用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? ...
樓主: ~仔仔媽咪~
go

各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? [複製鏈接]

聽日我仔英文默書...今日睇番個默書範圍原來要佢地背默七句英文課文...唔知我仔呢下掂唔掂...頭先同佢溫又似乎得得地,但未知聽日真正上戰場時,亞仔會唔會緊張到亞媽都唔記得呢...希望大步欖過啦!
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 MARSTEN 於 09-9-21 21:53 發表
間學校係邊區架??

我囝囝間學校响油麻地,果欄隔離.(因為响呢樹唔方便咁公開學校名,如果您有興趣想轉我囝囝呢間學校,可以PM問我既~ )

原帖由 12312 於 09-9-21 23:17 發表
班主任罰阿仔, 阿仔都知吾應該< 重話下次再係咁就罰留堂, 希望佢記得啦.
我返到家同佢一起張些碎紙 , 好似切圖咁切返一半, 因另一半吾見了, 佢今次知道有些東西未必能完整咁切返.

...

我囝小一嗰陣時都係咁架!都係係咁無啦啦撕碎哂D通告同工作紙黎玩,激到老師扎扎跳,都教咗佢一輪,佢至開始無再撕紙囉...慢慢教啦,始終我地班仔心智比較亞B咗D,D行為同情緒都需要一段時間去改去適應.

原帖由 zater 於 09-9-22 02:03 發表

咦 ~ 哥哥咪同阿囡同一日默英文

今晚無特別同阿囡再溫, 只抽幾個生字問下佢仲記唔記得點串咋, 希望聽日唔好失手, 等佢有返 d 自信就好喇 ...

我仔今日默完英文,聽日又要默中文... 都唔知佢做乜鬼定係學校要求高咗,呢幾日學校預默咗幾次中文俾佢地溫習,我仔默咗N咁多次都照肥,佢都好唔甘心,睇黎我都要改改策略同佢溫中英文,今晚又係要同佢打仗... 希望幫到佢記到D字點寫啦.

原帖由 rosewong 於 09-9-22 09:34 發表
Hi!  仔仔媽咪,

...咁學校方面多數俾既係D咩既負面評語?
就昨天的電話內容大致為:專注力不足,欠缺學習動機;可能由於腦部影響,引致大小肌發展欠佳,令執筆無力及行動較”論進”,未能回答老師提問,說話句子較短,社交能力欠佳以 ...

查實我都幾明你感受既,,,想當年我都係好唔鐘意聽到人地話我仔話到咁差咁weak,但係依家調番轉頭再諗,查實老師講既說話同意見又唔係全部都真係咁惡劣囉!

好似您講學校噚日打電話俾您講既野,查實我又覺得都幾正面吖...至少佢地唔係好RUDE咁淨係話你仔曳或者唔肯寫字啦,至少佢地都好正面指出囝囝既問題所在,我個人覺得學校又唔係唔接受囝囝既,都係想講出個問題,等大家可以及時幫到囝囝.佢地肯同你傾番,又講得咁詳細,我覺得佢地都唔差.

或者媽媽您試下咁睇啦,依家學校講出囝囝既'弱項'响邊度,查實以上呢D問題都係動作協調障礙同專注力缺乏既問題,查實真係好緊要架,真係要趁小朋友仲細個既時候要及早做訓練去改善,否則,去到小朋友五六歲至去做訓練,小朋友好難會改善到亦好難追得番同年紀小朋友囉.你都好好彩架喇,囝囝K2已經有老師察覺到呢個問題又肯同你講,嗰時我仔就係無,佢間幼稚園老師下下都話我仔無問題,但一去到幼稚園畢業,我去攞証書時,佢地至一輪咀咁好似投訴咁話我仔乜字都寫唔到,又話我仔有暴力傾向有攻擊性...嗰刻我都無言,點解呢堆問題响之前三年幼稚園生涯你地唔講又死話我仔乜問題都無,但到我仔離間你間學校,你至話俾我知我仔寫唔到字同埋你地都仲係教緊佢幼兒班程度既課程???

結果,去到升小一,我囝再去政府嗰邊再做評估,個治療師又話俾我知我仔有動作協調障礙問題...仲要打擊埋我,話我仔咁就一世,就算點做訓練都改善唔到又追唔上同年紀小朋友,結果我嗰日係癲咗咁响條街度喊出黎.幸好,我無因為治療師講一句'咁就一世'而唔同個仔及早做訓練,依家我仔係寫到字,同埋唔再成日跌,查實,如果依家您囝囝學校提出呢個問題同建議,我覺得都可以值得去聽去跟去做囉(指老師要求囝囝見醫生做訓練同埋K1留一年).

