用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sc 除了名氣之外,有乜好過學之園?
樓主: babyjoshua
go

sc 除了名氣之外,有乜好過學之園? [複製鏈接]

原帖由 LL222 於 11-7-7 18:10 發表

唔想講個句都講埋
我細佬個女讀SC, 考GH唔收
之後靠人事入返GH.
結果真係考第一,
不過由尾數上,
舊年仲冧埋班.

但冧班又唔可以100%賴哂SC
只可以話SC唔係神 ...

原來小朋友讀了—年小學考包尾不是小學老師責任,亦唔係小學無補底問題,更加唔係家長選錯學校或唔識協助,全都是SC的問題。看來又有新品種怪獸

我唔清楚GH小學有幾傳統,但SC係一間偏向活動教學的kg。小朋友考直資私小失敗,不等於能力有問題,我會認為係失手多。失手後單較人士入傳統小學,輕側吃力,重則係錯配。,in this case 我覺似錯配多。無錯名校好吸引,但資質有限再加無人理又可怪誰,那怪SC就最好了!?!  小朋1友係愛學習的,但都要家長backup先得。我唔相信有小朋天生識幾萬字而真係唔需要家長跟。只要有問過做左功課未,今日教左咩其實巳經叫跟左。

我反而覺得KM比人神化左,d入成日話K1雜難入因大部份位係N升上,但每年call waiting 幾輪先收得晒咁都叫難! 考直資私小重好笑,見到入LS就話勁,LS唔洗考架,有luck 就得。再睇入公認為一線的男女拔/英華/st paul 比例就更加失望, 10個都唔夠, under 10%, 全級得一or兩個女生入到女拔/st paul, 我相信讀村校成功機會更大, 因為村校通常只有幾個會去考, 只要1個考入可能已經係30%成功考中

我相信無論係kv or sc 家長, 唔計男女拔及st paul, 佢地首3志願大多都唔會係LH 果兩間, 所以所謂hit rate 比LH 低不出為奇.

KM 教得深?  有幾深?  小兒現讀K2, 無補習, 可睇小一小二書本咁唔通係小學課程低?!?  所謂天外有天, 教得深=/=小朋友吸收到, 吸收到=/=識運用.....  運用到又點會得under 10% 學生入到公認的一線小學

有人成日話mass production, 開多幾班k1 質素會低左, 我唔排除呢個可能, 但相對地其他kg 質素應該會有同樣下降可能.  sc 收多左k1 生, 絕對有可能搶左別kg 高中低質素學生, 所以其他kg 質素同樣會有下降可能, 如單單只說sc 質素會下降, 實在   什麼好學校不如好老師? 只要係有好老師, 那怕收多點學生讓多點學生受益! 而且開新校就需要老師, 大有可能搶左別kg 的好老師...

據我所知, 亦有某名直資男校致電sc希望參觀上堂, 人地唔喜歡sc 學生又點會想去觀課; 唔喜歡sc 學生又點會收成1/5學生係sc 學生.

回覆 106# 小曳人 的文章

argue?  原來你argue 緊架   甲乙丙丁 易定難? 一樣有自稱名kg 畢業生唔識讀.  

我重來唔喜歡自吹自雷話自己小朋友識d咩, 亦唔喜歡晒自己小朋友有咩offer.  我好清楚咩叫天外有天!  呢個年代, 好多未夠2yrs 已經自己識睇書, k2/3 睇兒童版henry potter, 小4/5可以做F5 paper. so?!?  kv/sc/km/lh/村校都好, 佢地各有好處, 無需要成日彈人地學校而抬高自己果間

回覆 116# babyjoshua 的文章

‹ 上一主題|下一主題