用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 2007年9月入讀KTS 小二ge靚媽靚爸請入黎
樓主: Huisys
go

2007年9月入讀KTS 小二ge靚媽靚爸請入黎 [複製鏈接]

mp,

要收廣告費

原文章由 tungtung-mama 於 07-8-31 00:27 硐表
mp,

你做野一向好efficient and 好交帶。

記帳~~記帳~~

原文章由 tungtung-mama 於 07-8-31 00:29 硐表
mp,

要收廣告費

me too~~~
我都係勁攰...
我都瞓啦~~good night

原文章由 Huisys 於 07-8-31 00:29 硐表
哇....頂唔順喇..

我今日去左macau玩左成日...其實都勁攰...不過睇到9s send的sms...忍唔住所以夾硬頂住上黎咋....

各位靚媽早抖......聽日見:time:

我都瞓啦。Goodnight

咁我都同大家講早抖o勒.. 88

原文章由 Huisys 於 07-8-31 00:29 硐表
哇....頂唔順喇..

我今日去左macau玩左成日...其實都勁攰...不過睇到9s send的sms...忍唔住所以夾硬頂住上黎咋....

各位靚媽早抖......聽日見:time:

sw,

問過d doctor, 他們覺得你朋友囝最好盡快去看看皮膚科, 因就咁講好難診斷, 而且近眼及有 pus, 又痕会抓, d 菌入眼就麻煩, 而且面相都唔好看

tks you 小挑兒, 我囝問你囝叫咩名, 很happy同埋一班, kc, 我地又一斉 la....
osmm, 我已叫囝好好向博士仔学習 ga la

sorry, 太夜, 冇人loo, goodnight

補充少少,某幾間星級名中學,如果沒有體藝,只是純靠學業成績入,要全級 top 10 才能穩入。(其他只有少少名氣的小學,全級 top 10 也未必有得面試。 )。PM 提到的資科,是提示學業以外,可以發展的項目有很多。

PS 現在是注重全人發展的時代,只是讀書,沒有其他方面的發展,報星級名中學,競爭力是很低的。
如果要入band1頭的中學而不是某幾間星級名中學,因 KTS 校網好,Band 1 %高,是很易的。(Please refer to KTS 校網的派位結果。)

原文章由 Huisys 於 07-8-31 00:23 硐表
哦...呀Ben哥ge說話重點係:

如果要入band1頭的中學,除非你係全級top 10,
若果唔係...pm所提到的資料可以幫助你"另覓出路"啫~~
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

一年級,主要是適應小學的生活。

適應了小學的生活,二年級,是發展其他方面的黃金時間,二年級錯過了時機,便........:-|

所以,家長應看看小朋友走那一條路較適合。

我想要 818 的相,有邊個識和有時間在出席的家長位置打上家長的網名?然後 e-mail 給我。

因為很快到中秋晚會(我時常記錯是聖誕節晚會。),我一定到 (因為我太太去 ),驚你地叫我,我未必認得。

[ 本文章最後由 Ben2003 於 07-8-31 02:18 編輯 ]
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

你比個mail address 我..我mark完send 比你.
原文章由 Ben2003 於 07-8-31 02:15 硐表
我想要 818 的相,有邊個識和有時間在出席的家長位置打上家長的網名?然後 e-mail 給我。

因為很快到中秋晚會(我時常記錯是聖誕節晚會。),我一定到 (因為我太太去 ),驚你地叫我,我未必認得。

Thank you. :

Please check PM.

原文章由 heiheikeikei 於 07-8-31 08:50 硐表
你比個mail address 我..我mark完send 比你.
命運就是這樣的敲門。

Ben2003,
I'm very interested in what you said. My kid'd be in P1. What areas are KTS good at, such that I'd consider letting my kid join those activities (and find other opportunities in other areas)? Any suggestions on other learning opportunities outside school? I've seen some of your comments in the past, very valuable & useful to me.

原文章由 Ben2003 於 07-8-31 01:51 硐表
補充少少,某幾間星級名中學,如果沒有體藝,只是純靠學業成績入,要全級 top 10 才能穩入。(其他只有少少名氣的小學,全級 top 10 也未必有得面試。 )。PM 提到的資科,是提示學業以外,可以發展的項目有很多。

PS 現在 ...

[ 本文章最後由 t421316 於 07-8-31 10:20 編輯 ]

兮......成朝都係喺道load 版面.

Ben,

Mailbox over quota.
開咗個download Page 比你.

原文章由 Ben2003 於 07-8-31 09:22 硐表
Thank you. ::" />

Please check PM.

osmm,

咿嗰ruby係mami,佢囝囝係1B。:

原文章由 oscarmama 於 07-8-30 22:56 硐表
咦!咁我嗰班咪有兩個ruby
我吾知邊個rc,好在上次bbq完,認吓d人
你去完黃金海岸好吾好feel

徒兒能得師父此話,於願足矣!

原文章由 heiheikeikei 於 07-8-30 21:14 硐表
為師有你此桃兒真好~X

ra,

我今日又送囝囝返學,使計入去。點知2A-2D塊板比老師搬走咗去用,剩返2E-2F。不過你好彩,你囝囝係2E,我哋以後同班,請多多指教。:loveliness:  

原文章由 rowenaanson 於 07-8-30 21:08 硐表
小桃,

check pm , please.

睇唔到唔緊要架!

[ 本文章最後由 小桃兒 於 07-8-31 16:39 編輯 ]

小徒,

你真係好文采
原文章由 小桃兒 於 07-8-31 16:24 硐表
徒兒能得師父此話,於願足矣!

[ 本文章最後由 nice1314 於 07-8-31 16:50 編輯 ]

sac.wen,

Sorry, 我唔知你囝囝全名,未能幫你睇到,好對唔住!

原文章由 sac.wen 於 07-8-31 00:07 硐表
係咪已經分左班 ? 請問邊度可以睇到 ?

美菜子,

Please check pm.

原文章由 美菜子 於 07-8-31 01:27 硐表
sw,

tks you 小桃兒, 我囝問你囝叫咩名, 很happy同埋一班, kc, 我地又 ...

小桃,

我 update 緊個 contact list, 不過冇 carrie06 嘅資料喎, 你有無

另外, 有好多媽咪好耐都唔上黎, 咁我好唔好抽番佢地出黎先, 等佢地出現返先加返落個list 度呀
‹ 上一主題|下一主題