用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 YW Channel 2上中
樓主: wwwmama
go

YW Channel 2上中 [複製鏈接]

原文章由 Anthea 於 07-12-2 00:05 發表
Arm,
Welcome back! I can see you are really a high quality 愛英華 parent!

Christian parents:
免費下載敬拜歌譜 fpr half year:
http://www.music2000.com.hk

首歌好好聽呵:loveliness: :loveliness:  (不過短咗d)

原文章由 010 於 07-12-1 09:43 發表
買下廣告先:其實我屬於P1個面嫁.
呢面係偶然入來”登”腳嫁咋.下星期要歸隊啦

歸咩隊, 咁你咪兩邊"登"囉.......我11點打咭唔見你, 你就知味道

原文章由 Anthea 於 07-12-1 00:09 發表
我不是想難為你.我沒有勸你返教會, 沒有勸你仰望十字架,沒有勸你原諒她. 我只是提議你, 為自己脫下這個包伏, 不要讓它再傷害你.我知你自己沒能力脫下這個包伏, 所以提議你靜靜在家的時候, 靜靜地向主耶穌說一句, 只在心裏說, 只說這一句也可以: 請祂進入你心裏清理這個包伏,你不想它再跟著你了. 主耶穌是
神用了人的形象進入我們這個世界, 為了我們能與祂更親近. 十字架代表羞辱和死亡, 主耶穌已經死而復活, 已經離開了十字架, 所以你不用把主耶穌與十字架聯想在一起. 主耶穌雖然很有能力, 而且滿有憐憫, 但祂非常尊重我們的選擇的, 所以沒有你的邀請, 祂只會靜靜地等候著你的呼喚.

咁我promise你, 到我d仔d女大晒, 我會依你所講的去試吓......因為這一齊一齊的回憶, 常令我會提高警覺....如何做一個好母親和好父母:) :) :)

原文章由 matthew_mama 於 07-11-30 23:14 發表
唔係呀!你真係又高又關麗又有氣質

咩叫做"關麗"丫....

我想同你講, 真係唔該你丫, 支cream真係好得, 加埋d"金銀花和白杭菊", 現在塊面真係好返晒, 好滑滑......

另外, 我想問你, 上次聽你講, 你唔會同b仔打肺炎鍊球菌支針, 點解?

我個醫生叫我去私家打六合一, 如果想打肺炎支針, 就打五合一, 另外肺炎支針要打四針........好似好多咁, 痛死佢, 我心痛丫

JAMmama
係美麗,手寫板寫錯
我老公話呢支打肺炎鍊球菌支針有机會使到BB腸套叠呀!有study話,所以我哋呢支同另一支都冇打!只打五合一
因為另一支輪狀佢ヌ話無用!
但第一支針我個囝扭足1星期
所以打前要養好精神先
原文章由 JAMmama 於 07-12-2 10:20 發表

咩叫做"關麗"丫....

我想同你講, 真係唔該你丫, 支cream真係好得, 加埋d"金銀花和白杭菊", 現在塊面真係好返晒, 好滑滑......

另外, 我想問你, 上次聽你講, 你唔會同b仔打肺炎鍊球菌支針, 點解?

我個 ...

原文章由 JAMmama 於 07-12-2 09:55 發表

好佩服你講得咁有points, 小的真的寫不出, 想不到有這樣條理的表達 , 真的看不出這裏臥虎藏龍 ( 說笑的.....copy你段嘢出來派傳單, 在校外派比家長們, 你估有幾多人會支持你呢...... ...

JAMmama

嘩! 好在無人知我身份, 否則不用等到考試, 即死 (講笑的). 講真, 我很喜歡到這個地方, 因這裡都是有一群不同年級而熱愛英華的家長發表言論, 雖然, 大家不知對方身份(你們例外), 但所發表的都是為這個大家庭, 因此令我有些共鳴.

我真希望有關人等去認真處理這些問題, 讓我們這班真正熱愛英華的家長釋除疑慮, 重燃對英華的希望. (因本人仔仔不是龍, 恐怕考完試後要脫龍.)

今年可以多人留班, 因學校的直資身份已被教署批核, 無須再受津貼條例規限, 不單只留班(閘~), 還可以出校(除~).  所以津貼時期都很少人留班, 就算第一屆接龍的龍仔, 有些根本都是未達水準, 因政策所限, 他們都全數直升.

原文章由 arm 於 07-12-2 15:32 發表
JAMmama

嘩! 好在無人知我身份, 否則不用等到考試, 即死 (講笑的). 講真, 我很喜歡到這個地方, 因這裡都是有一群不同年級而熱愛英華的家長發表言論, 雖然, 大家不知對方身份(你們例外), 但所發表的都是為這個大家庭, 因此令我有些共鳴.

我真希望有關人等去認真處理這些問題, 讓我們這班真正熱愛英華的家長釋除疑慮, 重燃對英華的希望. (因本人仔仔不是龍, 恐怕考完試後要脫龍.)

