用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英 華 小 學 重 兩 文 三 語 高 小 漸 以 英 文 教 數 ...
樓主: mos2468
go

英 華 小 學 重 兩 文 三 語 高 小 漸 以 英 文 教 數 [複製鏈接]

Agreed. My first thought is like this. I feel disappointed that the school leading by Principal Lam becomes like this.

原文章由 麟媽媽 於 07-10-24 10:01 硐表
校長靈感可能來自「冒險樂園」?!

Elsie知道,現時有的直資或私立學校,都對國際文憑(IB)課程有興趣,部分甚至落實推行這個課程,可是,聽李志華校監講,英華小學卻暫時未有這計畫。

「英華會以本地課程做基礎,IB是外國課程,內容、考核方式都是配合外國需要;英華則是以香港為家,培養本地人才,所以完全沒有想過這種另類課程」 。

話 IB 係 "外國課程",係 "另類課程",到底佢知唔知 IB 係乜先?

我都唔明點解 IB 黎到香港,會被當係 "外國課程"。其實 IBO 本身係一個獨立機構,並唔係專屬某個國家的;在好多其他國家,可能一般普通街坊學校都會用 IB。

IB 係一個全面課程,要學生有各方面的知識,即使到 IBD (即預科課程),語文體藝數理人文,全部要學;課程本身要學生睇事物要有國際視野,但唔代表只適用於國際學校,亦唔代表課程唔可以加入本地元素,大把有 IB 課程的國際學校,都有本地 (香港) 和中國的專題。

香港多間大學都有收 IBD 學生,或者起碼港大中大科大這三間龍頭大學,年年都有收香港國際學校 IBD 畢業生,現時用 non jupas 入本地大學的 IBD 學生好多。

不如講現實 d,要用 IB 課程,的確唔平,課程要跟 IBO 的標準,行政費用亦唔少,學生亦要有好多校外活動和社區服務,其中包括出國遊學。這一切都係錢。而學生的質素,亦好重要,要 IBD 成績好,以往就要從小學訓練一身好武功:語文能力,思考能力,表達能力都要高。

其實學校適唔適合採用 IB,當然會有好多原因喇,如果學校衡量各方面後,覺得唔適合用 IB,冇問題。反正唔係個個家長會中意 IB 課程,而亦唔係個個學生適合 IB 課程。而且,亦冇人話邊個課程好 D。人地龍頭名校 SPCC ,都曾經話過佢地行 IB 有困難,如此有話直說,完全無損佢地係名牌學校的地位。

[ 本文章最後由 nintendo 於 07-10-24 12:18 編輯 ]

She is too busy in inventing those wonderful ideas. So, there isnot much time for her to know IB.
Share

不如講現實 d,要用 IB 課程,的確唔平,課程要跟 IBO 的標準,行政費用亦唔少,學生亦要有好多校外活動和社區服務,其中包括出國遊學。這一切都係錢。而學生的質素,亦好重要,要 IBD 成績好,以往就要從小學訓練一身好武功:語文能力,思考能力,表達能力都要高。

講番轉頭,IB的而且确有其長處,本地学校理應多多學習,学其精神。

本地其實也有學校,雖無行IB,但一樣着重校外活動、社區服務,着重訓練其語文能力、思考能力和表達能力。當然,因同時要顧及本地課程,讀這些學校一點也不輕鬆。

原文章由 Ben2003 於 07-10-24 01:14 硐表
記憶所及,上次 "dress in so called Professional Look",其中之一種意思,是想學生/家長明白,學校的老師是很專業的,沒有必要到外面補習.....抗衡補習文化。

我估派玩具其中另一因素是: 想學生/家長明白,学校的玩具都好正,沒有必要到外面買,師奶會話書中自有黃金屋、男人會話書中自有顏如玉,小明友當然鍾意玩具,要玩具,讀吓書就有啦。......抗衡消費文化

英華在 BK 好像很容易引起話題, 十分惹火
由於沒接觸過林校長, 不清楚她實際的個性和為人, 對這次引起的話題不予置評.
明報網站上有個 "學校巡禮", 介紹的學校包括英華, 內容來自英華小一入學簡介會, 可看看 "林校長的教育理念" 片段, 判斷一下林校長領導下的英華是否真的有問題
http://happypama.mingpao.com/cfm/study5.cfm?File=20070912/schc/YW01.txt

原文章由 TWMa 於 07-10-24 15:25 硐表
由於沒接觸過林校長, 不清楚她實際的個性和為人, 對這次引起的話題不予置評.
明報網站上有個 "學校巡禮", 介紹的學校包括英華, 內容來自英華小一入學簡介會, 可看看 ...

