用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我想唔做野,全家取綜援,好嗎?
go

我想唔做野,全家取綜援,好嗎?   [複製鏈接]

家庭收入超過直資學校的資助範圍,沒有資助下送兩個小朋友去讀直資,全部加埋每月大約一萬,興趣斑同埋英文班,加埋都超過一萬,家庭月入3萬5. 仲要每月比2500外母同阿媽,合共5千,仲有工人果4千。好像無可能兩個都讀直資。

如果全家取綜援,學費唔冼比,英文班等學習支出向政府claim返,抄工人自湊細路,住公屋。 寫張衰仔紙叫外母同阿媽問政府拿養老金。咁樣,我就無哂財務負擔,仲多左時間教仔女。

如果將來兩個細路都考入直資小學,就全家取綜援,好唔好?請大家比D意見。

motivator_kids  綜援無你想像中咁易攞..你要證明自己無工作能力先得...  發表於 13-12-19 11:39
   2    0    0    0

讀津校,我唔夠分同人爭好學校,要大抽獎或扣門,而且在直資校放榜之後,如果有直資名校收左,我會為大抽奬而放棄直資嗎?

有些學校是免費提供留學團給綜援學生的,就算無都不一定要去。

cwclsh 發表於 13-12-17 20:00
咩世界!?

人地雙非家長都係咁啦,新移民都係咁啦,可況我以前都有交稅?我須勢而為罷了。

judy  交幾多丫  發表於 13-12-18 11:05

柔情爸爸 發表於 13-12-17 19:59
This is a ridiculous and selfish idea, you will set a very bad example to your children! Shame!:ange ...

If I dont tell them,they'll never know.
Moreover I think I am great because I give up self-esteem for their future.

柔情爸爸 發表於 13-12-17 20:23
If you say so, how much tax you have paid in the past? Do you think it's sufficient to justify your  ...

Maybe I pay less than you, but I am sure I pay more than the immigrants or the non-resident parents,that's enough to justify my thought.

Aprilbaby 發表於 13-12-17 20:32
我以為你講下笑,点知尼堅?!你兩个細路讀幾好直資學校都無用,因為你已經教左佢地,好食懶非,為了目的, ...

當然係學校收左,我先 resign 啦!

而且,我想信學校唔敢歧視我地,佢唔驚我告佢?學校返而會用綜援戶做擋箭牌,以洗貴族學校汚名。

我是認真的,只是唔知實行上會遇到甚麼困難,請問有綜援戶能在此分享經驗嗎?謝謝賜教

yiyiyima  閣下,我所認識的新移民中的低收入,基本沒麼人吃飽撐著去讀直資校,這根本不是他們日常生活思考的重點,明白嗎?  發表於 13-12-20 11:22

picture 發表於 13-12-17 21:05
咁不如去津校例華仁,瑪利诺,la 沙做校工!

入到呢類好學校咪唔洗讀直資law

咁易入到去做校工?有無更建設性提議

SaBB 發表於 13-12-17 21:30
比你仔女入到直資,免費讀十二年又如何?大學學費又如何?到時想出國都吾得?綜緩有幾錢?得一萬到,想比小 ...

大學有Grand&Loan,唔洗錢讀書之外,還有生活津貼,讀完書唔還錢都耐我唔何!
問題係住屋,好彩我兩年前賣左樓,可以即時申請公屋。
一萬唔緊要,我可以兩公婆走水貨,一日走幾次,一個月都應該有幾千一萬,賣樓筆錢作不時之需,或樓市大跌時買樓收租,租金一定比公屋租金多。咁就可以比好生活小朋友啦

chrischeung 發表於 13-12-17 21:44
回覆 samhongkong 的帖子

我讀几年私校都冇車船津貼FORM派比家長,所有政府津貼都冇派,如你讀而攞綜援相信 ...

