用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 現在d老人家很黑人憎,十分寵自己孫兒 ...
樓主: 00adafan
go

現在d老人家很黑人憎,十分寵自己孫兒 [複製鏈接]

雖說這個不禮貌........

看是出自什麼人的口:

年青人向我說.......以前真的較難受, 宜家選擇不回應, 你望佢回應佢佢重得戚

細路.......多數只能說他無禮貌:-x

朋友叫......照單全收

老公叫........咩事呀C6

其實自己越介意自己的, 就會越唔鐘意人地講.......我都慣左喇! 再講, 肥又唔係罪

原文章由 00adafan 於 2007/11/15 14:42 硐表
剛剛上車,有個小孩罵我是肥婆,佢只是叫孫不要這樣說,但沒叫佢向我道歉!
後來佢孫再說,我就輕輕說:冇家教!
下車後,佢就罵我不罵個孫!我心諗,有無搞錯!   ...

你地有冇聽過有老人家比隻"獲"個孩仔當鼓打??係真人真事.

重有一樣的

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

所以對於一些自己選擇去寵壞小朋友的, 倒頭來俾佢用水煲打又好, 一"權"打埋去又去, 一巴come落去又好, 打到爆江, 見紅都好.................都係佢自己攞黎的.  你寵佢嘛, 你受番啦, 有因必有果.  寵佢........當個老既兩腳一伸就mug都唔駛理, 但係個細路就俾佢害到仲有幾廿年人唔知點做了!!! 一係就留番1百幾十億遺產俾佢, 起碼佢都可能 "敗"到十年八載, 有飯食, 有瓦 "姐" 頭.

仲有千奇唔好 倒番轉頭話個孫d "唔亦", 點"不孝", 因為呢d野都係"佢地"一路以黎唔教佢, 唔阻止佢引伸出來的變本加厲呀.

睇到呢d新聞, 若個細路係因為被人寵壞而搞到咁, 我反而會覺得個細路可憐攞!!!!!!!!1

正如你所講, 老人家 2腳一伸就唔關事了, 但做父母的給人講"無家教", 或事事給人罵"你亞媽點教你", 幾想死, 還有小朋友長大後的品格給他寵壞了就如何適應社會

醒目開學勳章

是呀, 出黎做野, 邊個會就你呀??? 所以happypiano話有時可能唔關d父母事, 而係個細路係d 寵佢既老人家面前就無法無天, 鐘意點就點.  那些父母都好慘架, 好無奈, 話個老既, 佢都唔會聽架啦. 分分鐘, 有一日佢突然覺得個細路鬧佢, 佢仲要同佢既父母投訴tim呀.  但係投訴完第2日可能佢又回復正常去寵d 細路呀.

原文章由 daphnemama 於 07-11-19 11:44 硐表
正如你所講, 老人家 2腳一伸就唔關事了, 但做父母的給人講"無家教", 或事事給人罵"你亞媽點教你", 幾想死, 還有小朋友長大後的品格給他寵壞了就如何適應社會 ...

但有時教d唔教d, 你仲死;
以前我同我奶奶住嗰陣, 佢鍾意就錫下佢, 唔鍾意就鬧佢 (嗰時先得2,3歲), 佢細個唔理人就同人講佢亞媽寵壞佢, 大佬, 你寵定我寵, 不過無計, 唯有日夜對住個仔講道理, 而家叫做係算有禮貌的小朋友咋.

原文章由 fishmum 於 07-11-16 08:18 硐表
其實個個老人家都錫D孫, 但錫唔代表唔洗教

嚟到呢個Topic又要投降 小朋友唔生性又入老人家數,真係一樣米養百樣人.如果自己過仔都教唔掂,走去懶老人家,我只好寫個"服"字.

原文章由 littleyan 於 07-11-19 13:50 硐表
嚟到呢個Topic又要投降 小朋友唔生性又入老人家數,真係一樣米養百樣人.如果自己過仔都教唔掂,走去懶老人家,我只好寫個"服"字.

