用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救世軍田家炳學校 請問有冇救世軍田家炳學校(博康邨)小一家長? 入來傾傾. ...
go

請問有冇救世軍田家炳學校(博康邨)小一家長? 入來傾傾. [複製鏈接]

我囝囝讀小一, 現在漸漸適應學校生活, 我覺得寫手冊同欠拿功課出來交係我的大難, 你們的小朋友返學ok嗎?
   0    0    0    0

我囝囝讀一信班, 我都有幫佢放功課同回條响功課袋, 但佢都依然交d唔交d,  這兩天我check手冊有數學預工及task book功課, 但我冇見佢帶返屋企.  你囡囡有這功課嗎?

我因為要返工, 所以冇參加義工計劃,  因為78月放了好多假for囝囝同細囡k1開學, 餘下的我會for考試.  明年希望有機會參加.

你囡囡最鍾意那些科目? 囝囝鍾意數學, 中文同聖經.
希望大家多交換心得!

網上家課冊壞過三天, 你有發現嗎? 唔知係迷我部腦有問題?

[ 本文章最後由 olkan 於 07-9-26 23:47 編輯 ]

我冇帶囝囝返學, 坐校車.  因為囝囝及囡囡都是同一個時間坐校車, 但唔同地方.  依家我同工人輪流一人一日帶佢地到等車地方等校車.

星期六的課外活動! 冇參加呀!  因為他在外有學習課(10:00, 12:00及3:00) 同學校的時間撞了.

唔知點解星期五的課外活動還沒有開始? 教囡囡功課辛苦嗎? 男仔好難教, 同他温習我會叫囡囡一齊讀.  會比較認真.

bobo2001,

唔好意思,  如果會你看今天(一信)的家課冊, 你會明白:
中(3)改 - 是甚麼?  多謝協助.

bobo2001,

多謝你的回應, 我諗囝囝冇將功課帶返來.  因為寫字冊已經冇帶返來. 真係勞氣.

親子運動會我地冇參加, 月頭係公司最忙的時候, 請唔倒假, 老公早上唔得下午先可放假.  希望下年有機會參加.  我都好耐冇運動.  年輕時代我d運動都ok嫁, 係學校校隊!

你囡囡有冇課外學習, 囝囝都係响星期六先學.  因為唔想星期六日都學野, 所以星期六學了三樣.  英, 數同lego班.

你覺得小一的書淺嗎?  同k3的一樣, 數學特別淺, 只是轉了小小文字題.

我囝囝只被抽倒講故事, 我揀得好後的.  不過星期五放學的課外活動, 就學電子琴.星期五的講座我參加, 我都想多了解如何教他, 小學的教法同幼稚園好唔同.

我有朋友的子女民生同九龍塘的名小學, 一個要六時起床趕校車; 一個做功課做到成十二時.  真辛苦.

教功課真係勞氣的, 我返到家, 他多數未完成功課. 有時寫得好唔整齊, 我要他重寫, 有時做到九時. 温少少書就睡覺, 有時懶少少, 玩幾鋪uno或mastermind就要睡覺.

你教囡囡讀書, 係只要識睇或要識默?

老師約了我五時半,  囝囝星期五eng. 小測, 下星期三小測中文, 都唔知從何入手, 你估要唔要識默呢? 早前數學測驗得90分.

星期五你會去聽講座嗎?  我給零食他帶返學. 冇俾錢.

[ 本文章最後由 olkan 於 07-10-9 21:40 編輯 ]

囝囝冇補習的, 只係响YWCA學拼音, 在第一城學E nopi.  學校的數學學解題.  e nopi學緊算式同邏輯. 如雙數加法 (15+3)..., 三個數加 (5+3+5)....; 邏輯如 兩photo合併後, sharp的位置.....

我唔想太早給他補習, 到自已真係教唔倒先. 補習班一定會跟唔曬.

學校在星期六有新的課外活動, 不過又不能參加. 下星期又測數學.  每星期的英文課外書, 你有冇要囡囡默寫呢? 囡囡在那裡學游水呢?  我囝囝之前也有學的, 但見佢學了好耐都唔識, 暫時給他放下. 大d先再學.

咪有派考試範圍嗎?  我見老師派返d工作紙, 同習作簿.
我囝囝之前都係响史丹福學, 學極都唔識, 我想佢都係冇天份.
‹ 上一主題|下一主題