用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對崇真小學暨幼稚園好失望
樓主: tgrm
go

對崇真小學暨幼稚園好失望 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我亞仔都係被reject的一個,
本來我都無咩野, 睇得好開呀 ....
若國際班現在招後備生就真係幾令人很氣憤
我們一早就報名, 就證明我們是幾有心想讀,
唔收都唔緊要,
但點解唔將我們放入waiting list,
唔通我們又要重新申請(填表, 俾報名費)去排waiting list咩, 崇真的行政真是令人費解啊

間間學校都係分accept, waiting同reject,
正取唔register就由waiting補上,
同埋通常都有deadline, 唔會好似崇真咁無了期招生,
真是愈諗愈奇怪

原帖由 silvia_ng 於 09-11-12 16:52 發表
以往幾年都冇聽過招後備生,我個人覺得到5月份太多人give up學位,攪到學校失哂預算,因此今年先會有咁既安排。(不過都係我個人靠估)

至於出年收幾多人,我覺得學校會收返今年k3畢業生人數,即上午主流有6班,下午主流3班 + 兩 ...

醒目開學勳章

點解我們要send 求位信俾一間唔欣賞我們小朋友的學校?!
現在是學校驚小朋友5月時唔讀,
正路都是學校call waiting(已 interview的小朋友),
而不是家長寫求位信, 等人可憐嗎???????
再者, 若真係有人唔讀,
後備生的先後次序又點排?
真係愈諗愈唔對路
一間辦學咁多年的學校,
究竟是點招生呀!!!!!!!!!!!

原帖由 tgrm 於 09-11-12 17:28 發表
我電話問過崇真之前in過國際班但係REJECT咗可唔可以在報,佢答我唔駛報,但你可以寫求位信俾主任,之後我收咗綫。
崇真既然開得後備班報名但又話寄求位可能有位俾你真係自雙矛盾目的係點大家心中有數,如果崇真係一間純 ...

醒目開學勳章

學校點知報後備的小朋友是有質素定無質素,
唔通做後備都要考過先可以做後備,
真是聽落都好笑

原帖由 roybee103 於 09-11-12 21:46 發表

我相信學校沒有接納之前被拒絕的學生﹐而舉行國際班後備申請﹐是為了挑選更多有質素的學生﹐與收取行政費無關。

醒目開學勳章

其實崇真in咁多round真係"好質素"的學生都收左啦
不過, 何謂"好質素"就真係佢地先知

而仲有幾多位剩真係心照啦

原帖由 fc926 於 09-11-12 23:50 發表
我地今晚都In 左國際班,都覺得有問題:
1. Briefing: 介紹小學多過幼稚園,講左成30分鐘都係講小學,搞到D家長夠鐘去interview,無得聽幼稚園介紹,本末倒置.
2. 淨係數數briefing 個hall,已經坐左成300人,假設3人為一個 ...
‹ 上一主題|下一主題