用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

joanneka,

我地中默考8課,真係想si, 係我呀。 因阿囝一D都唔緊 張。

hhma,

我咪一樣,溫得中默(不過好多都唔識),其它都未溫過。 點算..........

我本來同阿囝溫普通話,佢講到一,諗住再溫,點知佢舉手要考先,佢話費事我地要佢再溫,真係激死! 佢重話老師話筆試有2/3 人唔及格 ,點算?

Really?? 我唔知道,好在你話我聽,等我可以放心D。Thanks

原文章由 hhma 於 08-6-5 23:34 發表
普通話唔計分, 雖然都要盡力, 但唔洗太

最哀係唔知考D嘜,因沒有派卷,所以都唔知點溫。
原文章由 Zoey 於 08-6-5 23:58 發表

我地班都一樣, 筆試分數一般, 不過我自己都覺得幾難, 盡了力便算 .

我都係剛放工,明天又要出去做節,又一日。我諗要星期一才可以坐定定溫書,真係諗起都心寒。

我都溫到嘔血 ,溫極都好似唔識,真係令人擔心!時間又唔夠,真後悔平日無好好同佢溫。

M&A Mom

恭喜哂!

Mansonwai,

我諗唔會因為一科電腦,就無情講,所以不要擔心,加油呀!

pls check mail

閉關閉到 ,日日叫老公出街食,費事咁早返。
我重諗住F.1可以放手,原來重辛苦,點算??
原文章由 JP 於 08-6-12 10:54 發表

Good morning all moms>>
Last Sat.,Sun and 端午補假都閉關,以一敵二(兩仔差5多同期考),悶到

P5個件還好,中文只同佢溫下字句填充、成語,比D補品佢嘆!英文就go through下 tenses、prepositions and reader ...

你哋有卷睇就好啦,起碼唔駛心掛掛呀!成績表又冇名次,
唔知到時可不可以打電話問佢班主任?

今早我問阿囝你熟唔熟呀?我就好熟呀,唉,都唔知點算。 ..........

jazzmama
我的是P.5,我意思是諗住升中後,可以放手叫佢自己攪掂。但聽你咁講,我諗...........
原文章由 jazzmama 於 08-6-13 12:59 發表
anguswong

你我 F1 係咪英中呀

尋日我 hb 至同我講...
話我連小五 d 數都唔掂
亞仔一路升上去...我都教唔到
叫我疊埋心水....返工啦...
唔好諗住做煮飯婆...教仔..no way

...

我地冇名次,重要90分先有A,所以將成績表都幾肉酸。
原文章由 jazzmama 於 08-6-13 13:02 發表
我地成績表有班名次 & 級名次
成績就用 ABC 來代表
所以 86 ~100 都係 A
好可惜...我仔張成績表搵唔到 A

我係41網,你呢?
原文章由 jazzmama 於 08-6-13 13:26 發表
仲以為你已有件上左F1 tim
你係邊個網

係呀。但好似聽聞由呈分開始便唔寫名次,唔知係唔係?
如果派返原校就話,如派唔到,個將成績表就C啦!
原文章由 Zoey 於 08-6-13 13:31 發表

冇記錯, 我地係書友仔 , 成績表冇寫名次, 但老師一般會係角落寫底班名次的, 黎緊都應該會係咁;  我地張 report 一向都唔見得人 , 冇班/級名次, 冇平均分, 冇課外活動記錄, 操行緊, 評級亦緊 (因 ...

你地都好呀,起碼知道幾多分,阿囝個間又唔派卷又唔知道分,所以重擔心!
原文章由 JSCfamily 於 08-6-19 15:13 發表
Lisa,

我都想自己可以控制得到....唉! 明天阿囝返學..一定有試卷派....唔知我頂唔頂得住呢?   其實我都想佢地開開心心地上學和回家!

...

我都遲,唔知有沒有問題?我book25號1500hrs。

起碼你地都有得對卷同寫低D分呀,我地only話比佢地聽大部分同學錯什麼,我問阿囝記唔記得佢答嘜,佢居然話唔知道,點算,攪到個心..............

原文章由 mansonwai 於 08-6-21 23:26 發表

Jazzma & Lisa

我驚我失魂魚....
我想再 confrim 一下
學生手冊,出世紙, 父母 ID ----> 洗唔洗影印 copy 呀
application form ----> 張 form 係米 Rop2 呀
仲有無講留到 ??

我 Book 左 25號 11點....同學童檢查 ...

你是不是私家的驗光師,我阿囝都有300幾度,但學童保健就不肯期比期驗眼。

我都係8號風球那日book了學童檢查,但沒有去,因我以為下午的MA全部cancel。

阿囝都會報籃球,另外想問點樣book免費場?
原文章由 JSCfamily 於 08-6-27 15:33 發表
Mandy,

跟據我阿囝果驗光師話,小朋友需要每隔半年便需要帶佢地回去驗眼,他們會在阿囝的學童保健手冊(藍色那本)上寫下每次的驗眼結果,如需要配新眼鏡寫低有關資料.由於我地d小朋友已開始進入發育期,所以每半年已有不 ...

本來係學校排期的,但我當日遲到,所以改了期,點知又撞打風,真係六合彩又唔中 ,早知就打電話問清楚先,唔洗衣又改期。
原文章由 Zoey 於 08-6-27 19:56 發表

唔好意思, 我想問下, 學童保健唔係佢地排期的嗎?  乜可以自己 book ?

JSCfamily,

佢荃灣的鋪在那裡?可否介紹。
你阿囝配一副眼鏡大約多少錢?鏡片有沒有防UV/紫外光?因感覺上好似好D。

原文章由 JSCfamily 於 08-6-30 15:36 發表
Lisa/Eva,

我今次去日本係自由行,其實因為我哥哥和大嫂住係東京,所以我大約1-2年會去一次玩,順便探埋佢地! 我和阿囝仍地通常會去d公園和遊樂場玩(今次會帶囝囝去disney - SEA LAND)...我當然不會少得去shopping啦:h ...

jazzmama,

thanks a lot!!!!!!!!!!!

阿囝間學校要90分以上先有A(我聽聞很多學校85分以上已經有A),其他grade又好手緊,所以將成績表真係好肉酸,唉,都唔知點算!

阿囝都參加了tennis org的網球班,個tennis court 真係好唔就腳,時間重要係1100-1300,其實真係好熱同好辛苦,唔好話阿囝呀,我都好後悔因為有傘都唔掂

原文章由 jazzmama 於 08-7-31 15:41 發表
zoey

我依家出入都為同行
費是哂到出哂d 老人斑
‹ 上一主題|下一主題