用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救世軍田家炳學校 請問有冇救世軍田家炳學校(博康邨)小一家長? 入來傾傾. ...
樓主: olkan
go

請問有冇救世軍田家炳學校(博康邨)小一家長? 入來傾傾. [複製鏈接]

嘜有預習範圍紙的嗎?  今日見老師時, 她說囝囝測得麻麻地.
這兩星期的測驗會計分的嗎?

原文章由 bobo2001 於 07-10-11 20:22 硐表
小測係派返d工作紙同作業比佢地溫, 但11月個考試就之前派左張小一中英文預習範圍, 我咪跟住嗰張野來溫囉.
其實史丹福ok架, 不過係阿囡的問題. 我日日都有去睇佢上堂架, 所以覺得唔關阿sir事, 係自己的小朋 ...

昨晚唔知點解有d topic不能回應, 本希望你email中文預習範圍給我. 英文的預習範圍, 我就找到, 但中文就找不到.  明天要測中文, 但有d中文習作同工作紙及寫字基本法, 老師都冇派返.  只能温書同其中一本寫字基本法.   

原文章由 bobo2001 於 07-10-13 13:14 硐表
係呀, 較早前派過一份中英文預習範圍, 有第一學段的預習範圍, 包括學咩句式, 生字等, 可能阿囝有攞返來but你無為意吧. 你可pm你個email address 比我, 等我monday email 比你.
我都唔知佢英文測成點, 佢話識but我都 ...

我都唔知點温, 同你一樣, 温下咩先橫後直..... 問下書的內容等...
叫佢讀書的字, 睇下佢識唔識d字.

你的工作忙嗎?  每日回家後我都覺得好忙.  約7時回家, 先檢查囝囝同囡囡的功課完成多少.  7時15分吃飯至7時45分, 看看報紙或上網15分鐘. 8時看囝囝做功課, 8時半至9時左右囝囝做完功課去洗澡時, 同囡囡温習一陣, 後叫她睡覺, 囝囝洗澡完就再温習至9時半(唔夠時間). 再說15分鐘故事或玩玩具或棋. 他再去睡覺. 已10時了.  我本來係一個電視精, 冇電視睇好慘唉!!

你平日有什麼消遣呀?

原文章由 bobo2001 於 07-10-16 22:12 硐表
中文都無咩野範圍, 就係同佢溫吓d寫字, 咩先橫後直嗰d要訣. 仲有溫吓第一, 二d生字咁啦.

小朋友10:30先睡, 會唔會唔夠瞓?  數學我就唔擔心, 我最擔心英文.  我都冇嘜娛樂, 星期六帶囝囝去學野, d中間時間行一陣, 星期日有時去下冒險樂園, 有時返亞媽家, 有時帶小朋友去玩. 有時在家休息.

原文章由 bobo2001 於 07-10-17 12:40 硐表
盡量同佢溫啦, but 都要睇佢自己的理解力, 數學最怕, 因為亞囡個腦唔多識轉, 比佢激死.
係呀, 我地呢d在職媽咪真係好慘, 返工已經壓力不少, 放左工又要急急腳返屋企睇佢地d功課同溫習.
我通常要7:30-8:00先返到屋 ...

書包

簽名被屏蔽

我仔仔今年就讀1勤.  功課不多. 仔仔應付得到.

mkwok2877,

因為之前這個topic被lock了, 所以我們已經轉到標題"救世軍田家炳學校", 歡迎加入.  功課是不多, 但就教得好勞氣.

原文章由 mkwok2877 於 07-11-26 22:17 發表
我仔仔今年就讀1勤.  功課不多. 仔仔應付得到.
‹ 上一主題|下一主題