用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? ...
樓主: pollywcw
go

如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+pollywcw+於+16-07-22+發表住

原帖由 DevilPig 於 16-07-26 發表
客觀條件,有 band 1龍, 讀  band 1 龍,但預左英數普通話亦要另外教,或外補。。。利申:當年 LH pn, 考到 ...
有龍校,坐上釣魚船,點解仲要外補?

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-31+發表

原帖由 Monstereasy 於 16-07-31 發表
因為即使有band1龍, 都要跟上課程。而且好多係半龍,入唔到龍小學,到時要出去考小一就頭痕。

...
大家有無諗過,外補有副作用?

大埔之友 發表於 16-8-1 07:30
未諗, 現在只係玩的打波跳舞音樂, 最學術都只是得英文一堂. 你指邊方面? 太多?同學校教的有衝突? 其他?

...

本來想借題發揮, 不過都係算啦, 長話短說...

個人幾反對 "學術" 呢兩個字去形容幼稚園生既要求, 咁細個有幾學術呀, 我認為係"認知" 岩D...

真係不需外補啦...

中英咪王道D多閱讀..
數跟其他常識都係生活野, 小朋友陪下爸爸睇電視新聞都知好多野啦, 唔係要成日煲"滴滴尼"架....

我係窮鬼一名, 好CONCERN D MONEY... 另外係時間啦...

最近, 由屋企去屋苑第二期個商場, FOR EXAMPLE 啦, 個CENTER 上班... 上上落落來回都要45MIN 啦...

上多幾個班仲有時間?

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-31+發表

原帖由 lvmh88 於 16-08-01 發表
我都係處於兩難的當事人....

我有PN 女龍offer, 我自己都唔想外補,一來小朋友開心relax 啲,二來有宗教背 ...
係咪銅鑼灣果間?

養成良好習慣係王道。

但果間有不少人精益求精,騎牛揾馬,平時加料想考串咀女校,我唔明有差咁遠咩?咁都up下 grade?

生活上既習慣要時間培養,俾孩子錯,唔係家長幫小朋友做哂。

要加料一定忙好多趕好多。。。 加料係咪真正吸收再講,但時間少左,俾機會孩子錯亦少左。

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-07-22+發表SPK+S

原帖由 Forgetmenot999 於 16-08-01 發表
完全同意,根據上屆小一資料,數百名LH生考獲以上四大女龍總人數只有四名,因此為了這幾間過海也是值得的

...
邊4 間龍女校?

‹ 上一主題|下一主題