用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
樓主: Gabrielma
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

creamymami,

thanks! 等我去找找先! 見你咁講, 我都會考慮去金記買!

我有黑鞋, 白鞋就未買, 書包和筆袋就在千色店買了!

ckbbq,

如果你想在金記買, 睇吓我可唔可以幫到你!

原帖由 creamymami2007 於 09-7-24 13:04 發表
因為我1個人揹住個細牛囡手拖住大牛囝,所以我在維記買了校服貪佢近, 質地真係唔係太理想, 因為大牛幼稚園是用金記所以有比較, 此外, 我去了y記(愉城)買了書包及鞋, 因為我有兒童街會員証有8折,

金記係新新世紀廣場對 ...

我嗰大牛話要買有公仔的包書膠, 我巳經買了火車公仔包書膠, 我很後悔, 因怕d公仔遮住本書個書名, 到時佢又唔係好識d書名, 我怕佢蒙蒙吓咁, 話比老師聴佢冇帶咁點算呢 最慘我見特價買了5卷, 請問前輩可否比d意見, 我應否放棄唔用公仔包書膠呢???

CKBBQ,

愉城都有D地方ON SALE, 你可去看一看!!!

原帖由 CKBBQ 於 09-7-24 21:50 發表
我囝囝都入了普教中班
我之前趕住屋苑影平學生相, 所以在維x 買住一套校服俾囝囝, 遲d諗住貪近再去買. 見大家咁講, 有d心郁想去金x買. 不過要特登去..我有點懶
書包今日在書展貫了.
未買黑白鞋, ...

唔好意思, 我係問題多多既C9, 想請問藍色外套要唔要掛校章, 同埋駛唔駛幫佢哋買定d名字貼紙貼落件衫

我琴日都係買左HELO KITTY 包書膠比囡囡主要包厚課本, 公子頭都幾密, 免強都睇到....叫小朋友認下個書名 & 個樣, 都 OK 掛.

原帖由 creamymami2007 於 09-7-25 10:37 發表
我嗰大牛話要買有公仔的包書膠, 我巳經買了火車公仔包書膠, 我很後悔, 因怕d公仔遮住本書個書名, 到時佢又唔係好識d書名, 我怕佢蒙蒙吓咁, 話比老師聴佢冇帶咁點算呢 最慘我見特價買了5卷, 請問前輩可否比 ...

唔要掛校章

我會貼d名字紙貼落件衫

原帖由 creamymami2007 於 09-7-25 10:50 發表
唔好意思, 我係問題多多既C9, 想請問藍色外套要唔要掛校章, 同埋駛唔駛幫佢哋買定d名字貼紙貼落件衫

CREAMYMAMI & MANDYMFL,

THX.

Mandymfl,
我多數星期六一家出動,帶埋呀囝度身, ok啦唔駛麻煩你了, 我只係覺得mk 好多人, 唔願出去.

All,
咁大家會買幾多套校服/ 運動服? 知唔知一星期穿幾次校服/運動服. 唉! 呀囝食飯太恐怖, 好驚d飯送汁, 一打白襯衫都唔夠!!

一星期穿幾次校服/運動服 >>> 有印象運動服2次
原帖由 CKBBQ 於 09-7-25 20:32 發表
CREAMYMAMI & MANDYMFL,

THX.

Mandymfl,
我多數星期六一家出動,帶埋呀囝度身, ok啦唔駛麻煩你了, 我只係覺得mk 好多人, 唔願出去.

All,
咁大家會買幾多套校服/ 運動服? 知唔知一星期穿幾次校服/運動服. 唉! 呀囝 ...

原帖由 tramtram 於 09-7-25 22:54 發表
一星期穿幾次校服/運動服 >>> 有印象運動服2次

應該話最少2日,因為有時星期五上多元智能課會有機會著多1日,我個仔之前學跆拳我都會比佢著運動衫返學。

原帖由 creamymami2007 於 09-7-25 10:37 發表
我嗰大牛話要買有公仔的包書膠, 我巳經買了火車公仔包書膠, 我很後悔, 因怕d公仔遮住本書個書名, 到時佢又唔係好識d書名, 我怕佢蒙蒙吓咁, 話比老師聴佢冇帶咁點算呢 最慘我見特價買了5卷, 請問前輩可否比 ...

我直頭無幫阿仔包書,因為包左會重左,而且除左英文書用晒一個學期外其他都係用2個月就會換,我接受到佢d書有少少鄒啦,唔算嚴重。

我想問有冇需要買藍色外套呀? 如果冇校章, 係唔係街外的藍色外套都可以呀? 但又唔知係咩藍色! 唔好意思好多問題!

原帖由 tramtram 於 09-7-25 11:46 發表
唔要掛校章

我會貼d名字紙貼落件衫

最基本買2套.

我都想問下襪, 係什麼款式 ? 女仔係唔係要長少少呢 ?

原帖由 jk923 於 09-7-27 18:23 發表

應該話最少2日,因為有時星期五上多元智能課會有機會著多1日,我個仔之前學跆拳我都會比佢著運動衫返學。

我本來想唔買, 但驚課室開冷氣會凍, 我係吉XX見到有針織藍色外套, 薄薄地幾輕身都唔錯 $79, 我想去 金X 睇埋再決定, 我囡囡皮膚唔好, 唔可以著冷.

原帖由 mandymfl 於 09-7-27 19:08 發表
我想問有冇需要買藍色外套呀? 如果冇校章, 係唔係街外的藍色外套都可以呀? 但又唔知係咩藍色! 唔好意思好多問題!

印象中, 白色外套都得 !  但囝囝唔怕凍, 去年都係十一月先比件藍色外套佢.  用藍色外套係因為怕佢太污糟.

開學後, 學校會安排影學生相, 家長唔晒一早影定.  去年囝囝d 學生相都ok!

原帖由 mandymfl 於 09-7-27 19:08 發表

總之係深保藍色就ok,線/冷/棉質都ok。

原帖由 tramtram 於 09-7-27 22:55 發表
最基本買2套.

我都想問下襪, 係什麼款式 ? 女仔係唔係要長少少呢 ?

女仔長短襪都得,多數見條子紋。我見佢地有時著運動服配長襪。

THANK YOU

我都諗緊使唔使影定....

原帖由 Gabrielma 於 09-7-28 11:59 發表
印象中, 白色外套都得 !  但囝囝唔怕凍, 去年都係十一月先比件藍色外套佢.  用藍色外套係因為怕佢太污糟.

開學後, 學校會安排影學生相, 家長唔晒一早影定.  去年囝囝d 學生相都ok! ...

THANK YOU

原帖由 jk923 於 09-7-28 15:48 發表

女仔長短襪都得,多數見條子紋。我見佢地有時著運動服配長襪。

我都好擔心冷氣會好凍, 因大牛係一名弱不襟風又唔愛做運動既書生, 即係成日睇醫生, 醫生一見佢就會話又來探我呀 我係維記買了件藍色外套, 好薄身, 所以想買過一件厚比佢, 我比我c6話我成日浪費$$$

明白, 有d小朋友係唔凍得嫁, 病左要睇醫生更晒錢 &時間 .....

吉之x另一款係冷衫質地, 厚身d.

原帖由 creamymami2007 於 09-7-30 14:10 發表
我都好擔心冷氣會好凍, 因大牛係一名弱不襟風又唔愛做運動既書生, 即係成日睇醫生, 醫生一見佢就會話又來探我呀 我係維記買了件藍色外套, 好薄身, 所以想買過一件厚比佢, 我比我c6話我成日浪費$$$ ...
‹ 上一主題|下一主題