留班嗰度查實又唔係唔好既,講真如果小朋友暫時未有咁既能力去應付高年班既進度,留一年K1,等佢有時間去進步追番D進度,咁佢之後讀書都無咁辛苦.實情媽媽您又可以咁樣睇既,讀書都係志在小朋友學到野同吸收知識,最緊要係佢學到啫,我都有幾個朋友又係無留班,夾硬照俾仔女去升班,結果佢地既小朋友升到小一二已經讀書讀得好吃力同辛苦,查實留一年等佢地心智成長到嗰個level至升班讀,咁樣對小朋友反而更有好處.

希望您唔好介意我咁講啦,我明白媽媽聽到人地話囝囝能力上有問題會好唔開心(我都經历過),但係最重要都係大家一齊搵方法去幫輕小朋友啫,我仔都留過班架,仲要係我自己要求咁做,我仔高班同小一都各repeat咗兩年,查實對我仔都有好處,至少唔會迫得佢太緊,佢亦追得無咁辛苦囉.查實真係幫到佢.

或者有咩心事或者疑問,你都可以同我傾,我原本想PM我個聯絡電話俾您,想同你傾下偈,但係我响教育王國個PM功能有問題,只能覆PM,不能出PM,或者您有興趣同我傾下電話既,你PM我,我俾我個聯絡電話或MSN俾您,我地再詳談啦.

唔好灰心!呢度有好多媽咪都支持您!為咗囝囝,媽媽要堅強地去面對~~~!!加油~!

原帖由 zater 於 09-9-22 17:45 發表

嘩~痴埋一齊默, 玩 c 人咩, 點搞呀 mouth:" />

阿囡今日派左中默喇, pass 呀, 其實睇返佢寫錯果 d 字, 課文果 part, 有一個字寫漏左, 另外 2 個字寫啱, 但錯筆順, 課文 total 錯 3 個字, 扣得多分都係 unseen 果 p ...

啱啱又接到新消息,原來聽日又有英默~!今日默頭七句,聽日默後七句呀~~~!!!仲要聽日默中文,...我仔今日好唔開心呀,因為今日中文預默佢食咗蛋!佢中文老師好嚴呀,係咁捉佢筆順同字體,全部分都扣哂响呢度,我仔嬲到喊埋出黎~~!!所以我仔都話今晚要溫好佢!希望得啦,,,一溫要溫中英兩科....慘!!!

呢次輪到我有煩惱...

實情好無又叫今年我仔既中文科老師俾默書分唔好執得咁嚴呢?查實我本身好鐘意呢位老師執我仔D筆順同字體咁嚴架!始終都唔想由得個仔鬼畫符咁畫字同寫得醜樣求其,但係又怕呢期係咁俾老師扣到默書唔合格,個仔係咁食蛋,會打擊佢既自信,怕佢日後會本PEA唔考好D默書佢...但自己又唔想就得個仔咁緊要,始終都小四,都想佢大個仔,,,真係好矛盾,唔知點好...

你地點睇?比着大家會點做?同老師講好,定係維持現狀,盡地一鋪由個仔去面對挑戰同壓力好????

原帖由 zater 於 09-9-22 18:31 發表

哥哥加油呀!!   化悲憤為力量, 今晚一定可以溫熟晒.

媽咪加油呀!!

我會架喇~!希望今晚溫習得順順利利啦.

原帖由 zater 於 09-9-22 19:17 發表

我覺得由得佢, 但一定要同哥哥解釋清楚咁樣做係對佢好, 唔係老師挑剔, 因為佢大個仔喇, 要自己嘗試克服問題, 如果佢明白, 相信唔會打擊到佢信心.

咁都係既,始終都要硬起心腸放手俾佢大個仔,頭先我陪佢溫默書,佢又係炆住嬲住急住咁係咁打頭又打手黎溫默書,跟住又係咁問寫得靚唔靚,結果我係全程係咁讚佢鼓勵佢,佢至完成咗一版我PRINT俾佢既溫習生字紙,依家仲有兩張未寫未溫,頭先佢寫到激氣到又話自己隻手都痛埋震埋,所以依家俾佢休息下,食完飯再溫過.

原帖由 rosewong 於 09-9-22 21:09 發表
唔......如果有信心中文老師可以配合“手鬆D”,我會嘗試提出,因我清楚自己的出發點純粹希望仔仔可從中得到自信;儘管我也明白這樣做是不太好,但自信心被長期的挫折打擊亦不是好事。
可能我都是「慈母多敗兒」啦!(純粹個人愚見)

...

