用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 到底咩狀況才要讀特殊小學呢?
go

到底咩狀況才要讀特殊小學呢? [複製鏈接]

回覆:annaanna 的帖子

其實你囝囝在唔在乎你的感受?如果佢在乎,可否同佢講佢在學校的行為使你感到唔開心。我仔仔早之前在學校都有些行為問題,後來學校有投訴,我接囝囝放學時因壓力大哭起來,囝囝見到後,佢明白佢的行為會影響媽媽。後來佢有唔乖,老師同佢講媽媽會唔開心,佢就立即乖返。

你唔好俾自己太大壓力,如果真的覺得好辛苦,見仔仔醫生時同佢哋講下,我之前有段時間都是,最後同仔仔的醫生講,轉介咗我看醫生,現在食緊藥,相比之前,情況穩定咗。
我估你仔仔同我個一樣,某程度上,佢哋是睇下佢同那個人的交情,如果佢同你的交情好,佢會讀你講,跟你做。但回到學校,佢同老師的交情未去到使你仔仔在乎。另一方面,佢可能是draw老師的attention,即使是罸,都叫做有人理會。

會唔會剛剛放完假,心情未平復?希望佢過多一兩個星期,習慣返,可能會好些。加油!

回覆:psv 的帖子

我不是想幫特殊學校說什麼,但你自己想想,如果以特殊學校的師生比例,佢哋都要用安全帶來處理小朋友,小朋友的行為是否已對自己或他人做成危險。那麼個小朋友在主流小學,一個老師睇廿幾個,點可能睇到?老師只會打俾家長接小朋友回家。我之前聽過有我們的小朋友在主流學校常打人,最後,老師用很多椅子圍著佢,唔俾佢離開自己的座位。如果你小朋友不斷比人投訴或俾人isolate,你是否接受到?
我不是說你小朋友要讀什麼位,只是想你想深一些。現在你應該盡量幫小朋友改善行為問題(不過我知好難)。

‹ 上一主題|下一主題