用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
樓主: siulisa
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

Hi! P5 moms,
Next week will be final exam, yah! I can have a long break!
After that, I'll let my son 'free' for 1 month. Then, I plan to arrange tutor class (British Council...) & sport program (table tennis, still looking for badminton class)--> make him busy in the summer holiday.

Any suggestion of summer program?

早晨呀!
好耐無見la,  報到先!

hi,
各位早晨。

謝謝 Lisa 咁快開到這個topic。

Fion,
預祝你仔仔入樂團成功。
你公司要搬,點樣請假幫仔仔温習?

Zoey,
你做嘢好 systematic, 我要多多學習至得。

Anguswong,
我仔仔中默要考4課 + 幾十個詞語,佢已寫到「手遠」!

Eva,
你仔仔是否大隻又好有氣 ? 可試試小、中或大號。

早晨

fion
咁返工係咪近左呀?
對亞仔考試有冇影響?
預祝亞仔樂團試音順利

JP
咁又係, 佢識咁諗, 我都好開心
不過就算比佢入到都吾知好定吾好, 因為於佢的懶惰性, 再加上佢成績吾係最top, 所以我都心大心細, 驚佢讀得辛苦會失去興趣   

hhma
大局全靠大家的支持
我對亞仔要求, 但求pass我已收貨
其實都好睇彩數, 考官的標準好難預料
吾好氣餒, 下次再努力, 一定得

M&A
預祝細女派到心議學校

Zoey
我本月曆又係畫到花哂, 特別六, 七, 八月, 真係擔心會撞期

alicetang
多謝, 依家完全冇事lu
好彩年頭冇遞信, 公司有住院保險

EVA
我個人覺得男仔玩結他吾錯

ffhhmama
khmama524
fatkk
Anguswong
hello

原文章由 hhma 於 08-6-3 22:26 發表
JP & Zoey
好失望呀, 呀仔四級得117咋
真係無諗過, 我自己諗distin應該無問題架, 原來老師都係甘諗.  份result寫既comments既內容都唔足以扣佢甘多分.  scale話佢fast response, 但扣佢4分.  不過我同老師無係呀仔面 ...

hhma>>

印象中妳仔係第1次考級,可能怯場/經驗5夠jet!總結經驗,下次考好D咪得lor!
係呢,妳有冇比妳仔聽考級CD/港台鋼琴考級講座呀?聽下pianist demo 都知道自己欠缺乜。

乜TST考場D考官鬆手D架?

Good morning

hhma
亞女視藝考設計衫, 要自己先搵個人頭, 真係幾難.

考琴高分當然好, 如果唔理想, 當係一次經驗啦!
反正你仔遲D再考5/6級時, ECERT已經無用.
最緊要係亞仔唔好灰心, 繼續努力!

原文章由 hhma 於 08-6-3 17:59 發表
我由尋日入黎入到今日先入到, 真係想講粗口呀
你地甘快考中默既, 我地呢個week考口試, 畫畫個d
你地畫咩畫呀?  我地畫butterfly & flower

jazzmama
你好鬼周星遲呀, 哈哈

siulisa
long time n ...

原文章由 Eva 於 08-6-4 00:07 發表
報到先!

鋼琴唔計入一生一體藝,所以我想幫阿仔搵定另外一種樂器。男仔,算大隻,玩乜野好呢?請問有無地方可以有齊所有樂器給小朋友試玩ga? ...

Eva>>
我大仔升上中學後學玩敲擊樂,有piano底好快上手!
管樂都好啱男仔,但換牙期玩就有D阻滯。

M&A>>
預祝囡囡Bingo中頭獎

Zoey,
自選歌可以叫亞仔吹返之前五級考試歌, 但佢視譜係最弱...
原文章由 Zoey 於 08-6-3 23:47 發表
fion414,

考自選一首 + 視譜, 有時會問一兩個音階, 比考試輕鬆嫁.

我覺得考團比考班易一些, 而且一般管樂手比弦樂手少, 所以入團率可能會高一些, 如弦樂小提琴, 競爭會好大. ...