路過不吐不快;好同意自已小孩自已教,但時時都比o的老o野(請容我這樣說)吹漲;同外母食飯,教緊個女怎樣選食物、多吃無益(甚至有害、熱氣會喉嚨痛),說話剛剛講完,老o野即刻拮一件落個女碗,你話應怎處理?又唔想在小孩面前開聲「媽」佢,唔出聲以後點教小孩!

女兒從前返學或自已帶,一餐飯快者三個字、最慢不過半個小時吃完;點之前年放學後去外母處半天,下班時接她走,間唔中夜收工女兒在外母處吃晚飯,一個學年過去;發覺女兒平均要最小一個小時才食完餐飯,C未?更吹漲的是之後間中去外母處食飯,佢仲賴醒教訓我們說女兒這樣食飯唔掂(教o左幾年都教唔番好!)。依種人係唔係唔比人「媽」唔安落?

我係講那些生了子女,給老人家湊孩子,而比較多老人家確實比較寵小朋友,不分黑白,對錯,

這算是自己的孫錯,也要怪責別人的老人家。

所以有小孩子最好自己湊,再唔係放在學校,

給老人家寵下,玩下,就可以,唔好要他們湊。
Share

醒目開學勳章

我諗係因為佢係呢方面無出現問題, 所以佢就唔會明白.  好似我個同事咁, 佢睇報紙係唔相信呢個世界上有人(成個屋企d人)可以好慘, 好不幸的. 梗係啦, 佢從不愁衣食, 抽親獎都實有佢份, 佢點會知人地既感受呢, 佢仲話, 都唔知d 新聞係咪作大的, 邊有人咁呀, 做戲咩!!  針唔吉到肉梗係唔知痛啦.  

大家都好清楚唔係全部既老人家都係咁, 只係講緊, 個父母都有教d 細路, 但係............ d細路就俾d老人家寵壞了.

一個屋企, 一般都有4老的, 但點解d細路, 唯獨是單獨對住某一個老人家面前就判若兩人呢, 態度不好, 無禮貌?  點解同一個細路對住其他3個老人家都唔係咁既呢??? 個問題係邊個到呀? 係個細路到??? 我知啦, 一定係個父母到, 因為佢地唔夠老攞, 老就大晒的嘛.  老既就做mug都啱, 唔需要講道理的, 是嗎? 老既去殺人, 打劫都是啱的???

原文章由 2002pony 於 07-11-17 13:28 硐表
你地有冇聽過有老人家比隻"獲"個孩仔當鼓打??係真人真事.

有呀?我朋友個奶奶在屋企做家務時,會比D KITCHEN既WOK、煲、WOK鏟....比個BB 煮飯仔!

我奶奶以前試過比個啖罐我阿仔玩,我下班回去時見到,馬上鬧阿仔咁DIRTY都玩,我奶奶好淡定話: 當然洗乾淨先比佢玩啦!我即刻問奶奶:我洗乾淨個屎桶用黎煮飯比佢食得唔得?佢即時無反應!不過我都即時收口,始終人地都幫你湊緊仔,唔係理所當然要教好佢,唯有自己辛苦D 慢慢去更正,不過就覺得小朋友會辛苦D,因為要在不同既制度下學習成長,有時都會摸不著頭腦。

而家我好唔會COMPLAIN奶奶,一來我2個仔自己湊番,二來我地都係個幾月先見一次,無鬼都忍下啦!

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-11-20 09:57 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 Share 於 07-11-20 08:22 硐表
我係講那些生了子女,給老人家湊孩子,而比較多老人家確實比較寵小朋友,不分黑白,對錯,

這算是自己的孫錯,也要怪責別人的老人家。

所以有小孩子最好自己湊,再唔係放在學校,

給老人家寵下,玩下,就可以,唔好要他們湊。 ...

我都想自己揍,無奈樓要供,飯要食,水電煤要交,公屋又無資格住,工人又請不起,(對不起,工人是不負責教的),你教我怎麼辦? 甚麼學校可以留待我放工接回 (7:30後),請告知?

