用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靈糧堂VS呂郭碧鳳 ?
go

靈糧堂VS呂郭碧鳳 ? [複製鏈接]

Re: 靈糧堂VS呂郭碧鳳 ?

星仔媽媽,
我個仔又係明年入讀K1,心水學校都係靈糧堂同呂郭碧鳳,另外寶血同玫瑰崗都覺ok,但呂郭碧鳳我就唔洗搭校車,因我住灣仔。

星仔媽媽,
我都同你一樣ar,諗住呂郭碧鳳唔洗搭校車,但我之前一心都預左要搭校車,因首選係靈糧堂,而家我仲心思思想揀蘇浙,因我鍾意佢用普通話教學,係就遠d冇咁方便,但我冇理由為左自己方便而揀間冇好既學校ga ma,而家都心大心細,你住灣仔邊頭ar?諗住幾時會取form和參觀校社ar?

星仔媽媽,
都好近wor,我住榮華酒樓附近,聖約瑟在邊頭ga?我都覺得d制度好複雜,但若果轉黎轉去會唔會令bb難適應呀?若揀呂郭碧鳳就多數派軒尼詩小學,我就係諗住蘇浙可直升小學,係呢,你仔仔幾大呀?

星仔媽媽,
聖約瑟係幼稚園黎?點解3歲8個月先收生?即小學同中學都係男校?軒尼詩道官立小學我都聽講都係一間幾好既小學,但我就覺得環境麻麻,此終灣仔又嘈d空氣都差d。
我細果個係女黎ga,而個仔就22個月,8月尾出世,剛剛今年可入幼兒園,我打算比佢入時代幼兒園,讀一年就轉間好d既幼稚園。

星仔媽媽,
我之前都有睇過樂緻幼兒園,但覺得遠左少少,因差唔多去到金鐘,咁你洗唔洗搭車ar?我就係唔想搭車,若行路又遠左少少,係呢,佢校舍大唔大呀?我聽bk d mama話基督教服務處d幼兒園都幾好,所以咪揀時代law,又夠近,你報晒名拿?我仲未報呀?你有冇申請資助呀?
HelenC,
乜咁快有新生家長會拿?咁我要快d報名先得la。

星仔媽媽,
時代我都去過幾次,覺得ok la,d老師又係好熱情,佢果度就唔止4間課室一個廳,但就冇室外游樂場,又唔係講得咁差wor,不過算la,都係讀一年。
我之前都問過一間幼兒園既老師有關資助問題,佢都話要兩公婆都有做野先得,我就話我冇做野,因為仲有個細既要睇,佢就話part-time都得,若有朋友有公司,出封信証明我有做野就得wor。

星仔媽媽,
我尋日已同仔仔報左時代了。
係ar,我又係睇過靈糧校車路線,又係同你咁諗,起碼遊成粒幾鐘車河,所以我都要諗諗,而家我首選變左蘇浙。

星仔媽媽,
我估都未咁快參觀校舍,因9月先報名。聖瑪加利大又唔清楚wor,順其自然la,最緊要小朋友讀到書。
‹ 上一主題|下一主題