用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 亞仔好容易喊,連睇叮噹見到有懷人都喊,有無人知點解 ...
go

亞仔好容易喊,連睇叮噹見到有懷人都喊,有無人知點解 [複製鏈接]

佢係一個超級易喊人,睇卡通見到壞人會即時眼灦灦,即時要走人(如果在戲院),睇緊dvd都要關機,喊住話唔想睇,夠竟駛唔駛睇心理e生呢,佢無一分鐘座定,除左睇書同睇卡通片,老師來屋企教佢野佢都走來走去,上堂好唔專心,成日比老師投訴, 包括功夫堂,游水堂,但學語言又唔多覺老師投訴,今年5歲,有d擔心升小學.
請大家指教下~
   0    0    0    0

Does he have nightmare?
原文章由 COCO0624 於 08-8-10 02:38 發表
佢係一個超級易喊人,睇卡通見到壞人會即時眼灦灦,即時要走人(如果在戲院),睇緊dvd都要關機,喊住話唔想睇,夠竟駛唔駛睇心理e生呢,佢無一分鐘座定,除左睇書同睇卡通片,老師來屋企教佢野佢都走來走去,上堂好唔專心,成日 ...

HI SEEC,

應該無, 因為我平時見佢發夢都係笑多.

真係好唔明,其實3歲開始佢都係咁,幼稚園睇vcd都係咁,老師話佢情原自己行埋一邊,都唔睇落去.

原文章由 seec 於 08-8-11 20:22 發表
Does he have nightmare?

係咁就放心,thx~

原文章由 wisekid2007 於 08-8-13 16:24 發表
It is very common and just normal to those kids with over-excitabilities. There is no need to consult psychologists.  The situation will be improved gradually when the kid grows up.

原文章由 COCO0624 於 08-8-14 00:43 發表
係咁就放心,thx~

係lor,好多小朋友都係咁,我都會由得佢吾睇咪吾睇lor. 問題不大嘅.

原文章由 COCO0624 於 08-8-10 02:38 發表
佢係一個超級易喊人,睇卡通見到壞人會即時眼灦灦,即時要走人(如果在戲院),睇緊dvd都要關機,喊住話唔想睇,夠竟駛唔駛睇心理e生呢,佢無一分鐘座定,除左睇書同睇卡通片,老師來屋企教佢野佢都走來走去,上堂好唔專心,成日 ...

我囝囝係聽到某些樂曲,傷感的或睇到有人攞冠軍或者探朋友離開人地屋企,都會攬住我喊.佢已經7歲了. 我係佢激動時,會攬住佢,安撫佢.喊一陣就好了.
快樂的甜芋快樂的甜芋

我囝囝3-4歲果時都係好易喊,睇到唔開心既劇情會流晒眼淚,同佢睇書都要改晒故事內容.避唔到既,我就一路解釋俾佢聽唔係真既,亦都叫學校要留意,好在學校都話會盡量講內容開心既野.
到左5歲左右開始,佢就已經好左好多,雖然都仍然好易感動,但唔會喊到唔想睇,要走.最多都係眼濕濕啫.
http://era-central.blogspot.com/

亞仔好容易喊,連睇叮噹見到有懷人都喊,有無人知點解

我仔仔3歲時都是這樣上到小學都沒有改變,一年級上堂的時候突然就哭起來連老師都比他嚇怕後來了解事情之後又無事,他是一個感性的人須多些時間教導他用其
他方法表達自己的意見和感情現在8歲以有改善

‹ 上一主題|下一主題