像我這些,是不是應該不生,以妨社會多了一群壞孩子

生孩子,就留待兩種人,一是富有人家,一是取綜援。

原文章由 littleyan 於 07-11-19 13:50 硐表

沒有人說教小朋友是老人家責任或推卸責任給老人家, 不要說老人家, 說自己C6, 如他跟我對小朋友態度不同一樣都難教到個小朋友, 因為小朋友不知如何適應要求, 但C6跟自己還可以去共識(除非大家目標相差很遠).  但老人家不肯跟我們這一代共識就無法子了.  
如以下例子 :  吃晚飯我們開電視(因為個老人家常哭著說沒電視看) 但小朋友看著電視超過3分鐘都不吃飯只看著電視, 我叫個女吃飯, 要叫幾次她才肯抓一下, 老人家就說"吃緊飯, 不要太燥" 去阻止我去罵女, 我去關掉電視, 老人家發脾氣說人人有電視看, 她就沒有, 跟著我個女只吃了2口飯就不吃, 老人家說飯涼了無益不用吃, 我亞女就不肯吃 9秒9走開, 過半個鐘後肚痛, 她叫到死下死下, 我之前說過如肚痛不要跟我講, 老人家就罵我不理女, 我說她(長期)肚餓就會肚痛, 此後果是你造成的, 她就自言自語說是我問題, 我個女問我個肚很痛應如何, 我叫她找食物吃, 就無事, 我個女死死地去找食物吃就真的無痛, 以後99+我個女都再不敢吃2口飯就停.  但這只是冰山一角的例子.  
我跟我女講道理時, 她出聲話她已很倦不要哦她, 但好抵死向我或她女兒回來投訴我的小朋友不叫她早晨, 不叫她晚安, 但小朋友立即答她 "是你說不用叫的", 連她女兒有時聽得多都同她講, 她女兒的小朋友回來, 老人家高興時就答不用叫, 不高興時就話小朋友不叫她.
此位朋友一定未有小朋友同時跟老人家(特別是奶奶)一齊住或湊, 才說風涼話,  請去好好體驗後才品評吧!

唉, 你奶奶都好, 我自己阿媽都比掃把, 垃圾產個女玩, 阿女坐響垃圾產上面扮坐車, 阿媽睇到都無反應.  真係火都黎.

原文章由 BB2WONG 於 07-11-20 09:53 硐表

有呀?我朋友個奶奶在屋企做家務時,會比D KITCHEN既WOK、煲、WOK鏟....比個BB 煮飯仔!

我奶奶以前試過比個啖罐我阿仔玩,我下班回去時見到,馬上鬧阿仔咁DIRTY都玩,我奶奶好淡定話: 當然洗乾淨先比佢玩啦!我即刻問奶奶:我洗 ...
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

1. 這不是甚麼風涼話,我一樣要上班,下班要買餸,做家務,同啊仔温習....假期還要到阿媽家裡幫手買餸煮飯.如果老公家裡有事,我一定第一個去幫手解決問題.(一共14人,有老有嫩).我相信每天也有5小時睡覺.到了冬天,老人家總要入醫院,我一放工就要趕去醫院照料.阿仔都係自己照顧自己,大家都知道12月是考試月,我都無辦法陪他溫習.

2. 但我從來無怨人,而阿仔又無怨我,其實他都好明白,老人家會橫蠻,自細我都教他權衡輕重,所以老人家寵他,他都分得出些是寵得對,那些是寵錯的. 所以我怎會去怪老人家呢?

3. 況且,我從來不會叫人幫忙,所以免卻任何爭抝或不愉快的經歷.

我個仔跟我說:簷前滴水,你點對老人家,將來我就怎樣對你.所以,將來我一定會好錫你,帶你去旅行,去飲茶,還要生個bb比你凑....

對我嚟講,他們un唔好,都有養育之恩,對於"刻薄"的字眼,恕我真的難以接受.

