用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小女中二平均分不合格,可能要留班。轉校還是留? ...
go

小女中二平均分不合格,可能要留班。轉校還是留? [複製鏈接]

回覆樓主:

已經有轉校offer?無的話,而家先搵會唔會比較遲?

christy_siu 發表於 19-6-27 22:43
回覆 Jane1983 的帖子

因為今天先出成績,所以如果留班,唔知轉唔轉校好。但小女不想轉🤧 ...

要睇學校好唔好,值唔值得留。亦要睇讀得唔好的原因,留一年係咪可以解决問題。

轉到邊間學校?係轉校升班?定係轉咗都要留,都有唔同考慮。你今日先知成績,聽日打電話去其他學校問吓。事實上,如果你讀緊果間幾好,而家急急脚比你搵到插班的學校,亦未必係你的心水。

christy_siu 發表於 19-6-28 00:12
回覆 Jane1983 的帖子

對呀,小女讀的是沙田區Band 1A校。已經是最好的學校了,所以也煩惱中,因為學已說 ...

佢平均分唔合格,係課程和她的程度差太遠,科科都有問題,定係一科差拉低?你平心而論,佢如果暑假肯努力,有無能力追上進度?如果根本老鼠拉龜,就要考慮學校係咪唔適合佢。

可以試升,會留係學校。要留班,就會考慮上面所講,以及轉校的alternative。而家咁急搵,如果只搵到band2尾band3頭學校,你亦要仔細考慮。成績係一樣,驚學壞亦係一樣。

2jkidsfather    發表於 19-6-28 12:24

christy_siu 發表於 19-6-28 11:06
好多謝甘多位意見, 我問了女兒的決定, 佢自己都唔知想點.

我都好煩惱, 佢好似自己都唔知自己想點, 問佢佢 ...

考試前有用心温書,做得唔好識内疚會喊,學習態度ok。只係一科數學唔合格,亦唔係中英數全部唔得,情况唔係太差。

如果真係好唔想留班,可以試吓去搵班主任求情試升,承諾暑假會好好追番科數。你女唔係通炒,應該有得傾。
‹ 上一主題|下一主題