我都好同意您諗法. 不過頭先幫囝囝溫中文默書,全程我教佢同陪佢寫字,一見佢寫啱咗我就即刻讚佢,佢都好開心!不過我諗都要俾我囝同佢既老師去嘗試,亦都係俾我去嘗試嚴厲既方法,所以呢次就一於去馬,俾個仔去嘗試用正常計分方法去默書,始終都希望佢可以同其他小朋友一樣. 不過我都會同老師傾番呢個問題,等老師都知我仔都好緊張自己表現同成績,等老師可以多留意囝囝日後既情緒而作出適當既調整.後日我囝學校旅行,我成功得到學校既准許,俾我今年小四都跟埋個仔去旅行,小三既班主任已經約咗我旅行嗰日可以一齊傾下閒偈,如果可以既話,真係希望到時可以同埋今年有份教我仔既老師班主任們圍埋一齊傾下偈~~至少都大家都彼此加深了解同溝通.所以,我都超級勁期待又好緊張~~~ 好似仲興奮過我仔自己去旅行咁~~嘻嘻!!!

查實您都係一位好媽咪黎架~!俾多D信心囝囝,亦同時俾多D信心自己啦~!我地咁多位媽咪大家有緣在此相聚,我地日後真係要多D交流分享意見,互相扶持,我都有煩惱同唔開心既時候,都好需要得到安慰同鼓勵既~

講開呢樣,查實我借咗我朋友間中心既地方,搞咗個特殊障礙既家長小組,每個月第二個星期六,下午三時半至五時半,响土瓜灣嗰邊架,如果大家方便既話,都希望大家可以籍此可以KEEP住聯絡&聚一聚,交流下心得,一齊FD下,如果大家有興趣既話,PM話俾我知啦.唔記得講,個小組係免費架.因為我朋友都係免費借地方俾我搞家長小組(超級勁多謝&感激佢!!!).希望有機會可以見到大家啦.

重複. pls. delete.

原帖由 77777 於 09-9-22 22:09 發表
仔仔媽咪,

其實我今年都遇倒類似問題, 係阿仔d英文字, 不過我好清楚阿仔係可以寫得好好, 只係佢真係無心機, 所以寫得肉酸....如果我個情況, 我會希望老師同我捉佢, 當然希望佢會愈寫愈好....佢寫好小小我都讚倒飛 ...

咁都係既...所以我都諗住得閒搵佢中文老師傾下偈,今日第一次見佢既中文科老師,又同佢傾咗陣偈,雖則之前有老師私底下同我講話佢好嚴好惡,但我又覺得唔係噃...佢非常之NICE NICE,同埋都好識得同我仔相處,我仔仲唔怕佢,响樹古靈精怪添(放學嗰陣時)!所以我都好感恩!所以都無壓力地好想繼續同呢位中文科老師傾多D溝通多D!

我頭先都好似您咁做法,又係少少野已經讚到我仔飛起~!希望佢真係會成長,可以經得起風浪,可以應付到小四既改變啦(學校老師真係明顯嚴格咗,同課程真係深咗好多!)~!

不過查實我仔今年開學後真係番學番得好開心~!好鐘意番學,所以我都覺得今年既老師們真係個個都好好!好感激佢地~~~

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 09-9-23 09:11 發表
我個囡今天默中文了,希望她能合格啦,明天又默英文,都唔知點算

今日我仔中英兩科都同一日默書呀,噚晚都只係有時間同佢集中溫中文,英文我無同佢溫,至少有科佢係有心溫習過,我希望會好D啦.

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 09-9-23 09:15 發表

我個人覺得試下現在的分數先,但又同老師講下妳的擔憂,睇下老師有什麼意見先,因妳小朋友已大了,唔可以永遠都令他滿意的,有時係要他學會接受~~
希望妳明白我講什麼啦 ...

查實我都係咁諗,始終佢都大個仔,無可能要人就佢就到老嘛,始終佢都需要學習,我諗住今日放學或者聽日學校旅行時同D老師傾下偈,等大家都有個共識,可以一齊研究下.

今朝我一同個仔提起默書二字,我囝都面色一沉,全程番學都勁緊張又擔心咁款,希望佢今日可以全力以赴,做到最好啦.查實佢努力過我已經好滿足,噚晚佢溫書雖則炆住咁去抄寫練字,但係佢真係有俾足心機去寫靚D字,之前我要求佢跟住筆順黎寫字,佢都好抗拒,但呢次佢真係自行跟足我教既筆順去寫靚D字,呢下我已經好開心.