Your EQ is so high!! I also know and understand waht you say but sometimes just can't do it..... EQ low ma

原文章由 littleyan 於 07-11-20 12:43 硐表
1. 這不是甚麼風涼話,我一樣要上班,下班要買餸,做家務,同啊仔温習....假期還要到阿媽家裡幫手買餸煮飯.如果老公家裡有事,我一定第一個去幫手解決問題.(一共14人,有老有嫩).我相信每天也有5小時睡覺.到了冬天,老人家 ...

原文章由 P-Ma 於 07-11-20 10:05 硐表

我都想自己揍,無奈樓要供,飯要食,水電煤要交,公屋又無資格住,工人又請不起,(對不起,工人是不負責教的),你教我怎麼辦? 甚麼學校可以留待我放工接回 (7:30後),請告知?

像我這些,是不是應該不生,以妨社會多了一群壞孩子

...

P-MA,
我都係要上班又無工人,我2個仔由2歲開始番全日制幼稚園(朝8:00晚6:00)最初因煮CONGEE FOR DINNER仲可以自己接!後來真係要買菜煮DINNER,先讓佢地2個2歲仔就乘校車放學,到家樓下6:30,我剛好下班回到家,接左佢地先買菜(有時SUN買定多D,所以平日唔會有魚、豆腐呢D野食,因呢D要即日買)到而家2個升晒小學,都一樣係一家要選全日制,一樣係6:30校車番到屋企,不過而家好D,因為佢地自己可以番上屋企,我下班回去就馬上開工煮飯,佢地番到黎會自己BATHING,7:15煮好飯佢地BATH完就開飯,8:00先開始做功課,我就一邊WASH DISHES、吸塵抹地及洗衫,一邊教佢地做功課!10:00一定可以全部人上床SLEEP,第二朝我仲要6:00起身整飯壺,雖然辛苦但係我地都好HAPPY,而且佢地仲學懂自己照顧自己,佢地心情好仲會幫我手,試過我做到哭(好似跌左成WOK野落地,佢地一個拉我坐下,一個去用布抹地,仲安慰我)
而家佢地放假都唔肯去麻麻或婆婆屋企,寧可兩個人自己留在家中,LUNCH就食杯麵!

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-11-20 14:10 編輯 ]

原文章由 littleyan 於 07-11-20 12:43 硐表
1. 這不是甚麼風涼話,我一樣要上班,下班要買餸,做家務,同啊仔温習....假期還要到阿媽家裡幫手買餸煮飯.如果老公家裡有事,我一定第一個去幫手解決問題.(一共14人,有老有嫩).我相信每天也有5小時睡覺.到了冬天,老人家 ...

我估我明你講物野?我兩個仔2歲前都係奶奶到住,我要晚晚番去食飯幫手餵佢地食DINNER、用手洗佢地既衣服直到差不多SLEEP先番自己屋企!
到2歲自己照顧後,我一樣要上班,不過所有野等下班才做,奶奶多次出口想入來幫手,我作聽不到!我老公亦唔敢出聲,逢長假期我寧可付幾千元給他們去上補習班或遊學團。一來想佢地學多D野,二來就算奶奶黎屋企睇住佢地,佢地都無物好處,最多就係看TV及打機,三來始終覺得少見左係ARGUE及COMPLAIN都少左。我而家反而個多月見佢一次,自己下班乘車時,又會久不久CALL佢傾下計,佢亦好識做,再無主動要求要去我屋企幫手。而家連我自己外家既GATHERING我亦會預奶奶一份,一來佢中意見到D孫、二來佢又可以同一大班人玩下麻雀(因我屋企有成十個人,奶奶那邊只有3個仔仲要時時唔齊人)而家大家仲開心左,一有D無節目既SUN,我就約我奶奶。
唔係講咩?學肥媽話齋:奶奶幾唔好都生左個仔比你?而且自己都有2個仔,如果將來新抱鬧我我都頂唔順!我老公係24孝,以前我好討厭佢時時要跟住個阿媽,而家見到我2個仔好跟我,我唔多唔少有D體會到:做左人地阿媽,先會明白自己阿媽既感受!
‹ 上一主題|下一主題