用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) MARYKNOLL 大不如前?
樓主: schoolcat
go

MARYKNOLL 大不如前? [複製鏈接]

siden 發表於 15-2-25 15:02
我唔係講緊你所講呢啲,呢啲當然知。

楼上話"level"唔同,我係問緊"level"有乜唔同。
係囉,我以為MCS, HY and St. Mary 是同level ga...

Doray 發表於 15-2-25 15:21
係囉,我以為MCS, HY and St. Mary 是同level ga...
期實真係唔到Level嫁, St Mary 100%直上中學, MCS起碼有60%上到中學, HY呢? 斷咗龍之後從未公佈過升中派位數據(不過好似過渡期收生安排過埋今年先完), 係龍定係蟲真係只有學校同相關家長知.

萬一攪到好似CSK咁, 得唔夠4成學生升到上一線中學, 咁就........

就算同學術水平同level, 升上一線中學既機會真係完全唔同level
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Doray+發表於+15-2-25+15:21+係囉,

原帖由 hkpapa852 於 15-02-25 發表
期實真係唔到Level嫁, St Mary 100%直上中學, MCS起碼有60%上到中學, HY呢? 斷咗龍之後從未公佈過升中派位 ...
(萬一攪到好似CSK咁, 得唔夠4成學生升到上一線中學, 咁就......)    陳瑞祺?得咁少上到一線中學?

winnietingting 發表於 15-2-25 16:21
(萬一攪到好似CSK咁, 得唔夠4成學生升到上一線中學, 咁就......)    陳瑞祺?得咁少上到一線中學?

...
自己去數下:
http://58.177.86.203/websysvii/webs/index.php?lang=chi&gid=3&mid=22

CSK上年有147人畢業
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Doray+發表於+15-2-25+15:21+係囉,

期實真係唔到Level嫁, St Mary 100%直上中學, MCS起碼有60%上到中學, HY呢? 斷咗龍之後從未公佈過升中派位 ...
咁都解釋唔到究竟MCS HY 兩間小學level有幾唔同噃

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-2-25+16:2

自己去數下:
http://58.177.86.203/websysvii/webs/index.php?lang=chi&gid=3&mid=22
Agree, a bit disappointed

其實係九龍城區裡面既小學, 尤其係沒有直屬中學個D, 即使係所謂地區一線, 升中成績都唔係咁突出:

小學網

小學

升一線中學比例

估計B1學生比例

CSK

37.41%

紅馬

41.57%

奉基

40.83%

千禧

39.67%

黃宣

39.16%

新華德

>20%

~20%

私校

培道

31.58%

所以, 無咗直屬中學既HY, 好大機會日後升中派位結果都係差唔多, 咁仲可唔可以當佢同MCS同level?

Doray  thx for the info. very w   發表於 15-2-26 11:49

回覆 hkpapa852 的帖子

協恩今年收了87%協小生, 今年度DSE 超級狀員都是協小升上的, 不是外來生,
本人唔認為協小很差,
當然人家學校也很棒,
不知情的請不好亂評

Png 發表於 15-2-25 17:58
回覆 hkpapa852 的帖子

協恩今年收了87%協小生, 今年度DSE 超級狀員都是協小升上的, 不是外來生,
協中收87%協小生,係中學轉直資時既過渡期協議,可參考:http://www.hyps.edu.hk/announce/1213/announce170912.pdf
我沒有話協恩學術差,只係當日後完全脫龍(過渡期升中安排都完結,原來要到2018),協小仲有幾多比例既學生可以升上一線中學呢?呢點我有保留

引用:Quote:Png+發表於+15-2-25+17:58+回覆+hkpa

協中收87%協小生,係中學轉直資時既過渡期協議,可參考:http://www.hyps.edu.hk/announce/1213/announce17 ...

我反而無保留。

雖然脱勾,協中作為直資有收生自主權。

叫得協小協中,我唔相信將來協中會夠膽或忍心收少於50%協小生。

siden 發表於 15-2-25 18:21
我反而無保留。

雖然脱勾,協中作為直資有收生自主權。
似乎...大家講既重點不同
協小成績不容置疑....而係現協小本身有幾多B1/B2生...B2生將來能否升上自己中學
當然....協中可以原封不動行番現在收生政策~~~

引用:Quote:siden+發表於+15-2-25+18:21+我反而

原帖由 mcl203 於 15-02-25 發表
似乎...大家講既重點不同
協小成績不容置疑....而係現協小本身有幾多B1/B2生...B2生將來能否升上自己中學
...
Agree

回覆:siden 的帖子

多謝樓上咁多位嘅意見。或許我應該問清楚係「學術」上嘅比較。大家亦俾到我一點啟發:協恩的確係斷龍,協小為咗有一定比率嘅協小生上協中,應該會更努力做好協小嘅成績。斷龍確實係冇咗直升中學嘅保證,但係如果協小出嚟嘅成績,競爭力又如何呢?

樓上所講嘅 「level 」,請問指的是學術方面的對比嗎?如果係的話,其實協恩應該同邊類學校同級呢?

引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-25+18:27+編輯+

原帖由 siden 於 15-02-25 發表
係lo, 好似GHS同SPCS咁,轉直資斷龍後小學部仍然是龍沒有變蟲。

MrBeast  有fd升不到gh中,很旁王  發表於 15-2-26 08:34
做人至緊要開開心心 :-D

puibb 發表於 15-2-25 23:21
係lo, 好似GHS同SPCS咁,轉直資斷龍後小學部仍然是龍沒有變蟲。
GHS 和 SPCS 佢地小學係私校....有自決收生權 ~~~

難得咁多家長對斷龍的協小升協中充滿信心 究竟斷龍目的何在?其實不用爭論幾年後自會揭曉!學校政治競爭真係局內人才知真諦!不過,我深信有料的學生協中一定收返!尤其超級狀元當然留守協中啦!

有人一句:唔同level, 咪玩啦
不作解釋,就搞到大家拗一餐

醒目開學勳章 王國長老

協X點解轉直資, 無人知, 有無校董局成員O係度?
咩原因, 無謂估啦, 如果就咁assume中學轉直資係因為小學唔得, 咁對佢地真係唔太公平
而且轉左直資後, 收幾多原校生, 邊個知呢?

不過的確係有出現過小學成績唔好而斷龍的例子(東區果間津校), 係咪斷左龍學校會自強, 我暫時就見唔到了, 而且老實一句, 斷龍/接龍權力在中學, 小學校長話第2時可能點點點, 無用架.....辦好間學校再講啦

sze0203  協小仍是好學校!!  發表於 15-2-26 10:53
sze0203  識協中校長都可略知一二   發表於 15-2-26 10:52

hkpapa852 發表於 15-2-25 16:39
其實係九龍城區裡面既小學, 尤其係沒有直屬中學個D, 即使係所謂地區一線, 升中成績都唔係咁突出:

會唔會係因為九龍城區既小學撇除幾間神校或有一線直屬中學因素外, 其餘一二線學校既實力比較接近, 無我哋新界區差得咁誇張, 所以個升一線中學比例分佈較平均?

我哋大埔幾間一線真係年年55-60%升一線中學的, 餘下40+%的學校, 已經變成半熱門學校了。

記得協中轉直资時睇報紙,小學校長有提過話會加快小學的課程进度,去make sure 小學學生competitive enough, 咁即係中學應該有不滿足當時直升的學生學術水平啦!
‹ 上一主題|下一主題