用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
樓主: Gabrielma
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

多謝大家支持我和鼓勵我, 我哋要一起加油呀!!!

有無人知幾時會派考試範圍呀?

問功課 -
請問"創作故事書 - 去火星" P.4, 是要寫什麼? 謝謝!

已在校網刊出, 祝大家子女成績進步, 努力.

原帖由 YeungSiuB 於 10-5-20 17:43 發表
有無人知幾時會派考試範圍呀?

大家加油呀!

我大牛這兩個星期鬧情緒, 不肯溫書, 默書又唔識, 考試又好抗拒溫習, 我應點做好???

原帖由 creamymami2007 於 10-6-3 14:01 發表
我大牛這兩個星期鬧情緒, 不肯溫書, 默書又唔識, 考試又好抗拒溫習, 我應點做好???

知唔知點解鬧情緒? 學校? 同學? 老師? 屋企? 唯有見招拆招? 同佢傾傾先。

不准借書

請問各位家長有沒有接過學校圖書館通知小朋友確定已還書, 但回覆尚未還, 不准他借書.

如果真係還左, 同學校傾下, 應該可以 CHECK 得返.

原帖由 pearlpytai 於 10-6-3 21:26 發表
請問各位家長有沒有接過學校圖書館通知小朋友確定已還書, 但回覆尚未還, 不准他借書.

係啦, 同佢傾下先...睇下什麼問題 ?

原帖由 creamymami2007 於 10-6-3 14:01 發表

醒目開學勳章

hi

我試過,有次老師通知我地話小朋未還書,但本書跟本唔係我地借,實在沒有可能還,但圖書館老師好堅持話電腦顯示係我仔仔借了,所以一定有,而仔仔亦好堅定自已沒有借過,唔肯賠錢了事。最終,原來是另一個同學仔借了,而他又遲還,至此才水落石出。我估可能在借書時scan圖書証出錯,你要等一等啦。

原帖由 pearlpytai 於 10-6-3 21:26 發表

回覆 1886# creamymami2007 的文章

教導小朋友真係要有耐心+耐性, 而且還要多的了解小朋友的內心思想.
因為每一個小朋友都有不同個性, 不能以偏概全. 但大前提是家長一定要多了解小朋友的內心世界, 多的同小朋友溝通和討論.
因為有些大人不以為意的小事都會影響到小朋友. 継續努力!

回覆 2# PUKU 的文章

其實已是第二次收到通知話無還書,第一次小朋友好驚,點解明明已還書老師又話無,個個可以借,我就無得借,之後同學校溝通後圖書就搵番出來.  今次仲收到信要賠書或賠錢,因有上次經驗,今次無驚,但就叫我比錢交老師後就可以再借書,今次我已寫信回校,亦有建議改善還書方法.  期望學校唔好影響小朋友在校內借閱圖書興趣.

我巳同學校老師傾過, 佢話小朋友有反叛期, 我巳經有2個星期失眠, 我問大牛囝, 佢話好唔開心上到小學有咁多測驗, 考試及默書, 佢話好掛住幼稚園老師, 我同佢傾話佢大過仔會有不同目標, 我們可以考完試可以去探幼稚園老師, 但係佢仍然都好唔開心  

原帖由 SGTOMMY 於 10-6-4 22:25 發表
教導小朋友真係要有耐心+耐性, 而且還要多的了解小朋友的內心思想.
因為每一個小朋友都有不同個性, 不能以偏概全. 但大前提是家長一定要多了解小朋友的內心世界, 多的同小朋友溝通和討論.
因為有些大人不以為意的小 ...

醒目開學勳章

hi

會唔會在溫習的過程中自已太緊張而不知不覺給了大牛一些壓力?

我自己都好驚,仔仔幼稚園時極少寫字,所以升小後大家都要好努力去學習和適應,到現在我仔仔仍然覺得係我太緊張,佢唔明學習的重要。

有時都要投其所好,唔好因為要溫習而扣減佢平時睇開既卡通片;溫了一段時間又比佢休息10-15分鐘 (做佢喜歡的事如睇一陣漫畫或同佢捉下棋);我仔仔喜歡玩遊戲,我地會加些遊戲於溫習中,好似溫 How many 時,我地會找好多文具出來,我問下又比佢又問下咁,有問有答;如果爸爸在家,就會玩下搶答,比賽默書等。

盡了力就可以了,不要太緊張,小朋友會感受到,會跟你一起唔開心。大家一起加油呀!

原帖由 creamymami2007 於 10-6-7 14:12 發表
我巳同學校老師傾過, 佢話小朋友有反叛期, 我巳經有2個星期失眠, 我問大牛囝, 佢話好唔開心上到小學有咁多測驗, 考試及默書, 佢話好掛住幼稚園老師, 我同佢傾話佢大過仔會有不同目標, 我們可以考完試可以去探幼稚園 ...

我感覺大牛嘅自我價值有小小低咗d, 有可能係家庭同學校都以分數來評估佢, 但又達唔到老師同父母嘅期望, 甚至喺學校裡受到外來刺激 (如比老師責罰或同學笑佢等), 於是想番去幼稚園來逃避現在的環境, 我建議最好了解清楚同提升番佢自我價值, 調整番對佢的期望, 等佢慢慢建立番自信心.

小朋友成長步伐不一致, 唔好比自己太大壓力.

原帖由 creamymami2007 於 10-6-7 14:12 發表
我巳同學校老師傾過, 佢話小朋友有反叛期, 我巳經有2個星期失眠, 我問大牛囝, 佢話好唔開心上到小學有咁多測驗, 考試及默書, 佢話好掛住幼稚園老師, 我同佢傾話佢大過仔會有不同目標, 我們可以考完試可以去探幼稚園 ...

回覆 1894# creamymami2007 的文章

可能小朋友在學業上跟不上, 而失去自我信心並選擇逃避方式.

可以多些再多些鼓勵, 有那怕是一點點進步都需要支持及讚揚, 适當時候還需要奬勵(可用印花形式, 不同數量印花可以換不同的奬品).

如果小朋學業真係有困難跟唔上, 我認為有需要去補習, 小朋友有信心就會有動力.

先要關心, 再去鼓勵讀書做功課, 适當時候大人可以一同做功課, 有時故意答錯, 讓小朋友明白原來大人都會答錯, 提升自我信心.   

唔好比小朋友太大壓力, 會有反效果.

請問你們知唔知叩門面試是幾時呢?
面試時會考怎麼呢?
唔知幾時先收到學校電話通知面試
依家個電話一響就緊張mouth:" />
thanks!

pingping1128

妳放心啦..... 馬基家長好熱心嫁, 一定有人幫到妳.

原帖由 pingping1128 於 10-6-11 15:37 發表
請問你們知唔知叩門面試是幾時呢?
面試時會考怎麼呢?
唔知幾時先收到學校電話通知面試
依家個電話一響就緊張mouth:" />
thanks!
暉智媽咪

回覆 1898# pingping1128 的文章

面試時間就不十分清楚, 你可以打電話到校務處問, 會有人解答你的.

面試其實都應該不太難, 上年係問一些動物的英文名稱 及 指住一個物件問小朋友是甚麼? 例如: 指住一盞燈問小朋是甚麼? 小朋友要英文回答老師.
唔知今年會問甚麼題目呢?  

我記得面試完, 好快就收到學校電話, 錄取小兒.

放心, 一定有機會的, 但不要太緊張.
‹ 上一主題|下一主題