Parents in another video about YW did mention that they see toys display when they enter the school lobby, which are the "price" or "reward" for the boys.  So this school is trying to provide a 冒險樂園 feel??

http://happypama.mingpao.com/cfm/study5.cfm?File=20070918/schc/YW01.txt

[ 本文章最後由 WYmom 於 07-10-24 16:18 編輯 ]

原文章由 judy 於 07-10-24 13:52 硐表
講番轉頭,IB的而且确有其長處,本地学校理應多多學習,学其精神。

本地其實也有學校,雖無行IB,但一樣着重校外活動、社區服務,着重訓練其語文能力、思考能力和表達能力。當然,因同時要顧及本地課程,讀這些學校一點也不輕鬆。

都被 "打" 成另類課程,我相信有 D 家長真係會因此唔敢比孩子讀 IB ,或類似 IB 的學校。好多家長都係靠校長老師等得知教育上的資料,如果佢地自己本身都唔熟識實際情形,就亂發放資料,家長們就真係好慘。

都被 "打" 成另類課程,我相信有 D 家長真係會因此唔敢比孩子讀 IB ,或類似 IB 的學校。好多家長都係靠校長老師等得知教育上的資料,如果佢地自己本身都唔熟識實際情形,就亂發放資料,家長們就真係好慘。

IB, 如果正正式式申請先實行, 學費會好貴, 這點應是最大的考慮點.
以我所知, 香港一些本地學校, 不論新舊、官津或直資, 雖沒有打著旗號行 IB, 但如 Judy 所說, 的確是依著 "學其精神" 的方向走, 我認為這也是教改在教與學方面的改革, 真正的目標所在.
我相信英華也會是其中一間 "學其精神" 的學校, 英華李校監的回答實在不高明.

原文章由 TWMa 於 07-10-24 17:48 硐表

IB, 如果正正式式申請先實行, 學費會好貴, 這點應是最大的考慮點.
以我所知, 香港一些本地學校, 不論新舊、官津或直資, 雖沒有打著旗號行 IB, 但如 Judy 所說, 的確是依著 "學其精神" 的方向走, 我認為這也是教改 ...

我正正就係覺得,佢應該直接了當,話 IB 太貴,冇可能採用。

車,唔用就唔用啦,貴就貴啦。

而家好似係,出去買手袋,人地問你有冇諗過買 GUCCI,你就話,GUCCI D 款太怪,我唔想買,但係點解唔直接講,我覺得 GUCCI 貴。

其實人地記者 D 問題,都係 D 一般標準問題,類似的訪問,我睇了十幾年,問你用唔用 IB,係例行公事,但係校監一聽,就可似怕話經濟原因唔用 IB,會好冇面,就亂扣人帽子,話人地係 "外國課程","另類課程"。而家出黎,比人覺得佢的言論好小家。

恕我直言,我唔熟識英華,唔知佢地原來係新冒起的學校,更唔想牽涉你提過的甚麼 "惹火" 討論。我係國際學校家長,對 IB 及其他國際學校課程較熟識,見有 IB 討論,就多口搭咀。我亦只對事件 (即校監言論) 作出評論,無意討論學校本身。

身為學校的發言人,其實真係要小心講的每一句。

我亦講過,SPCC 都直接講過話行 IB 有困難,印象中,都有提及經濟上的顧慮。言論出來大方得體,邊個夠膽話 SPCC 比唔起錢,轉行 IB?將事實道出,先可以令家長知道學校每個決定背後的原因,而且同時,亦無損學校係龍頭名校的地位。

原文章由 TWMa 於 07-10-24 15:25 硐表

我都有同感,所以我發表完就算,不作無謂糾纏。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

"好多家長都係靠校長老師等得知教育上的資料,如果佢地自己本身都唔熟識實際情形,就亂發放資料,家長們就真係好慘"

真說到我心裹去了.曾在两研討會聽過2"名"小學校長講得IB很差,信她們就死o

我自已看過不少資料,覺得IB是像ISO2000, 要有自已的底子才行。但不至於像她倆所說那样差。是否打破教育大鍋飯,很多人不喜歡o

原文章由 nintendo 於 07-10-24 17:11 硐表

都被 "打" 成另類課程,我相信有 D 家長真係會因此唔敢比孩子讀 IB ,或類似 IB 的學校。好多家長都係靠校長老師等得知教育上的資料,如果佢地自己本身都唔熟識實際情形,就亂發放資料,家長們就真係好慘。 ...

原文章由 nintendo 於 07-10-24 18:30 硐表

我正正就係覺得,佢應該直接了當,話 IB 太貴,冇可能採用。

車,唔用就唔用啦,貴就貴啦。

而家好似係,出去買手袋,人地問你有冇諗過買 GUCCI,你就話,GUCCI D 款太怪,我唔想買,但係點解唔直接講,我覺得 GUCCI 貴。

其實人地記者 ...

SPCC計劃於2010年安排部份班別投考IB,因為没有利益衝突,所以校長都不怕承認投資IB成本會很高。

[ 本文章最後由 kyliema2006 於 07-10-25 10:04 編輯 ]

之前的不說了, 以這件事為例, 事實上以玩具吸引男孩子努力讀書不為過, 但理應用來獎勵有進步的學生, 學習態度好/有改善的學生, 而不是以達到某個分數去換取, 這個簡單的道理, 為何一位資深的校長會不知? 這樣做, 只會永遠成為成績好的同學的遊戲吧!

wunma:
就是因為林校長資深, 而且她之前領導下的學校校風也不是這樣的, 所以才會對 "達到某一分數便可換禮物" 的報導感到懷疑.

我覺得每間學校有佢獨特的教學方法, 若家長不認同可以不考慮, 但用到好似咁針對性, 我覺得這些家長要自我想想.

你有小朋友在入面讀嗎?若沒有, 不能只因報章的報導而作出任何負面的發表. 請對每一間學校公平一些吧.

‹ 上一主題|下一主題