原帖由 rosewong 於 09-9-23 11:21 發表
非常多謝您的邀請!我已PM您,請查閱。
我是否一位好媽咪,我自己都唔知道?
但我真切覺得信心對一個人好重要好重要,自問從小自大都是一個沒有自信的人(我細個讀書ok,自卑係因為體育唔掂及外表等原因),父母亦不曾教導我要接納自己 ...

查實我都幾似你,我都係細個到依家都係一個好無自信既人黎,同埋亦好坦白講,自從我仔有呢堆特殊問題後,我又認識多咗又對呢D特殊障礙問題了解多咗,又睇得越多我仔既問題,查實我好知自己都有ADHD同自閉傾向問題囉,只係我地嗰個年代唔會有家長認真去正視呢個問題亦無話會去評估,結果都幾影响到我依家架.

我都同你有同一個信念,都係唔想個仔行我條舊路,我想佢既童年佢既人生係開心快樂過我、亦做人有用有成就過我,至少佢有個自信,好開心好實在地行佢既人生.

所以我地都努力啦!我地一定得!

我收到您PM喇~check PM

原帖由 77777 於 09-9-23 11:46 發表
仔仔媽咪,

恭喜您遇倒好老師, 而您仔仔有盡力去溫習, 其實真係一個好好的開始.....我個仔今年肯去擦d肉酸的字, 查實我已經好開心, 上年重同佢打緊交, 佢唔比擦....:;pppp: .

講起默書, 您地可唔可以同老師傾計時 ...

我仔仲要唔係默一次呀,佢上星期學校已經要預默幾次中文,係咁俾唔合格佢,跟住啱啱嗰星期二同今日,英文默書分呢兩日默,噚日英文背默七句,今日又黎多七句要默,今日中文默書正式默囉.我都登我仔辛苦...

原帖由 zater 於 09-9-23 18:44 發表

哥哥今日默書點呀?  兩科一齊默真係好辛苦.

阿囡英文默書都派左, 差 2 分合格, 但對於我黎講已經開心到唔識講野, 有好明顯 ge 進步.

咁一於要讚下囡囡喇~~~查實佢都好鐘意人讚既~~等佢開心吓又有番D推動力做好佢.

原來今日只係默中文呀~!我家肥仔哥寫手冊寫少咗隻'溫'字,變咗係dict... 好彩噚晚無同佢捱夜車溫英文啫,否則今日連中文都未必默得到...暫時默書未派番黎呀,不過我仔話佢今日默書識寫番好多隻字,希望一切順利啦.

原帖由 77777 於 09-9-23 21:50 發表
其實預默係咪唔計分, 我指唔當正式, 唔落默書簿.....咁就當係REHEARSAL LAW, 到真正默個時就有把握攞高D分....

我同阿仔都會默好多次, 不過考試就無咁驚.....

英默我地班就無背(都幾驚要背架 ), 係中默有 ...

我之前都好鬼驚我仔要背默架!上年我仔中文開始要背默,我完全都無同佢溫,怕佢太大壓力,始終上年既target都係想佢响讀書上重拾番自信心,今次英默要背七句,原本我都好驚佢做唔到架,點知亞仔又唔知做咩突然升level,我都未教佢D句子點讀點解,佢自己就已經識得讀哂同解哂背默嗰七句出黎~!呢下我都覺得有D驚喜,跟住我試下叫佢每句抄三次然後即場背默,佢又OK掂噃,佢係完全背得番哂出黎,只係中間都有三四隻字大頭蝦串錯咗,但個生字大概既字母組合,佢係拼到D出黎囉.我覺得個仔又是進步咗.

原帖由 77777 於 09-9-23 23:56 發表
聽倒真係登您開心, 我覺得好大原因係因為您仔仔d老師接納您個仔, 比好多鼓勵佢, 話比佢聽佢係得, 令您阿仔肯比心機努力, 個下真係好正, 做父母見倒真係重可以求d mud, 我阿仔d老師都係成日比鼓勵阿仔, 等佢有信心,  ...

係啦,始終政府醫院真係麻麻地,好似我老豆呢次生肺can,上年原本我老豆已經覺得有唔妥,已經有要求政府醫院俾佢照下個肺,但出奇地政府醫院話唔俾我老豆排期照喎!結果拖咗一年,我老豆今年六月咳到有血,政府至肯幫我老豆照,結果先至知係肺can,但政府又話無照cancer嗰部機(查實得伊院有一部咁大把),要我老豆自己去私家度照,結果去到養和照完,切埋,個腫瘤成個大人拳頭咁大,個醫生都話個瘤硬到好似舊石咁..依家我老豆原來係第三期cancer,有時諗番都真係幾嬲,點解政府醫院可以咁樣.所以可以應付到既話,真係睇私家會好好多.
‹ 上一主題|下一主題