千金難買少年窮,等小朋友知道屋企幾窮都要公佢讀名校,都唔錯。
遊水,舞導,樂器,市政局有,只係幾十一百。

maggielucas 發表於 13-12-17 23:03
即係想做代代貧窮定代代呃人?遺禍下代吖樓主,好好冷靜諗清楚!

無上一陣,咁多回帖,覆唔切tim.
作為父母,個個都想望子成龍啦,我都唔例外。我想細路入名校,係想提供一個好既讀書境比佢地,等佢地成績好D,將來做過professional,唔洗好似我咁,福利又無,讀直資又無錢。請問如果唔挪綜援,仲有乜辦法?

至於徳育,唔洗我教,佢地睇電視都知道,親政府,親中央先可以富貴。講原則同道義,正乞食啦!我唔想D仔女第時乞食。

brima 發表於 13-12-17 22:21
其實你囝囡點解一定要英文班,學乜學乜呢?既然一心都等政府養,使鬼搞咁多,是但有書讀有屋住咪得。仲有綜 ...

第一點,我上文已覆。
第二點,雪櫃或保險箱裏的現金,佢點查?

maggielucas 發表於 13-12-17 23:28
作為家長,係咪應該俾向上游嘅心態小朋友,而唔係不勞而穫?浪費時間諗旁門左道不如教小朋友點力爭上游仲好
...

我好明顯是力爭上遊吧,我現在就是想辦法如何使仔女入名校,向上遊。

sukitelfold 發表於 13-12-17 23:38
考學校考到x咗!

希望你能體諒我!
我年年交足稅,但係無錢讀直資。那些雙非童,新移民綜援戶卻可以免費讀直資。我真係好唔甘心!
我要睡啦,明天還要努力工作去交稅養人地全家。

nicee 發表於 13-12-17 22:45
法x要咁玩,大家都無可耐何!
外国好似要做過野交過税先有得拿救濟。
都係好方法。

請勿質疑法官的判決,終院首席法官是由英名的特首大人委任的。這樣的判決才是合情合理。香港同胞理應幫助新香港人融入社會嘛!

莊豐源案也判得合情合理,君不見此案以後,香港多左好多心向內地的新香港人?要香港民心回歸,這是最好方法。

SaBB 發表於 13-12-17 23:04
申請公屋四人單位等四,五,七年,你小朋友幾歲?

四人家庭好似有三房,我唔要三房要兩房,會唔會快D?
唔係有D兇宅無人要嗎?如果我申請果D,可唔可以即時入住?

Irismammy 發表於 13-12-18 01:30
儲蓄不多過四萬呀老兄!
仲計埋你啲$$唔見的速度!
例如你有一百萬,政府估你一個月用兩萬,咁政府就會批你 ...

我會咁儍話比政府知我有錢嗎?D錢更係擺係親友度或者收埋唔比人知啦!
迫我返工就日日遟到早退,唔做野博抄尤,學D賓賓咁,政府無我辦法既。
邊個話我唔係屋企就係番工或走水貨,我都係人,都可以出街娛樂吧!

AgapePa 發表於 13-12-17 22:04
我都識一個家長攞綜緩讀私小, (係私小). 一年學費約$25,000  住公屋,
又有補英文, 她説被社署勸轉校, 但堅 ...

一個取綜援都可以讀直資,補英文的好例子,我好想請教那位家長,指點迷津。

feiji 發表於 13-12-18 00:47
但你的努力會成為你孩子的榜樣,將來他亦會為你而自豪。加油!

我真係唔想D細路學我,講原則,講公義,最終只會乞食。
我希望我D細路親政府,親中央,將來飛黃騰達,光宗耀祖!

SaBB 發表於 13-12-18 08:48
慫宅都無,你只可以等,跟大眾一齊排上樓。

我明明睇報紙話選兇宅會快D喎?!
唔緊要啦,排住隊先,申請左都無洩底。
希望梁特首起多D公屋啦,最好近市區,望海景。啟德似乎唔錯!
‹ 上一主題|下一主題