用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學音樂問題⋯⋯
go

學音樂問題⋯⋯ [複製鏈接]

Hihi, 很開心有你們這麼用心良苦的好老師, 我仔3歲幾就開始學鋼琴(現已3年多了), 我自己對鋼琴只有少許認識, 回想起當初小朋友報上鋼琴班時真有點兒戲, 當然之後預到好多困難, 有試過上堂哭鬧, 出門口時收埋一D 唔想練的琴書.. 作為媽咪真係想放棄... 仔每一次嬲計我都有同老師相量, 老師就跟他溝通, 大家相量後佢說會繼續努力學. 我和老師都很希望佢努力堅持下去.. 約定到小三/小四如果佢自己都堅決放棄就算了..
當然我自己唔想佢放棄, 所以到時再算..補充少少, 我自己都唔中意用利來引誘佢練琴, 不過間中一次的推動力真係好大的.. ^^

yannie_man 發表於 16-8-2 16:34
小朋友可能對鋼琴冇興趣,可以試其他樂器或其他佢鍾意嘅興趣!有興趣的確會事半功倍!

...
我有試過呀.. .. 我話一係唔好學琴, 試下學第2樣啦! 反正佢又唔想練, 但是佢唔肯呢,佢情願上琴.... 佢話唔想學其他..

LeeCC 發表於 16-8-3 00:28
其實真係好中意的,唔使知練來為乜架,有的彈就好開心,彈琴系享受,我仔就係甘,我識得兩個小朋友都係

...

你小朋友幾大? 小朋友自覺做任何事都會事半功倍, 但是真係好睇佢自己的點睇, 我果個成日懶懶行, 我昨晚又同佢講不如轉其他野學啦, 畫畫, 唱歌.. 都好, 佢又話中意上果個老師嘅堂.. 3歲多初學時佢真係幾抗拒, 呢2年就好好多, 唯一就係唔多練琴, 我都無迫佢練, 總之佢1星期練2次就可以. 所以進度慢DD

mansum92 發表於 16-8-3 11:45
你小朋友個情況同我表妹好似,都係唔肯練琴,但係話唔學又會喊,最後係老師唔教,咁之後就冇學。其實一星期 ...
哎.. 佢想彈自己中意的歌, 又或者我應該建議老師比多D 兒歌/ 聖詩佢彈..建立佢多D自信 .
‹ 上一主題|下一主題