今年可以多人留班, 因學校的直資身份已被教署批核, 無須再受津貼條例規限, 不單只留班(閘~), 還可以出校(除~).  所以津貼時期都很少人留班, 就算第一屆接龍的龍仔, 有些根本都是未達水準, 因政策所限, 他們都全數直升.

今天是星期日, 沒有人上來, 但是我坐緊月, 出唔到街, 你在, 真係好! 有人陪我

原來轉了直資真係可以這樣大改變! 唔怪得今年的測驗卷明顯的是兩碼子的事了, 原來想設閘   我初頭還以為學校出深d, 看清小孩的實力, 再定課程來配合小朋友, 從旁再協助小朋友提高水準!原來是我單純咋

那麼, 就算直資入到來, d小朋友咪更加要有心裡準備? 佢地隨時都一樣會出局, 咁為了這樣, 大家家長又會不停出力的鞭策, 為的要確保小孩能順利的上中學?

依你這樣說, 就算我們的孩子是津校生, 學校都有決要求唔逹標的學生退校嗎? (例....有科主科唔合格, 要你走, 還可以理解! 但係聽高年級家長講, 如果操行係B-, 就要你走....咁這樣又抽象了少許, 因為給操行評分, 有點主觀.....點樣先取到B-丫? 如果因為8 個欠而有個缺點, 咁一個缺點個操行又跌到幾多丫?)

其實, 我好多嘢都唔係好明, 舉例說....五/六年級家長會上講的"一科唔合格要你走咁....", 點解只淨係同高年級的家長講 (係唔上bk, 都唔知這件事!!)  其實是否應該開全校家長會, 因為小孩唔逹標唔係一朝一夕, 可以的話, 應該講埋給我們低年級的家長知, 等我地心理要有準備, 從旁想想如何可以令小孩逹標

原文章由 matthew_mama 於 07-12-2 11:15 發表
JAMmama
係美麗,手寫板寫錯
我老公話呢支打肺炎鍊球菌支針有机會使到BB腸套叠呀!有study話,所以我哋呢支同另一支都冇打!只打五合一
所以打前要養好 ...

咩見做"腸套疊"丫? 是等=d腸打結丫?
會有咩後果? (會死人嗎?) 如果係咁, 點解賣廣告賣到咁行, 但又唔講清後果給人知ga? 個廣告唔係衛生署出的, 是藥廠賣的? 唔通為了生意, 可以唔講清後果給人知嗎?

輪狀支針, 我醫生無同我講起, 等我八吓先。

你講你個仔打第一支針扭足一星期, 係支五合一? 五合一是在健康院打or 私家打? 如果打肺炎支針, 我本想在私家打的, 如果依你講, 可能又返健康院打了!

個字打錯了, 我講笑咋  你唔使咁認真出來澄清的

唔係手寫板寫錯.........係手寫板認錯字

原文章由 matthew_mama 於 07-12-2 11:15 發表
JAMmama
係美麗,手寫板寫錯
所以打前要養好 ...

我剛回家,立即都黎陪妳

原文章由 JAMmama 於 07-12-2 16:41 發表

今天是星期日, 沒有人上來, 但是我坐緊月, 出唔到街, 你在, 真係好! 有人陪我

原來轉了直資真係可以這樣大改變! 唔怪得今年的測驗卷明顯的是兩碼子的事了, 原來想設閘   我初頭還以為學校出深d, 看清小孩的 ...

原文章由 mcheung 於 07-12-2 17:09 發表
我剛回家,立即都黎陪妳

好邪丫, 我剛在你們處留言, 出咗就見到你出現.......

我老公帶兩個仔出去學"小號", 間屋鬼咁靜.....

其實都無特別分 la..........我都兩邊"走"

原文章由 JAMmama 於 07-12-2 10:10 發表

歸咩隊, 咁你咪兩邊"登"囉.......我11點打咭唔見你, 你就知味道

咁咪有清靜的一刻........

2個仔一齊學呀??

原文章由 JAMmama 於 07-12-2 17:11 發表

好邪丫, 我剛在你們處留言, 出咗就見到你出現.......

我老公帶兩個仔出去學"小號", 間屋鬼咁靜.....

這兒確是臥虎藏龍、個個文彩不凡...........真令小妹佩服大家

[quote]
原文章由 arm 於 07-12-1 22:23 發表

JAMmama, 010, KLLP

經你們講兩講, 加上太愛英華, 我又忍唔住啦! 惟有用今日的我打倒昨日的我. 破壞誠信 (但是善意的), 再次抒發情懷. 各位, 請原諒我破壞誠信, 正所謂人誰無過, 但能即時反思修正, 從善如流, 亦未為晚也. (JAMmama, 我說得對嗎?)

我曾經問 (何謂教育?), 究竟英華轉直資後, 它的教育理念是什麼呢? (有教無類定是去蕪存菁呢?) (是否揚名立萬重要過家庭溫情?)  (為何要在成功轉直資後才設卡閘龍,脫龍呢?) (為何不在轉直資之英華家長簡介會時清楚地令英華家長明白收生的準則?).

"究竟英華是我家" 是何解呢? 將一掇真正當英華是家, 愛護英華, 為這個家默默奉獻的家長兒子摒棄於門外, 令兄弟分離及將這個家覺得平庸的兒子離棄, 這個是家嗎?

