用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?
go

St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎? [複製鏈接]

回覆:St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?

其實叩門時最重要睇小朋友表現同埋家長嘅表現(誠意分)。最好Daddy.Mummy 一齊去。又會睇咩職業/住邊/邊間學校出嚟/家長了解小朋友喺學校嘅嘢多唔多?好多好多重重因素考慮嘅!我識有個SC女仔獎杯超多,學術(啲英文Cert.)一唔係Distin.
就係15盾呢,但叩一間二線都reject,原因可能就係得媽咪一個去,同埋唔係住𠴱區

其實學校是屬輔助性質,實質係睇小朋友本身,同家長嘅參與性(態度)喺interview 當中,老師都問好多如何照顧小孩,怎樣栽培小孩,同老公分配責任照顧等等嘅深入性問題!我哋嘅表現都有好大影響力傢!學校揀小朋友之如,仲喺度㨂緊家長

manmanchubb  totally agreed  發表於 12-7-2 12:07

老實講!教育小朋友係我哋自己嘅責任,我哋只係找一間同自己理念相似嘅學校合作而已,絶對唔係拋個波俾學校幫我教小朋友!我相信應對我之前話嗰啲深入問題絶對唔難!因為只有我哋自己只最清楚小朋友平日嘅生活習慣,只有我哋自己先最清楚想點樣教小朋友!

St.Cat一定冇默書,只係鼓勵小朋友自己造句子(中英都係)女女近排拎咗一疊圖畫紙番嚟,入面係佢班小朋友創作嘅簡單故事,每頁有畫畫同䇦文句子,最後由家長喺最後俾comment!我真係冇想過六歲人仔寫故仔

manmanchubb    發表於 12-7-5 11:41
HaYi  係呵, 睇到佢地的故事好開心!  發表於 12-7-5 08:51
‹ 上一主題|下一主題