用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
樓主: Gabrielma
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

應該唔讀, 好似下學期開始唔讀.

原帖由 CKBBQ 於 10-4-13 13:13 發表
想問大家是次測驗是否繼續讀卷?

我都唔知讀唔讀 ????  我當唔讀咁同呀女溫, 叫佢讀/睇下題目先答.....
原帖由 kcm 於 10-4-13 22:39 發表
應該唔讀, 好似下學期開始唔讀.

係呀, 總有一天家長都要放手...."親" 佢地可以跌底再來 (低年級) 好過高年級時 (家長驚影響升中唔敢放手) 好得來.
原帖由 jk923 於 10-4-13 22:16 發表

我都覺得可以試試,唔好佢話唔得唔好就就範。

回覆 1843# tramtram 的文章

一定要讓小朋友明白知道, 是大人講的說話才算數.
現在小朋友是非常精明的, 會得寸進呎.
家長要忍心放手, 小朋友是會錯的, 我們要
讓小朋友有機會可以從錯誤中去學習.

<<今天問過小朋友, 是唔會讀卷的.>>

各位家長請留意:
from學校網頁:

由於天氣乍暖還寒,正式換夏季校服日期將延期(本為19/4),本校視乎天氣情況決定正式換季日期,並另行公佈。學生暫仍可自行選擇穿整齊冬季或夏季校服回校。  

THANKS

近排天氣好似坐過山車咁

呀女果班有讀卷........

原帖由 YeungSiuB 於 10-4-15 15:54 發表
各位家長請留意:
from學校網頁:

由於天氣乍暖還寒,正式換夏季校服日期將延期(本為19/4),本校視乎天氣情況決定正式換季日期,並另行公佈。學生暫仍可自行選擇穿整齊冬季或夏季校服回校。   ...

同意
原帖由 SGTOMMY 於 10-4-14 23:08 發表
一定要讓小朋友明白知道, 是大人講的說話才算數.
現在小朋友是非常精明的, 會得寸進呎.
家長要忍心放手, 小朋友是會錯的, 我們要
讓小朋友有機會可以從錯誤中去學習.

...

最近睇緊一本書叫"為孩子立界線", 好正, 好啱我哋呢班小朋友應用.

最基本概念係小朋友做每件事都要有後果, 以後就會知道點樣同人相處及培養良好的品格, 值得一看。

謝謝介紹!

原帖由 stanleycccheung 於 10-4-16 11:50 發表
最近睇緊一本書叫"為孩子立界線", 好正, 好啱我哋呢班小朋友應用.

最基本概念係小朋友做每件事都要有後果, 以後就會知道點樣同人相處及培養良好的品格, 值得一看。 ...

請問1D 下星期中文默 詞 一, 句 二, 對嗎?

請問 1D 下星期中文默 詞一, 句 二, 對嗎?

我e班架, 但我記得囡囡同我講係詞十一, 句十二喎!
原帖由 2kidsma 於 10-4-20 22:30 發表
請問 1D 下星期中文默 詞一, 句 二, 對嗎?

回覆 1# YeungSiuB 的文章

但是現在只教到 第三課, 怎會默十一和十二呢   

回覆 1852# 2kidsma 的文章

我都係e班的, 冇錯係默詞十一, 句十二.
<<應該是上學期的>>

回覆 1# SGTOMMY 的文章

thanks a lot!

唔好意思, 我想買這本書, 請問邊間出版社, 我想快d睇快d學, 好等我改善親子關係!唔該晒你!!!

原帖由 stanleycccheung 於 10-4-16 11:50 發表

最基本概念係小朋友做每件事都要有後果, 以後就會知道點樣同人相處及培養良好的品格, 值得一看。 ...

我都同佢約法三章, 佢好似好d, 但溫習態度仍然有待改善, 因為在假期溫習態度好差, 只是溫了中文一科, 結果成績只得6x, 佢話冇唔合格巳經好好, 我險些比佢激到暈低

原帖由 tramtram 於 10-4-2 17:28 發表
明白, 大牛唔想去補習社有佢原因 ???? 但做功課係佢責任, 遲早都要自已上身.  不如, 妳同佢約法三章 .. 暫時, 接受佢意見唔去補習社等等.   但要佢承諾自我管理下 (一段時間做唔到就要搵人幫手 >>>>補習社....), 首 ...

大牛媽:
你可以去天道(綠楊新村有), 突破或宣道書室睇下:
http://www.taosheng.com.tw/bookfiles-09I/bookfiles-09I005.htm
原帖由 creamymami2007 於 10-4-27 14:30 發表
唔好意思, 我想買這本書, 請問邊間出版社, 我想快d睇快d學, 好等我改善親子關係!唔該晒你!!!

如果佢有進步, 讚下佢呀!
原帖由 creamymami2007 於 10-4-27 14:55 發表
我都同佢約法三章, 佢好似好d, 但溫習態度仍然有待改善, 因為在假期溫習態度好差, 只是溫了中文一科, 結果成績只得6x, 佢話冇唔合格巳經好好, 我險些比佢激到暈低

...

原帖由 creamymami2007 於 10-4-27 14:55 發表

...

都係你既功勞,小朋友有自信就會努力ga喇 ! 加油呀!

大牛媽,

唔好意思咁遲覆您, 天道同突破都有, 如有d基督教背境會容易d理解, 但就算冇都冇大問題, 深入淺出, 我之前番團契時有分享過, 做咗份簡單的 notes, 如有興趣, 可以比email, 我可以send 比您望望先.

我覺得好鼓勵嘅地方係無論任何時間, 立界線都會有效, 永遠唔會遲.

‹ 上一主題|下一主題