用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2010 K2 大召集
樓主: carfoon
go

創價 2010 K2 大召集 [複製鏈接]

我覺得校褸幾好架, 入面有層內裡, 唔太凍時可以拆出, 凍時加番就好暖~
我自己覺得校褸應該要買, 因為有時都需要著, 上年試過上學期結業禮, 樂澄剛好無著, 老師都有借俾佢著上台領獎~
買大少少, 可以著兩年~

不過背心我就無買, 買左一件藍色外套&一件白色外套, 質料都幾好的, 今年仲著得~

原帖由 Pekya 於 10-10-4 19:20 發表
各位媽咪
潁彤要訂冬季校服, 想請問下件校褸暖唔暖, 買左會唔會著得好小呀 ! 妳地有無買曬兩件藍色外套及背心呢 ?謝謝

我覺得都夠的~
我舊年只係買左一套校服裙+兩套運動服, 因為一星期只是二,四需要穿裙;
不過今年一星期有三日要穿裙, 所以我都買多一套, 兩套應該夠的了~!

不過我自己覺得白色外套都幾多機會穿架, 最近天氣涼涼地最適合, 如果穿藍色冷衫又熱左少少.....妳可以考慮下~

原帖由 cyc627 於 10-10-5 22:06 發表
我打算買兩套校服, 兩套運動服, 校褸及藍色外套, 唔知夠唔夠呢.?

妳唔駛客氣~! 今日校服公司去學校幫佢地度身了, 樂澄都需要買一套~

原帖由 cyc627 於 10-10-11 21:14 發表
係呀, 我最後都決定買兩套夠了, 多謝你的意見..

我今年有參選家教會委員呀~!
希望大家支持我啦......嘻嘻.....

其實最主要都係想幫下手, 參與多d學校工作, 就算當選唔到, 都真係一次好寶貴嘅經驗呢~! ( 因為對手實在太強了!! )

10月30日見大家啦~!

原帖由 cyc627 於 10-10-19 21:58 發表
我仔仔一個COURSE都抽唔到, 唔知係咪太多人抽呢..
學校有很多講座比家長, 真的很好. 你們是不是多數都參加呢?
就快到家教會選舉了, 有無家長參選呀?

...

穎彤媽,
原來妳都參選~! 真係好嘞, 到時30/10同妳相認先~我係 19 號呀~!

我見到今次都幾多幼兒班家長參選, 覺得妳地真係好好,在學校雖然只是短短時間, 已經有心出一分力, 為大家服務, 真令我感動啊~!

今次真是難忘的一次經驗~! 加油呀~!

原帖由 Pekya 於 10-10-20 19:46 發表
樂澄媽, 我都有參選呀, 我簡介會個日遲左少少果個囉,希望大家都可以一齊服務學校啦! 要上台自我介紹, 真係好緊張, 希望個日唔好啞左就好, 好贊成妳所講 "就算當選唔到, 都係一次好寶貴嘅經驗", 大家努力啦 ~

...

christine,

好耐無見妳上黎了~^.^
妳唔講我都唔覺, 係喎, 原來我地好多都係下午班呢~
舊年我都試過一次去學校接樂澄放學, 佢都幾開心呀~ 不過佢又好似有少少奇怪咁, 哈哈.....因為佢好鍾意同班朋友仔坐校巴, 果刻見到其他朋友上哂車, 佢就望下望下, 好似得返自己咁.....^.^

係呀, 我都有參選, 妳果日有出席選舉會嗎?
希望日後更多機會參加學校活動啦~!

原帖由 chrisitne 於 10-11-2 11:15 發表
上星期五, 我親自接珈珈放學,
佢開心到不得了, 佢由低班時常常提我家長接.

如果你們有空, 不妨試下, 小朋友好開心...

...
[/quote]

多謝妳地支持呀~!
希望日後更多機會參與學校活動, 以及同大家多d機會見面~!

原帖由 cyc627 於 10-11-3 19:05 發表
嘩原來眞係好多下午同學仔喎
恭喜哂樂澄媽媽,我果曰都有投你一票呀。見到咁多家長咁忙都咁熱心真係好開心,希望有機會可以做義工啦。

我都好想去接放學,不過眞係好遠,但都要搵曰試一次呢!
...

回復 2# Pekya 的帖子

我都睇到啦~ 唔該哂!
原來果兩位小朋友係穎彤&心悠, 佢地好叻呀~喺台上回答老師問題~

cyc627,
果日聽完講解, 我返到屋企都即刻開出黎同樂澄試下; 原來佢地已經學過, 佢見我手勢唔正確, 仲糾正我, 話:"等我做俾妳睇啦!", 估唔到佢又做到同老師一樣, 兩隻手指"括"住數粒去讀喎~!
我覺得呢套教材真係好好, 小朋友又鍾意玩~

係呀,樂澄都有講"孤零零,有朋友", 有時佢會講1,3,5,7,9係孤零零,2,4,6,8,10係有朋友.......
但有時搭 lift 時佢望住樓層, 會講錯:" 1 樓係孤零零, 係雙數 " !! 佢有時會混淆左單數&雙數嘅叫法架!! 所以我有時都要糾正佢架~
原帖由 chrisitne 於 10-12-13 17:29 發表
珈珈返屋企有同我講1係孤零零, 2係有朋友...

回復 1# cyc627 的帖子

我都祝大家冬至快樂~!聖誕快樂~!新年進步~! 大人小朋友都健康快樂~ 小朋友就聽教聽話, 聰明伶俐~!
‹ 上一主題|下一主題