用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學 - Portfolio
樓主: 9月媽媽
go

港大同學會小學 - Portfolio [複製鏈接]

引用:港同要考小朋友國語及英文,right?+程度要求

原帖由 200709 於 13-06-14 發表
港同要考小朋友國語及英文,right? 程度要求高嗎?
舊年阿女考時,我又唔覺得要求好高,反而係觀察性格多D。

回覆:200709 的帖子

From 囡囡記憶,只問了中英文生字,之後播片答問題。

回覆:200709 的帖子

真心唔覺要求好高,認字咭據校長講,是幼稚園程度而已.

我覺得港同唔係要收已有小學程度的幼稚園生.

阿囡都係百無人士,學的只是普通課外活動,冇cert,我只是交了k.2成績表,冇交profolio,但都OK有幸被取錄了,黄校長在一篇訪問講過,佢地都係着重面試表現,同埋小朋友要有應有的童真就可以了.

引用:我有交portfolio,+反正做了,不過港同真的

原帖由 Eugenepig 於 13-06-14 發表
我有交portfolio, 反正做了,不過港同真的很看面試表現,第一關考簡單認字,video答問題等,第二關考合作, ...
你地咁好ge,考呢d範圍,個日我仔去in叫佢講個故事,我仔係

Eugenepig  已經成年前, 我只記得一部份, 相信個個小朋友都考差不多內容.  發表於 13-6-15 07:47

我淨係帶左個仔去第三次面試,第三次個時校長會問返前一次間房D野既位置、擺法有咩唔,同都問左七、八樣..仲好仔細,一次過考小朋友觀察力、記性、理解能力同表達能力!
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

引用:Quote:原帖由+Eugenepig+於+13-06-14+發表

原帖由 牛皇妹 於 13-06-15 發表
你地咁好ge,考呢d範圍,個日我仔去in叫佢講個故事,我仔係
我記得阿女都係話要講故事,有認字。過程十分愉快的。

回覆:港大同學會小學 - Portfolio

我唔係in港大,不過路過入黎睇下,我仔都係冇証書,我都只係放成績表,履歷表,平時相片,功課相呢d

我都開始睇下小一啲post,我想問如果真光小學vs港大同學小學,邊間好啲?由小學上到中學邊間機會大?

醒目開學勳章 王國長老

Jas-MaMa 發表於 13-6-21 00:13
我都開始睇下小一啲post,我想問如果真光小學vs港大同學小學,邊間好啲?由小學上到中學邊間機會大?

...

真光教法會較港同傳統--我知真光係claim自己活動, 不過評估同功課都係偏向傳統, 測考多d, 我女中一, 有學生從真光黎, 佢媽咪就話習慣左以前(真小)每科都有分數排名, 而家港同無, 佢好唔慣
真係睇你想要咩
而上中學, 真中係津貼, 制度上除左直屬位, 其他都要同外面人爭, 聽講大概75%會升返中學(總有人叻d走左有人唔夠叻升唔上), 而港中港小係一條龍, 100%可以直升, 除非家長唔揀(又或者小朋友真係非常地跟唔上去, 一早老師已經傾晒計)

Charlotte_mom 發表於 13-6-21 10:18
真光教法會較港同傳統--我知真光係claim自己活動, 不過評估同功課都係偏向傳統, 測考多d, 我女中一, 有學 ...

多謝你回覆! 我就係覺得我囡囡好動又多說話好有自已意見,要佢讀一間傳統的唔知會唔會無咁大發揮? 所以開始留意港同,但真光中學又唔洗比太多學費可以減輕支出。謝問知唔港同中學幾錢學費?

醒目開學勳章 王國長老

35000-40000一年
http://www.chsc.hk/ssp2012/sch_d ... id=2&sch_id=109

不過港小又平過真小wor, 港小21000, 真小好似來年加到35000左右?

我囡囡今年9月升K2, 咁我應該係15-16至報考??

醒目開學勳章 王國長老

引用:我囡囡今年9月升K2,+咁我應該係15-16至報考

原帖由 Jas-MaMa 於 13-06-21 發表
我囡囡今年9月升K2, 咁我應該係15-16至報考??
K2踏入下學期就要留意各校簡介會開放日申請資料喇

吓原來咁快ga, 我成日以為k3先開始睇

Eugenepig  我仔仔K1同K2暑假, 我都有去簡介會, K1 是搜集資料, K2 是推介老公去心儀的那幾間.  發表於 13-6-21 21:34

引用:吓原來咁快ga,+我成日以為k3先開始睇

你現在開始睇就啱㗎喇,如果有時間,不妨今年就去心儀學校的簡介會提早了解,亦可提早裝備女兒。尤其如你目標係一線熱門直資私校,現在就訓練禮貌,說話,耐性等等,否則明年才開始就會發覺唔夠時間。

小兒現在K2,我去年已選定目標學校了。

醒目開學勳章 王國長老

引用:吓原來咁快ga,+我成日以為k3先開始睇

For今年K2的家長準備2014-15升小的,報英華音小都截左,另外好幾間簡介會都登記晒。千其咪等到k3至開始唸呀,人地都報晒喇

真係要開始挑燈夜讀?

打錯標點符號。唔係「?」應該係「!」

‹ 上一主題|下一主題