用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 現在d老人家很黑人憎,十分寵自己孫兒 ...
go

現在d老人家很黑人憎,十分寵自己孫兒 [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

"冇家教"三個字可大可小,小則好似你比人罵,大則就比人打.如果個小朋友真的沒有父母就點中別人穴道,一定唔會有人幫你.
我會選擇說:有冇攪錯 ,然後向他投以憤怒的目光.

無計呢D唔單只係老人家既責任....而係父母既責任

老人家教小朋友的方法係同我們這個時代好唔同的.......

我遇過以下情況:
我在一間小學工作(不是老師),一天有個學生要返回課室取物件,亞公與我閒聊,他說個孫每星期都唔見野,有什麼方法? 以為佢想問意見, 我就話小朋友要慢慢教佢要自己負責任, 怎知他竟然話:咁細個細路點樣負責任?又唔係十八22, 學校無方法,無制度制止嘅咩?
我唯有即刻收聲

寵自己孫兒?! 害 c 佢就真.

其實個個老人家都錫D孫, 但錫唔代表唔洗教

好老實講, 比我都會話佢"冇家教"!  係冇家教就係冇家教, 鬧佢又點呀! 我鬧佢米仁慈囉! 比着人地, 打佢呀!

My friend who is a teacher for many years, mentioned that kids, raised by their grands, are more troublesome than kids raised by parents.  

In the future, these kids will suffered for it.
Share

搶 祖 母 錢   忤 逆 孫 囚 15 月

【 本 報 訊 】 一 名 游 手 好 閒 男 子 今 年 農 曆 新 年 前 夕 , 以 「 冇 錢 過 年 」 為 藉 口 , 向 一 直 寵 愛 他 的 祖 母 索 錢 不 遂 後 , 奪 門 入 屋 , 拿 刀 恐 嚇 要 將 阻 攔 他 的 姑 姐 斬 死 , 並 搶 去 祖 母 的 銀 包 逃 走 , 但 忤 逆 孫 不 肯 認 罪 , 還 誣 衊 祖 父 及 姑 姐 陷 害 他 , 早 前 他 在 區 域 法 院 被 裁 定 偷 竊 及 刑 事 恐 嚇 兩 罪 成 立 , 昨 被 判 入 獄 15 個 月 。

被 囚 期 間 祖 母 離 世辯 方 大 律 師 求 情 指 , 祖 父 及 姑 姐 均 寫 信 替 他 求 情 , 指 他 本 性 不 壞 , 只 因 小 被 祖 母 寵 壞 , 才 會 犯 事 , 他 在 求 情 信 中 亦 說 , 自 知 辜 負 了 七 旬 祖 父 母 的 錯 愛 , 一 時 衝 動 , 失 去 理 智 犯 事 , 被 囚 期 間 , 祖 母 離 世 令 他 非 常 悔 疚 , 他 會 痛 改 前 非 , 希 望 與 家 人 修 好 。

取 刀 恐 嚇 斬 姑 姐暫 委 法 官 林 偉 權 判 案 時 指 , 被 告 雖 在 審 訊 中 枉 祖 父 及 姑 姐 , 但 他 倆 仍 努 力 替 他 求 情 , 對 他 的 關 愛 及 不 離 不 棄 , 令 人 感 動 , 惟 被 告 財 迷 心 竅 , 失 去 理 性 追 斬 姑 姐 , 必 須 判 監 。
法 官 特 別 要 求 辯 方 大 律 師 將 全 部 求 情 信 影 印 給 被 告 , 讓 他 閱 讀 , 時 作 警 惕 。 法 官 語 重 心 長 說 「 把 口 求 情 好 易 , 行 動 就 要 一 點 努 力 」 , 希 望 他 能 努 力 重 新 做 人 。
29 歲 被 告 林 偉 贊 被 控 於 今 年 2 月 4 日 , 在 祖 父 母 的 彩 虹 單 位 內 , 搶 劫 祖 母 540 元 及 恐 嚇 姑 姐 林 若 娟 。
案 情 指 , 被 告 於 案 發 日 不 斷 致 電 祖 母 說 「 冇 錢 過 年 」 , 向 她 索 錢 遭 拒 , 他 遂 趁 祖 父 開 門 倒 垃 圾 時 , 奪 門 入 屋 , 又 因 懷 疑 姑 姐 從 中 作 梗 , 令 祖 母 不 肯 付 款 , 直 奔 廚 房 拿 刀 出 來 追 斬 姑 姐 , 祖 母 為 息 事 寧 人 , 拿 出 銀 包 , 被 告 一 手 奪 去 。

我奶奶又係中到我個仔飛起,當正大少爺咁服侍,佢有錯又爭住佢,我同人講,佢地話如果唔錫佢咪仲幣,唯有自己教多d,d老人家錫孫係好正常,出發點係好,不過佢地真係連自己都唔識教,又點教人呢.

