用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 嘉諾撒聖心
go

學之園 vs 嘉諾撒聖心   [複製鏈接]

我係第一次起呢度問問幫, 希望各位幫幫手。

小囡好好彩有兩間幼稚園收了.
但老婆到現在還心大心細.

有時傻到想要個囡讀哂兩間.
所以望大家能幫手分柝

學之園(英普pm)

嘉諾撒聖心幼稚園(am)

***學之園***

優點:

1) d, 最少唔駛過海

2) 語景好, 不用出去補英文/普通話

3) 課程應該較聖心深d, 就算出去叩門都應該易d.

缺點:

1) .
原本, apply 個陣, 呢個唔駛concern, 因老婆當時做嘢份人工都好okay. 但因為4月婆婆身体出現問題, 老婆要做回全職mama. 呢個都係佢想. ....估計呢三年幼稚園學費可付担, 但日后給她讀直資,私校就較勉強.

2) 冇小學back up.
因為老婆冇做嘢, 應該唔會比囡囡讀直資,私校. 當然, 如派得唔好, 當然都會考慮較平的私校...如德雅.

***聖心***

優點:

1)
.

2)
有小學back up, 估計有80%可直上.

缺點:

1)
.
要好早起身.

2)   因為本人/太太英文係正常, 不時native 果種. 所以一直都冇特別跟她講英文. 担心她日后上小學會很吃力.  

3)
小學係半日, 老婆不能出來做嘢, even part-time 都唔得.

4)
小女是2008年年尾出世, 係超大女, 上星期去取校服, compare 其他小同學高出大半個頭, 老婆担心囡囡太特出. 對心理唔好.  因小囡巳經108cm 高.

太太一直都係想小朋友日后讀傳統女校 (, 天神, st mary).

小女有20 (宗教).

我和太太都應該99%不會再要小朋友.  除左中左六合彩.

如果咁的環境, 應如何選呢?

3    0    0    1

補充下: 估計老婆係較like 學之園, 但佢又担心三年后的抽唔到好小學.
好多朋友都話聖心of course....佢又係天主教徒.   其實我以為佢會較like 聖心.

如果揀讀sh下午校, 可以在首輪1揀st mary 嗎???
老婆就係担心, 萬一好彩入讀天神個d, 囡囡英文/普通話跟唔上.

siden 發表於 12-7-11 14:58
Needless to think, must be SH.

所以我未出手, 其實讀邊間冇所謂, 唔好要呀囡讀兩間都okay>

siden 發表於 12-7-11 15:04
SH 同st Mary 一樣好!

我都唔明你,點解20分大機會入SH下午都未滿足;偏要搏20分機會不太高的st Mary or  ...

唔係我, 係我太太.   我都以為佢會like SH 多D,  但呢幾個月來睇, 我知佢想呀囡讀學之園多D, 但太多人話佢傻, 所以佢心大心細.  我明我太太出發點係想個囡好, 唔想CHOICE 錯.  佢日日祈禱都問天父同一個問題.....天父,主耶穌唔煩, 我都煩.

四隻貓 發表於 12-7-11 15:33
一般人都會揀聖心啦, 因為有私小back up.

但如果個心係好喜歡LH, 唔想過海(過海校車費最少都要$1,500),  ...

其實我唔係好明我太太想點!!!!!!!!!!???? 好無奈!!!
同佢講讀聖心LA, 佢話小學係半日, 出唔返來做嘢.  又話遠, 又話咁,..  話返佢咁你又APPLY..咁跟住就黑面....話好煩.
同佢講咁讀LH , 佢又話邊個邊個話"聖心都唔讀咁浪費, 三年后冇好少學就會后悔."

我知佢係LIKE 學之園多D, 但佢所有朋友冇一個SUPPORT 佢,  所以先咁.  
佢又怕三年後, 入唔到任何一間天主教女校(聖家/ST ROSA etc).... 好似害左個女咁.

