用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 亞仔好容易喊,連睇叮噹見到有懷人都喊,有無人知點解 ...
go

亞仔好容易喊,連睇叮噹見到有懷人都喊,有無人知點解 [複製鏈接]

佢係一個超級易喊人,睇卡通見到壞人會即時眼灦灦,即時要走人(如果在戲院),睇緊dvd都要關機,喊住話唔想睇,夠竟駛唔駛睇心理e生呢,佢無一分鐘座定,除左睇書同睇卡通片,老師來屋企教佢野佢都走來走去,上堂好唔專心,成日比老師投訴, 包括功夫堂,游水堂,但學語言又唔多覺老師投訴,今年5歲,有d擔心升小學.
請大家指教下~
   0    0    0    0

HI SEEC,

應該無, 因為我平時見佢發夢都係笑多.

真係好唔明,其實3歲開始佢都係咁,幼稚園睇vcd都係咁,老師話佢情原自己行埋一邊,都唔睇落去.

原文章由 seec 於 08-8-11 20:22 發表
Does he have nightmare?

係咁就放心,thx~

原文章由 wisekid2007 於 08-8-13 16:24 發表
It is very common and just normal to those kids with over-excitabilities. There is no need to consult psychologists.  The situation will be improved gradually when the kid grows up.
‹ 上一主題|下一主題