不論麻麻或婆婆都會寵,不過看一下寵幸既程度!所以咁辛苦我都自己湊番2個仔,由佢地2歲開始我比佢地番全日既幼稚園,自己接送仲番屋企煮飯,佢地放假我就請飯在屋企看管,或者帶去相熟既補習社,完無不靠老人家幫忙,因為我怕就算佢地黎我屋企煮飯做下家務,都會影響到我教仔既方法,最怕我一路教仔d老人家一路幫住晒!放假一齊玩就無妨!

可能我跟大家脫節,我對所有老人家,老爺奶奶,父親母親,姑奶呀嫂等長輩都是以放縱的態度把他們寵壞.而對小孩就較為嚴厲.
因為他們是弄孫為樂,不用幫你教仔.況且唔識教自己,又點會教到一個好仔比你嫁呀!!
自己都果頭近囉,最緊要同d孫相處愉快,得鬼閒幫你教仔咩.
有時見到自己的仔同阿婆又擁抱又kiss,真是好happy! 簷前滴水

我昨晚才給我奶奶話我惡毒+黑心, 好有個仔罰企, 問你死未, 我一於聽 5到當巨死過(這樣才符合她對我評語的), 好彩我個仔無我明令不甘動. 照企, 激到我奶奶死.  為什麼罰我仔企? 我個仔想靜靜雞帶部nds回校, 同時跟我說"5知" nds在那裡.

醒目開學勳章

真係好煩的, 你就勞心勞力咁教, 佢地就唉............

個細路係個亞爺定亞亞麻面前咁樣, 唔等於佢係佢老豆老母面前都會咁樣話人 "肥婆"的.  有一些情況係, 佢明知老人家mug都唔話, 唔鬧佢地嘛, 咪鐘意做mug就做mug攞, 都唔會俾人鬧架啦.  可能人地父母都頭痛緊, 點樣可以 "疏遠" d 老人家tim.

個細路有錯, 但係個老既更加不知所謂攞!!!!!!

原文章由 daphnemama 於 07-11-16 12:27 硐表
我昨晚才給我奶奶話我惡毒+黑心, 好有個仔罰企, 問你死未, 我一於聽 5到當巨死過(這樣才符合她對我評語的), 好彩我個仔無我明令不甘動. 照企, 激到我奶奶死.  為什麼罰我仔企? 我個仔想靜靜雞帶部nds回校, 同時跟我 ...

我奶奶無寵個孫,但就好寵自己個仔。常常對我指指點點。

但怎也不及我朋友的奶奶,我朋友的老公不辛給公司栽員(三年無工做)。朋友不想老公難受,自己放工後再做part time,不問老公取家用,讀k3的女兒就交給家姐湊,並在家姐家中住。她知道奶奶每天都來她家探自己個仔,但二人完全沒有做任何家務,也沒有接囡囡返家。後來朋友知道,她奶奶來的目的是叫自己個仔不要做家務,免得他變了煮飯公。

朋友差點給氣死。

我好彩個你朋友, 我c6 9年來無收入(但反緊一些多勞多得無底薪之人工), 只有仟零蚊, 甚至 0 收入, 當我在錢銀有問題時正好換工人, 但剛換新工人, 我奶奶勁 5 like 個新工人, 勁節磨我及c6後被迫炒個工人, 最後我 c6 自動做回全部家頭細務, 但一樣照反份無未收入之工, 因為是反早上10:00 - 4:00pm.  我奶奶就週圍同人講, 做死他個仔, 你們都知男人那會甘細心, 粗條大葉, 但買餸煮2餐+教功課, 已非常做死他個仔, 我執1間屋執3間房她看到的都覺我嘆死了.  發脾氣時常自言自語 "我駛食你等你養, 哼", 我心想鬼叫你個仔無本事不肯找份正常工從頭捱起, 如不是他肯主內仍照顧家庭, 離左婚了.  好彩我早出晚歸根本聽不到亦當聽不到.
每次教仔, 她就 9秒9 保我對仔女, 但常常跟她女投訴我對仔女對她不好, 如何頑皮 + 打她(她竟然跟我個仔玩對打, 當然小朋友玩到忙形時就,,,,,, 我只能說抵死), 問你死未?

我發覺好多做奶奶都係咁,自己個仔咩都岩,咩都好,如果有唔岩都係因為個老婆者(我阿媽),咩都唔會叫個仔做,一係點新抱,點唔到就自己夾硬做,做到CC下都唔敢叫個仔做(我奶奶).

所以我非常贊成好多學校的親子活動,家長會等如家長不出席,也不准外/內祖父/母參與.
‹ 上一主題|下一主題