以家我最怕佢真係要我個囡讀哂兩間.   佢巳經問緊個囡好唔好, 個囡話好, 但要返屋企食飯......!!!!!

hophopbunny 發表於 12-7-11 16:04
的確唔太合邏輯。。。如果讀LH都學費有D壓力,仲諗讀兩間?

哈哈哈.....又唔係窮成咁.....!!!!
但未來15年都要讀私校/直資, 就較勉強...
但真係到時派得唔好, 都勉強讀到較平的私校,  如..德雅...(其實第一個post 巳有註明)

老婆最想搬返去外母附近, 但離SH 更遠.

sunnygirl 發表於 12-7-11 16:46
其實你太太咁鍾意學之園,只係欠缺左身邊一個鼓勵支持佢嘅人,不如你俾多d支持同肯定太太揀學之園啦!

...
作為一個正常的爸爸, 為錢又好, 為左唔想再見到老婆咁煩又好, 我唔會咁傻仔.

marwai_1030 發表於 12-7-11 16:50
無論你讀邊間K,小朋友做功課時,家長都要跟進。如果兩間讀晒,你和小朋友的精神上可以應付得來嗎? 你們要 ...

我就係唔想我個寶貝女讀兩間我先出手, 但又唔想插手幫老婆做決定(囡的讀書一早巳全權交比太太做).
我知佢LIKE LH 多D, 但容咩易三年后有咩事, 要我揹起呢個責任.  講真我唔會怨我太太, 但萬一我SUPPORT 佢, 三年后冇咩閃失, 老婆一定會怨我.....我唔會亂咁做傻仔......但為左個囡, 我先問問大家意見.  再PRINT 出來比佢睇睇.
其實近95% 都係SH 支持者....

oooasis 發表於 12-7-11 17:07
一定係揀聖心,如果你太太咁都猶疑,即係佢本身好中意學之園。
但既然你地是天主教,無理由唔讀天主教幼稚 ...

我都估唔到佢咁LIKE LH.
可能情意結.  佢本身英文寫/睇都幾OKAY, 但因為較內向, 所以講/聽都唔係話好好. 所以做嘢錯失個某D机會.  佢唔想囡囡似佢.      

sheffield 發表於 12-7-11 17:13
聖心加學之園,不可能!兩間到K2都有功課,一日2-3份,乜功課都要畫畫,如是認真的做同畫又是快手的小朋友 ...

就係比佢問校巴叔叔時, 知道有個小朋友上午聖心, 下午學之園(LV), 個小朋友還要住東涌TIM AR.  勁.
上午DADDY 車返學.
放學坐校巴到學之園(LV) 話12:30左右到.  小朋友MAMA 買定午飯.  接小朋友食同換衫.
跟住1:00返學之園.

傻太  佢好似係上午LH, 下午SH, 上午放學就係奧海城上校車...  發表於 12-7-13 15:17
w_y  何必呢? 有聖心私小已經好好, 更上一層樓都唔使咁下話?!  發表於 12-7-11 18:42
hophopbunny    發表於 12-7-11 17:24

引用:既然你講得阿囡讀書嘅嘢已交曬俾太太,咁你

原帖由 i_love_pampers 於 12-07-11 發表
既然你講得阿囡讀書嘅嘢已交曬俾太太,咁你應該俾佢揀,唔應該係到揾support嚟支持自己!三年後真係派得唔好 ...
認真的!我係放手比佢揀。但老婆以家心大心細,怕揀錯,儍下儍下咁想我囡囡讀哂兩間,呢樣係我唔想。讀邊間我冇所謂。我偏向SH係唔想3年后又見到老婆煩過。我成日都講,係讀到書的讀邊間都讀到!係老婆唔信我!作為一家之主,我只想大家都開心。佢冇得怨我、但日日怨自已,你估我會有好日子過咩!

‹ 上一主題|下一主題