,為咩?未就係香港正苦俾佢地嘅福利囉。大可以做個統計,私校律校同胞比例,我女讀私校讀左三年,當年亦in左好多間私校,連in果陣都冇乜同胞,可想言之就讀私校有幾多呀?私校係睇學生質數,唔係睇家長財富,律校就睇彩數 ,實有一個喺你左近,就算私校眞係有,都係經過挑選,果d分分鐘質數好過我地,做同學又何防?我個人只接受有家教,講道理的同胞,絕對歧視周街柯屎,打尖,攞著數,要我地養嘅大6 lay

十分認同身教是很重要 而在小孩的身邊人亦會令家長在教導小孩時出現不一定的助力或阻力 有時有點難為了家長
就小兒的情況 他有一同齡堂兄 每當家庭聚會時 就會有點難為情的情況 堂兄不吃正餐 只不停食零食飲汽水 而我兒子會自發地向我表示他不會未吃完飯前做其他 這時我只好用眼神嘉許 因一出聲便會令老公的大嫂發難.....
可以的話 真想教育埋佢同佢D仔 但......

雖然私校都會有不同的家長 但起碼在小一面試中家長的義無反顧的付出 總比大抽獎 好像較容易碰上相同理念的家長作伴
家人無得揀 希望朋輩上自己可以有say....

回復 3# 喧嘩 的帖子

絕對認同

醒目開學勳章

咁就要睇邊間津校啦! 如果是喇X, 瑪利X, 聖瑪X, 我絕對唔介意有同胞. 只要收我小朋友就得啦!

原帖由 palmchristy 於 11-12-14 11:21 發表
私校有Input Control, 會選符合學校要求的學生, 甚至要選教學理念與校方相近的家長. 唔係俾錢就可以入到.

同意!

post這thread並非提出分化, 或標籤, 我相信國內同胞也有奮進的, 但當講緊係自己小朋友的成長, 我真的不得不擔心.

家校合作, 如今家長大都不會不理小朋友的, 而小學開始同學的影響的確與日俱增, 到底你每日講的教的跟他同學的, 同學的家長的, 很不同的話, 你說是否很累人, 事倍功半?

原帖由 喧嘩 於 11-12-14 11:42 發表
同胞去私家生仔,好多都係用盡成副身家,為咩?未就係香港正苦俾佢地嘅福利囉。大可以做個統計,私校律校同胞比例,我女讀私校讀左三年,當年亦in左好多間私校,連in果陣都冇乜同胞,可想言之就讀私校有幾多呀?私校係睇學生質數,唔係睇 ...

同意!!

介唔介意講你亞女讀邊間?

原帖由 linda3722 於 11-12-14 17:19 發表
我是來是國內的同胞了,從兒子讀幼兒園才來的香港定居,相比較香港同胞來說,兒子剛來的時候禮貌方面也沒有香港小朋友這麼好,這幾年我同他都在一起不斷的融入香港這個大環境。小心翼翼,主要怕給大陸同胞丟臉,現在我同兒子都在 ...

香港人也不是盲目的排外(國), 對於素質好的甚至是歡迎, 其實我們的父母輩那個不是從國內來的? 造成現在的心態, 我覺很大程度是香港政府的政策問題, 造就了太多機會出現不公現象, 那對於一向勤勞務實的人難免感到不平.
‹ 上一主題|下一主題