用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 「到校康復服務試驗計劃」
go

「到校康復服務試驗計劃」 [複製鏈接]

如題?有沒有jm在試驗中,分享一下,謝謝

3    0    0    0

引用:如何申請???

原帖由 kkmonmon 於 15-11-15 發表
如何申請???
好似係問返你就讀的學校有否參加此計劃,有便可以申請

回覆:「到校康復服務試驗計劃」

係俾未排到i位或e位或s位的特殊幼兒,希望幼兒可以在黃金期學習,我們做媽媽的,唔使太辛苦舟車勞頓帶小朋友去治療訓練及在經濟上有好大幫助,外面治療費好昂貴!

其實這計劃咁新,他們可能都未清楚個中程序手續,不過我仔讀緊的學校12月開始,今日叫我填表申請

引用:其實這計劃咁新,他們可能都未清楚個中程序

原帖由 vincelo29 於 15-11-19 發表
其實這計劃咁新,他們可能都未清楚個中程序手續,不過我仔讀緊的學校12月開始,今日叫我填表申請

...
亦唔知到校的治療師,一星期到幾多日,每次怎樣又唔清楚,訓練時間安排在什麼時段又唔知,真係一頭霧水😂

引用:回覆+vincelo29+的帖子 班主任只叫我畀以

原帖由 lauywa 於 15-11-20 發表
回覆 vincelo29 的帖子

班主任只叫我畀以前的評估,無叫填表呀,填表簡單嗎?或者學校幫我填麻? ...
好簡單的表格,因我仔未有任何服務接受緊

引用:回覆+vincelo29+的帖子 咁你小朋友有排緊

原帖由 lauywa 於 15-11-20 發表

咁你小朋友有排緊去CAC做評估嗎?
已經評估完,排緊i位

引用:我小朋友係排緊輪候冊,但係幼稚園無參加呢

原帖由 sshoney 於 15-11-20 發表
我小朋友係排緊輪候冊,但係幼稚園無參加呢個計劃,所以今次服務無份。

...
無份?咁咪又浪費左小朋友學習機會?這次到校服務好難得,可以使家長小朋友不用舟車勞頓去治療!

引用:Quote:原帖由+lauywa+於+15-11-20+發表回覆

原帖由 Fanleebbee 於 15-11-20 發表
排緊s位,已找社署職員幫手,機構都與我聯絡
你的小朋友是讀緊的學校幾時實行?邊間機構到校訓練?

引用:我打過去到校康復服務計劃熱線查詢,問過亞

原帖由 sshoney 於 15-11-20 發表
我打過去到校康復服務計劃熱線查詢,問過亞仔學校無參加即係呢個服務無得受惠?佢話係!我問佢咁想得到呢種 ...
聽你咁講,你都係要等,有這服務點解會條隊短左?這新服務係因為輪候太耐,而推出這兩年計劃,輪候都係一樣!

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+15-11-20+發表

原帖由 Fanleebbee 於 15-11-21 發表
跟據網站十一月實行,機構好像是耀能協會
耀能好似唔錯的治療訓練機構,不過我仔讀保x局,他們話自己機橋做番,叫做傲翔計劃,唔知好唔好😝

引用:回覆+miss_siu88+的帖子 我仔係去CAC評估

原帖由 lauywa 於 15-11-24 發表
回覆 miss_siu88 的帖子

我仔係去CAC評估,除了言語遲緩,仲話有"自閉徵狀",但越大,越唔似自閉,但仍有語 ...
你仔幾大?有沒有去私人訓練或治療?點解話唔似自閉?

引用:回覆+vincelo29+的帖子 阿仔現在3歲11個月

原帖由 lauywa 於 15-11-24 發表

阿仔現在3歲11個月大,九月才去私人機構上了8堂言療,剛上完架。唔似自閉,因我仔 ...
睇你所寫你仔仔可能係固執問題,上左8堂就進步咁多,真好,我仔仔開始講幾個字的句子,希望到校服務令他們更多進步!

引用:回覆+vincelo29+的帖子 上堂時學了技巧及

原帖由 lauywa 於 15-11-25 發表

上堂時學了技巧及什麼要注意的地方,平時都會應用和阿仔的互動之中,才快進步d ...
我都有這樣做,我覺得自己學完用番,對小朋友幫助更大,進步更明顯!

話12月開始計劃訓練,現在都12月都仲未有實際計劃,好似什麼都唔清晰!

請問有沒有小朋友已開始左到校服務?一星期有多少訓練?訓練包括什麼?可否分享一下,謝謝

有沒有jm的小朋友開始用緊此計劃?一星期有多少日接受到校服務?家長覺得怎樣?有否一同參與訓練?謝謝

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+16-01-13+發表

原帖由 Fanleebbee 於 16-01-18 發表
我剛剛開始到校服務,十一月申請,十二月通知申請已批,依家約一個月4堂做訓練。

希望囝囝可以追上進度:th ...
我仔仔學校都係12月開始,1月評估,2月才開始,未知一個月有多少堂,你仔仔言語治療是否一個月得一次?你仔仔幾大?問題係言語社交緩慢?

引用:你地參加左的覺得好唔好?阿囡1月中評估完

原帖由 monlingling 於 16-02-12 發表
你地參加左的覺得好唔好?阿囡1月中評估完排E位,2月頭同學校申請今日收到電話話接納申請了,希望有幫助!

...
你女女問題是什麼?另批左是到校服務?我仔最快要18/2開始,而一星期得一堂,我覺得太少,唔足夠!

引用:係呀,到校服務,她自閉譜系、焦慮、小肌肉

原帖由 monlingling 於 16-02-13 發表
係呀,到校服務,她自閉譜系、焦慮、小肌肉發展慢
你女女識說話表達未?

‹ 上一主題|下一主題