用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) MARYKNOLL 大不如前?
樓主: schoolcat
go

MARYKNOLL 大不如前? [複製鏈接]

回覆 Doray 的帖子

又咁講,其實好多老牌一條龍,的確係會受到影响,成續大不如前,除非堅持继續加深課程,等你讀唔掂自己走,如果唔係都好難keep.

其實MCS係咪咁神都係一個謎, 小學唔公佈升中派位成績, 中學又唔公開高考成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實MCS係咪咁神都係一個謎,+小學唔公佈升

原帖由 hkpapa852 於 15-02-26 發表
其實MCS係咪咁神都係一個謎, 小學唔公佈升中派位成績, 中學又唔公開高考成績 ...
小學升中派位唔洗公開,都知大約70%上中學部啦。間間直屬都係差不多啦

回覆:MARYKNOLL 大不如前

相反紅磚牆比己前更好,朋友己前要handwriting小三小四起,現小—起,你表哥是男仔,點知差左,??如改喇沙大不如前更有力

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-2-26+09:

原帖由 Charlotte_mom 於 15-02-26 發表

協X點解轉直資, 無人知, 有無校董局成員O係度?:wahaha ...
柴灣慈x

786 發表於 15-2-26 21:32
小學升中派位唔洗公開,都知大約70%上中學部啦。間間直屬都係差不多啦

...
中學部"最多"只會預留中一統一派位中85%學額俾直屬小學, 所以如只以直屬學額比例實質只佔:

(100%-30%(自行學額)-5%(留班位)*85%=~55%

事實上, MCS中一收180人, 每年只有99個直屬位. 小學一級至少有150人, 有99個(或~66%)係必上中學, 咁其它51個(~34%)學生呢?

當然如果大家覺得唔重要咪無關係囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:津校自從靠派位收生,係難keep了,好多叻的

原帖由 964000 於 15-02-24 發表
津校自從靠派位收生,係難keep了,好多叻的學生都被直資/私校揀了,所以會谷得好緊要去保持水準, 谷吾起的 ...
汰弱留強,間間都係架啦

引用:Quote:786+發表於+15-2-26+21:32+小學升中

原帖由 hkpapa852 於 15-02-27 發表
中學部"最多"只會預留中一統一派位中85%學額俾直屬小學, 所以如只以直屬學額比例實質只佔:

(100%-30%(自行 ...
mcs講明128內必收,自行大約留29+99派位,如自行無收到派位又派吾到,修女話可立即過中學部叩門,必收。

做人至緊要開開心心 :-D

puibb 發表於 15-2-27 11:28
mcs講明128內必收,自行大約留29+99派位,如自行無收到派位又派吾到,修女話可立即過中學部叩門,必收。

...
128內必收? 除咗係自行同叩門時學校可以有權話事, 大抽獎時如果140個位都係B2生又抽中咗, 中學都一定要收嫁.

所以呢句128必收, 恐怕只適於除非自行同叩門時. 但如果係真係考128個位係自行揀中學部(可能有超過60個街外人成績好過佢), 或者去叩番中學, 係咪真係一定收呢?

以下純屬個人估計:
定係其實暗示咗128係小學部B1+B2既總數? 所以128以後既就係B3, 一定唔駛諗可用直屬位上中學?

引用:Quote:puibb+發表於+15-2-27+11:28+mcs講明

原帖由 hkpapa852 於 15-02-27 發表
128內必收? 除咗係自行同叩門時學校可以有權話事, 大抽獎時如果140個位都係B2生又抽中咗, 中學都一定要收嫁 ...
修女講明放磅個日如考128內但入吾返中學部過去叩門必收,事實有一年真係有呢, 過去叩就收左, EK中學個邊都有MCS媽媽講。 其他129-150也有機會抽中但入吾返就吾會幫手只可自己去扣。呢個係前年既事,希望無改及會繼續啦。十年前個時就只保證收頭80,80-150只可經派位爭返入中學部。

修女是指中學部誰?小學校長不是俢女。

引用:修女是指中學部誰?小學校長不是俢女。 +

原帖由 brother4 於 15-02-27 發表
修女是指中學部誰?小學校長不是俢女。
sorry, 是指校長不是俢女,但如欲知最近升中情近,有無改例等請自行向現時MCS小五丶六家長查問好d。

thx,修女—般不理升學問題,當年不結一條龍,因中學部不讃同

‹ 上一主題|下一主題