用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) MARYKNOLL 大不如前?
go

MARYKNOLL 大不如前? [複製鏈接]

初一去拜年, 我表哥話MARYKNOLL 因為唔係直資, 所以質素差左好多, 我想問係咪真架???
但佢用屯門嗰問 HARROW比較mouth:" />

純粹討論, 不喜勿插, 我自己好想個女入MARYKNOLL, 所以想請教大家

hppa  
did your daughter finally get into mcs?  發表於 15-12-23 16:06
   6    0    0    0

回覆:MARYKOLL 大不如前?

Maryknoll 係傳統津校,點會用間IS去比較,咪玩啦!Maryknoll 唔使學費,Harrow要買幾多債券,幾錢學費呀!

Apple_Orange_T  agree  發表於 15-2-24 07:40

哦 ... 已閱!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

同dg or spcc 比,咁講都唔可以話錯。but back down toearth. 如同gt or logos 比, 你真捨得放mcs?

回覆:MARYKOLL 大不如前

我還是對MCS流哂口水的。

小曳人  哈哈!好多人對你手上嘅流哂口水   發表於 15-2-24 10:19

真係視乎同邊間直資相比。
絕大部分都不及Maryknoll吧!

引用:初一去拜年,+我表哥話MARYKOLL+因為唔係直

原帖由 schoolcat 於 15-02-24 發表
初一去拜年, 我表哥話MARYKOLL 因為唔係直資, 所以質素差左好多, 我想問係咪真架???
但佢用屯門嗰問 HARRO ...
首先,你自己串番岩你心儀學校的名字先。連名都串錯,情可以堪。

xiazaimami  情何以堪,「何」。  發表於 15-2-26 17:10

786 發表於 15-2-24 07:27
首先,你自己串番岩你心儀學校的名字先。連名都串錯,情可以堪。

...

見到個校名,唔知係咪講緊 MCS,所以唔敢搭咀
照邏輯推斷,St Mary,LS 等津校的質素都差左好多⋯⋯

津校自從靠派位收生,係難keep了,好多叻的學生都被直資/私校揀了,所以會谷得好緊要去保持水準, 谷吾起的會中途叫你𨍭校。

我又唔認為真係大不如前, 傳統名校之能可以到今日都叫做名校一定有佢地本身故有既文化同教學方向同水平, 兩件事都唔容易比人取代.
唔係直資所以學生水平難以保証更加唔係事實, 大多父母都知道呢類型既學校都係汰弱留強, 比你抽得到但係你讀唔到都係會OUT. 所以我唔認為樓主你表哥所講既係事實.

hppa    發表於 15-12-23 16:10

回覆 klm402 的帖子

學校真的能逼你out嗎?如果有人能“厚顔地”挨足6年,其實學校都無計架。。。。識得兩個有女兒就讀此校(小學)的媽媽如是説。

didier99 發表於 15-2-24 10:00

學校真的能逼你out嗎?如果有人能“厚顔地”挨足6年,其實學校都無計架。。。。識得兩 ...
學校總有手斷可處理到, 你真係追唔上, 可以點. 係我地讀書年代, 唔係咩名校, 如你科科紅都唔係你想留就留啦. 呢種名校真係比你咁易可以咁樣滿江紅成績捱出六年嗎.
我反而覺得奇怪既係, 作為一個負責任既父母, 見到仔女學業成績同同學有大比數落差既時候, 真係可以就手旁觀, 由得小朋友比錯敗感咁樣一直影響佢既自尊心嗎.

hppa    發表於 15-12-23 16:10

不是挨足6年, 而是7年, 因為小學有權可以要求學生留一次級。再者, 你到中學後,又可以再叫你留級, 如果家長在這情況下還要讓子女苦撐下去, 比你讀到考埋DSE又有何用, 未畢業已經被消磨所有鬥志, 沒好處亦浪費時間, 及早轉戰一些二線學校讓子女重拾信心, 到中學往往可以有更好成績。

其實因成績不達標而堅持留下來的並不多, 6年下來往往已可以轉換三分之一學生, 到中學亦是, 不過不會像小學人數那麼多。

hppa    發表於 15-12-23 16:11
minirat  同意!  發表於 15-3-3 12:18

schoolcat 發表於 15-2-24 00:03
初一去拜年, 我表哥話MARYKOLL 因為唔係直資, 所以質素差左好多, 我想問係咪真架???
但佢用屯門嗰問 HARRO ...
坦白講, 你表哥係乜水? 有咩理據同資格去批評人地學校既表現?

以客觀環境睇, 我會認為MCS學生質素應比Harrow高, 至少強國土豪金菠蘿會少好多, 而且天主教學校一向校風嚴謹, 又唔駛做客戶服務, 土豪金菠蘿入到去頂唔順遲早走. 你估係Harrow會唔會呢?

hppa  exactly   發表於 15-12-23 16:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

如果自己小朋友超晒班, 好多家長唔怕無好學校收, 中一只TARGET一流名津校的, 大有人在

謝謝大家回覆, 我仲要串錯字, 唔好意思

如果我女真係入到maryknoll, 我真係要三跪九叩去還神

hppa    發表於 16-1-29 14:39

引用:不是挨足6年,+而是7年,+因為小學有權可以要

原帖由 HACS 於 15-02-24 發表
不是挨足6年, 而是7年, 因為小學有權可以要求學生留一次級。再者, 你到中學後,又可以再叫你留級, 如果家長 ...
有無甘誇轉三份一人呀

引用:Quote:schoolcat+發表於+15-2-24+00:03+初

原帖由 hkpapa852 於 15-02-24 發表
坦白講, 你表哥係乜水? 有咩理據同資格去批評人地學校既表現?

以客觀環境睇, 我會認為MCS學生質素應比Harr ...
agree

引用:回覆+klm402+的帖子 學校真的能逼你out嗎

原帖由 didier99 於 15-02-24 發表

學校真的能逼你out嗎?如果有人能“厚顔地”挨足6年,其實學校都無計架。。。。識得兩 ...
比佢捱足整個小學,上中學咪一樣要  out

hppa    發表於 16-1-29 14:39
‹ 上一主題|下一主題