(津校必收生) - 所有津貼學校, 只要哥哥現正在該校就讀, 該校一定要收其弟弟, 如舊小拔.
新小拔因開校時已是直資制, 所以自行有收生的選擇權.
拔女校因是私校, 亦不受(津校必收生)所限.

(津校一條龍) - 只要升到六年級, 就一定可接龍, 不存在脫龍. 另外, 學校因教育局津貼條例規限, 每年不可多於5%留班生,而男生又較為遲熟, 因此恐怕六年級生未能達到75%可用英語授課而令中學變中中, 才轉直資.  若然津校一條龍都可脫龍, 又何須要轉直資呢?

我這個平庸兒子的家長,(很希望如以前學校所說, 以十二年時間培育英華每一個兒子, 一個都不能少.) 我不需要他真能成龍, 只願他能開心愉快,勤奮學習, 達至校訓所說: "篤信善行".  今天有幸還可感受這裡英華的氣氛, 但明天又如何呢? 以現時去看不敢想像.

家: 應無分彼此, 無分你我, 無分富貧, 大家互相幫助, 令這個家和這個家的兒子拙壯成長. 在這裡, 我不是批評家校會,他們真的為學校做了很多. 但家校會作為這個家的橋樑, 有問題是否應主動去了解事件, 通告各成員呢? 還是真是怕"龍顏大怒"呢?如果他們是怕龍顏大怒, 不敢言之, 我這些邊緣平庸兒子的家長, 以個人之力, 又怎敢諫之. 如果跟龍王直接對話, 偶一用言不慎令龍王大怒,到時不是不敢想像, 而是不用想像, 肯定被"斬立決".

我強調我所講的是個人感受, 因轉直資後有很多事件發生而未能了解明白, 希望學校能儘快開"津貼學生家長會或津貼"非龍"學生家長會", 令我這個平庸邊緣兒子的家長釋懷.

原文章由 JAMmama 於 07-12-2 09:55 發表

好佩服你講得咁有points, 小的真的寫不出, 想不到有這樣條理的表達 , 真的看不出這裏臥虎藏龍 ( 說笑的.....copy你段嘢出來派傳單, 在校外派比家長們, 你估有幾多人會支持你呢...... ... [/quote]

原文章由 JAMmama 於 07-12-2 16:41 發表

原來轉了直資真係可以這樣大改變! 唔怪得今年的測驗卷明顯的是兩碼子的事了, 原來想設閘   我初頭還以為學校出深d, 看清小孩的 ...

所以我話, 學校有關人等應儘快開一個(xx家長會), 解釋給我們一群一心一意以英華為家的家長的疑慮. 而不是這麼快在那邊廂開什麼(迎新會),(我不是攪分化, 因在其他討論區, 我們都看到, 有些家長杯茶根本就不是英華, 就讀與否還未知. 何況就算今天如要屈就就讀英華, 他朝有機會亦會捨校而去.) 除非, 學校可能覺得這一班直資家長才是他們心目中的茶啦.

原文章由 mcheung 於 07-12-2 17:13 發表
其實都無特別分 la..........我都兩邊"走"

係囉, 咁咪係囉, 你快d教吓佢啦

原文章由 mcheung 於 07-12-2 17:14 發表
咁咪有清靜的一刻........

2個仔一齊學呀??

係丫, 兩個一 齊學! 當初諗住細仔都大機會入來, 而學校又想小孩一體一藝, 咁咪諗住細仔又學埋囉......點知

原文章由 arm 於 07-12-2 17:38 發表
所以我話, 學校有關人等應儘快開一個(xx家長會), 解釋給我們一群一心一意以英華為家的家長的疑慮. 而不是這麼快在那邊廂開什麼(迎新會),(我不是攪分化, 因在其他討論區, 我們都看到, 有些家長杯茶根本就不是英華, 就讀與否還未知. 何況就算今天如要屈就就讀英華, 他朝有機會亦會捨校而去.) 除非, 學校可能覺得這一班直資家長才是他們心目中的茶啦.

你都好似好清楚校政喎 - 個迎新會......聽聞是用來釋除嗰d新生家長的疑慮....係怕d人亂講嘢....... 驚嚇親人, 所以咪咁早開囉......等佢地有嘢問, 直接問校方ga

自從這次, 我就像隻傷心的小母狗, 因為太失望, 都唔敢周圍去了, 只留在這個屬於我們的Channel 2 & P.1處, 出面咩環境真係唔知啦......

至於你講杯茶的問題....我真係唔識答你.....但明眼人都.....

[ 本文章最後由 JAMmama 於 07-12-2 21:20 編輯 ]

唔好咁 la........學左的野係自己,佢地會終身受用

[ 本文章最後由 mcheung 於 07-12-2 18:24 編輯 ]

原文章由 mcheung 於 07-12-2 18:11 發表
唔好咁 la........學左的野係自己,佢地會忠身受用

咁都係...終身受用.....我知,我明ga
‹ 上一主題|下一主題