用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我想唔做野,全家取綜援,好嗎?
樓主: samhongkong
go

我想唔做野,全家取綜援,好嗎?   [複製鏈接]

回覆:samhongkong 的帖子

比你仔女入到直資,免費讀十二年又如何?大學學費又如何?到時想出國都吾得?綜緩有幾錢?得一萬到,想比小孩好少少既生活都無。再者,你而家有公屋住未?四人公屋至少排五年,無公屋得綜緩住套房讀直資?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

引用:+本帖最後由+samhongkong+於+13-12-17+19:5

原帖由 samhongkong 於 13-12-17 發表

家庭收入超過直資學校的資助範圍,沒有資助下送兩個小 ...
直資都有平,嶺小好平,以現今物價高企一家四囗揾三萬五一個月想兩個小孩讀五千一個月既直資名校?睇餸食飯好。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

引用:+本帖最後由+samhongkong+於+13-12-17+21:5

原帖由 samhongkong 於 13-12-17 發表
申請公屋四人單位等四,五,七年,你小朋友幾歲?

引用:Quote:SaBB+發表於+13-12-17+23:04+申請公

原帖由 samhongkong 於 13-12-18 發表
四人家庭好似有三房,我唔要三房要兩房,會唔會快D?
唔係有D兇宅無人要嗎?如果我申請果D,可唔可以即時 ...
四人家庭有三房?發夢。公屋無得你揀,四人就要等四人單位,得三次機會,至少等罒,五,七年,重要審查即一申請就吾可過入息。

引用:Quote:SaBB+發表於+13-12-17+23:04+申請公

四人家庭好似有三房,我唔要三房要兩房,會唔會快D?
唔係有D兇宅無人要嗎?如果我申請果D,可唔可以即時 ...
慫宅都無,你只可以等,跟大眾一齊排上樓。

引用:Quote:SaBB+發表於+13-12-18+08:48+慫宅都

我明明睇報紙話選兇宅會快D喎?!
唔緊要啦,排住隊先,申請左都無洩底。
希望梁特首起多D公屋啦,最好近 ...
兇它係跟特快條龍,但特快等幾年都未入圍阽大把。咁你要申請公屋就快la ,要立即design, 因為審查係計你半年入息及資產,resign 左去走水貨la 吾係點讀英藝等英普幼稚園。

引用:如果政策無改,只要仔囡係18歲以下,又有私

原帖由 小之爸 於 13-12-18 發表
如果政策無改,只要仔囡係18歲以下,又有私校(甚至是國際學校)收讀的話,學費可以獲綜援全數資助。 ...
真的?未聽過私校及國際會比錢綜緩仔女讀wow

‹ 上一主題|下一主題