用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?
go

St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎? [複製鏈接]

如題,請分享經驗。

3    0    0    0

el123 的帖子

我都想知!!

It really depends on the kid's performance.

邊有包生仔?
不過一般正常情況下,如果學生表演差不多,學校比較喜歡收名幼嘅畢業生。

回覆:St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?

阿囡個班啲同學大部分係直資和自行已經有位。

lamkkben 發表於 12-6-30 22:35
其實出名幼稚園是否是卩門的保證?
咁要睇你小朋友做化!
我亦識有名幼嘅小朋友家長到今日仲叩緊門。不過唔係多囉!

魅力公主 醒目開學勳章

我知有學校叩門既當日下午已confirm收人 果個就係st cat畢業生  係咁既情況 除非佢真係標青到一支獨秀囉 間學校係多人考既 而且大部份係自己幼生
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

其實叩門時最重要睇小朋友表現同埋家長嘅表現(誠意分)。最好Daddy.Mummy 一齊去。又會睇咩職業/住邊/邊間學校出嚟/家長了解小朋友喺學校嘅嘢多唔多?好多好多重重因素考慮嘅!我識有個SC女仔獎杯超多,學術(啲英文Cert.)一唔係Distin.
就係15盾呢,但叩一間二線都reject,原因可能就係得媽咪一個去,同埋唔係住𠴱區

成功的例子不少,失敗的也不少。在叩門時做父母只需努力遞表已可對小朋友及自己有所交待。不論學校重cert又好,重運動又好,定睇父母職業又好,這都是我們不知道亦不能改變。我們要深信小孩能力,就算叩不到在二三線小學但仍可做一線學生的,努力吧!

不一定的, 最重要時面試時的表現.

我做幼教的朋友接觸過好幾個St Cat的學生,都說他們的程度,中、英都不怎麼樣,與普通幼院出差不多。而與我住同一大厦的鄰居,他的兒子也在這學校讀書,今年k3,由於派位不好,自己去敲門,但到現在還沒有小學收。昨天與他在電梯偶遇,小朋友說很擔心自己找不到學校!

SCKnight  咁我認識嗰一班SC小朋友,同閣下認識嘅喺水平上都有幾,幾大分別!  發表於 12-7-1 23:59
HaYi  英文我識的平均都去到P2 (因試做P2 exercise ), 中/l數文就一DD人, 尤其是數好多係出面上Enopi/ Kumon 都會快D, 去到P1..  發表於 12-7-1 13:17
floracheung68    發表於 12-7-1 12:46
floracheung68    發表於 12-7-1 12:46

The quality of SC students are very good if they're really followed their teaching.  Overall, the students are up to P.2 1st term standard both in English and Chinese.
Is still early which school he can get in.  It's better make a comment in September after everything settle down.  God be with him, please tell this little gentleman don't worry.  His parents will get him a very good school
parentslove 2

jeremyphlam  你咁講,唔識就嚇死,識就笑死。P2 1st term程度一定有學生有,不過一百個可能有一、兩個特異功能囉。  發表於 12-7-2 00:03

SC的課程比好多學校如KV,Think,LH為淺 (SC是K3課程吧了)…… 唔好諗住靠學校所教的加學校名氣就可以考到或叩到 …… 家長還是趁有時間進補一下吧。

zoesychan  kv K2 2nd term 已教p1程度maths  發表於 12-7-5 14:52
SCKnight  請問KV,Think,同LH嘅課程教到咩嘢水平?  發表於 12-7-2 00:01

如果叩門2in實有佢份,但一到final就影都無,我都明白今年競爭好大,叩門位得十個八個,但in既人可其多,你睇下千人斬果間就知啦!

其實學校是屬輔助性質,實質係睇小朋友本身,同家長嘅參與性(態度)喺interview 當中,老師都問好多如何照顧小孩,怎樣栽培小孩,同老公分配責任照顧等等嘅深入性問題!我哋嘅表現都有好大影響力傢!學校揀小朋友之如,仲喺度㨂緊家長

manmanchubb  totally agreed  發表於 12-7-2 12:07

引用:其實學校是屬輔助性質,實質係睇小朋友本身

原帖由 Tatyi 於 12-07-01 發表
其實學校是屬輔助性質,實質係睇小朋友本身,同家長嘅參與性(態度)喺interview 當中,老師都問好 ...
我都覺得有d學校會考慮埋家長嘅support,再睇番小朋友嘅profile,即使面試一般,拉勻嚟計都入到。

我個囝囝係讀 st cat,已叩到一間,另一間後補!不過都不是靠晒間學校。同意以上的說法,睇家長怎樣培育小朋友是最重要!

老實講!教育小朋友係我哋自己嘅責任,我哋只係找一間同自己理念相似嘅學校合作而已,絶對唔係拋個波俾學校幫我教小朋友!我相信應對我之前話嗰啲深入問題絶對唔難!因為只有我哋自己只最清楚小朋友平日嘅生活習慣,只有我哋自己先最清楚想點樣教小朋友!

有好多成功,亦有好多唔成功!
‹ 上一主題|下一主題