用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學 - Portfolio
go

港大同學會小學 - Portfolio [複製鏈接]

我想請教往年投考港同之家長意見,學校說明交報名表時可自由選擇交Portfolio ,請問如果唔交會否影響面試時的評分呢?小囡是百無(無CERT,無宗教.....),如果真的要交Portfolio ,怎樣做才能令Portfolio 比效好?真的好迷茫,不知點做好呢?

謝謝!
   13    0    0    0

回覆:港大同學會小學 - Portfolio

寫下親子活動及相片,寫下學咩課外活動...幼稚園奬項等....舊年我就係咁樣做。其實最重要係小朋友面試既表現。

醒目開學勳章 王國長老

係, 港同真係好睇表現, 名幼又唔一定收, 地區幼稚園又一樣有機, 大仔細仔一樣有CHANCE
加油啊, 有樣野提一提: 唔該執玩具, 我知好似好無聊, 但又真係咁岩, 我女果時俾老師讚佢執玩具, 另一家長又話果日個女突然大發神威連人地果D都執埋; 有時印象分既野, 真係估唔到呢(個個父母都教小朋友執玩具, 不過玩到傻左就好多時咩都唔記得)

Charlotte_mom 發表於 13-6-13 11:58
係, 港同真係好睇表現, 名幼又唔一定收, 地區幼稚園又一樣有機, 大仔細仔一樣有CHANCE
加油啊, 有樣野提一 ...

執玩具今年已被”降呢”了!因為大部份都有執,重爭住執!,會執已不是優勢,當然唔執就牙煙D!
都係果句啦,乖巧既無蝕底,但考唔到亦唔代表小朋友唔叻,因為實多太多優質盤,學校有時都要忍心REJECT一部份。

carolmum  agreed!!  發表於 13-6-14 21:28
littlecan    發表於 13-6-14 12:20
Charlotte_mom    發表於 13-6-13 12:17

其實,我覺得家長亦要留意,港同係直資,同統一派位係有衝突的。
所以,你係一心想抽獎既,咁可以慳番唔洗去考港同(有錯請更正!)

醒目開學勳章 王國長老

CoffeeCake 發表於 13-6-13 12:11
其實,我覺得家長亦要留意,港同係直資,同統一派位係有衝突的。
所以,你係一心想抽獎既,咁可以慳番唔洗 ...

當然, 有心要抽獎的, 就唔好去考直資(一間都唔好考無謂收左仲心大心細), 考私校都要揀過, 唔係間間可以大抽獎

回覆:港大同學會小學 - Portfolio

你好,個人認為港同主要看面試表現。

上年小女份portfolio猶如垃圾,只印了k1k2成績表同溜冰初級證書,冇任何修飾。最後都有得入2nd interview。

個人覺得呢個係港同優點,portfolio並不反映小孩真正性格。

其實我個心情已經開始好亂,一心想參加大抽獎,但當見到身邊所有朋友的仔囡都派不都心儀的學校時(好多都派到15後面),自己就更加徬徨了,如果唔考直資或私校,到時派到的學校真的很差,到時又會怪自己無盡責,點解唔去考定D學校呢.

醒目開學勳章 王國長老

個SYSTEM係咁, 迫人揀, 我夠想又免費又好啦, 輸唔起嘛, 速速磅唔好兩頭望

littlecan  認同  發表於 13-6-14 12:21
jenhokp  講得好!!!  發表於 13-6-14 11:24

many thanks

回覆:9月媽媽 的帖子

我有交portfolio, 反正做了,不過港同真的很看面試表現,第一關考簡單認字,video答問題等,第二關考合作,簡單畫公仔等,第三關考小朋友對之前面試記憶、看故事書等.

活潑但又叫得停的小朋友較有優勢.

littlecan  好難  發表於 13-6-14 12:23

9月媽媽 發表於 13-6-13 12:34
其實我個心情已經開始好亂,一心想參加大抽獎,但當見到身邊所有朋友的仔囡都派不都心儀的學校時(好多都派到1 ...

考直資/唔比抽獎既私校,你係要好堅決自己唔會因後期無得抽獎而唔開心 - 尤其見到人抽到頂級津校時!

回復 9月媽媽 的帖子

港同真係唔多在意portfolio的.
識朋友仔上年完全無交portfolio都收左.
學術能力都唔係重點, 港同喜歡收既小朋友係活潑多說話型.  

醒目開學勳章 王國長老

四隻貓 發表於 13-6-14 10:17
回復 9月媽媽 的帖子

港同真係唔多在意portfolio的.

而家多左一瓣: 收放自如(果下至難攪)

醒目開學勳章 王國長老

CoffeeCake 發表於 13-6-14 10:03
考直資/唔比抽獎既私校,你係要好堅決自己唔會因後期無得抽獎而唔開心 - 尤其見到人抽到頂級津校時! ...

真係好睇家長心態, 例如我, 都唔係target傳統名校, 所以住12網反而唔想抽(我都唔知抽咩好, 官校更唔係我杯茶)

Charlotte_mom 發表於 13-6-14 10:23
真係好睇家長心態, 例如我, 都唔係target傳統名校, 所以住12網反而唔想抽(我都唔知抽咩好, 官校更唔係我杯 ...

你清楚自己方向,好事丫!
好多人,呢樣試下,果樣試下,考到私/直資又乜都留,任何一間都唔想放,跟住又心思思想抽,咁囉!
我自己就問心係想抽,所以主力考可以比人抽果D私校。

回復 Charlotte_mom 的帖子

同意

港同要考小朋友國語及英文,right? 程度要求高嗎?
‹ 上一主題|下一主題