Khmama524 / siulisa,
我次次都係考試前兩個星期幫佢溫下書, 考試果幾日佢自己攪點...

siulisa,

同你打聲招呼先.

hhma,

我個女報左考4級, 上次考2級都有2parts肥佬, result叫做岩岩合格, 今次我都擔心佢唔知會考成掂.

eva,

如果大隻仔, 可以考慮中音號, 雙簧管, 巴松管(不過支管好貴),
小人學, 容易入到樂團.

原文章由 siulisa 於 08-6-3 17:44 發表
JP
承妳貴言, 多謝哂先
不過八字都未有一丿

Joanne
通常都係皇帝吾急, 太監急ga la
希望大家都得la

必必

hello   

[ 本文章最後由 必必 於 08-6-4 11:02 編輯 ]

Dear all:
不經不覺就升小六了 ,當年上bk搵小學,好似唔係好耐的事,估唔到"甘"快就來到小學的最後一年,心裡真是有些矛盾, 又想佢快d大(可以放手唔洗理),又驚上到中學時,同佢地的關係會無"甘"親密!

唉!可能對我地來說都是一個新的挑戰,新的學習,大家加油呀!

原文章由 fion414 於 08-6-4 10:41 發表
Khmama524 / siulisa,
我次次都係考試前兩個星期幫佢溫下書, 考試果幾日佢自己攪點...

必必

做乜咁

原文章由 必必 於 08-6-4 10:52 發表
siulisa,

同你打聲招呼先.

mayc

me too

原文章由 mayc 於 08-6-4 11:07 發表
Dear all:
心裡真是有些矛盾, 又想佢快d大(可以放手唔洗理),又驚上到中學時,同佢地的關係會無"甘"親密 ...

fatkk and ffhhmama
hello

JP
唔知係咪甘邪, 老師話TST個班, 全部好好.  荃灣個幾個, 全部

EVA & JP
我都係想比呀仔玩敲擊樂
係學校玩緊, but 唔pro, 考晒呈分先出去學lu

joanneke
設計衫....好有難度wor

mayc
佢地上到中學, 唔知會唔會唔so我地呢

原文章由 mayc 於 08-6-4 11:07 發表
Dear all:
不經不覺就升小六了 ,當年上bk搵小學,好似唔係好耐的事,估唔到"甘"快就來到小學的最後一年,心裡真是有些矛盾, 又想佢快d大(可以放手唔洗理),又驚上到中學時,同佢地的關係會無"甘"親密 ...

mayc>>

So far 大仔升中後都仲好黐我,可能佢要同細佬爭寵卦!
當然日常生活自理方面,好似返放學/課外活動...,要放手比佢獨立,功課/溫習要漸進式放手比佢獨立!

原文章由 fion414 於 08-6-4 10:37 發表
Zoey,
自選歌可以叫亞仔吹返之前五級考試歌, 但佢視譜係最弱...

fion414,

咁不如 li 兩日嘗試係視譜方面落下功夫丫, 吹下 d 新歌仔或者拎本考試 sight reading 書黎練練, 因為視譜對考團黎講都幾重要, 只要考入左, 妳仔仔係樂團入面, 一定 train 到視譜既能力 !  比多個 tips, 部份考官會打埋拍子比考生吹/拉, 咁即係考生係完全唔可以停, li 個要有心理準備, 唔係到時比佢嚇窒呢, 預祝成功呀 !!~

Hello khmama524, ffhhmama & fatkk .

fatkk,

我 e 定仲執緊個 summer schedule, 真係未忙考試就要先忙個 summer holiday !  

khmama524,

皆因有個失暈囡囡, 先要有個 systematic 媽媽, 我都唔想既 .

原文章由 siulisa 於 08-6-4 10:02 發表

Zoey
我本月曆又係畫到花哂, 特別六, 七, 八月, 真係擔心會撞期

siulisa,

我用部腦幫我記, 因為每日都會改到八彩 .

發覺同妳幾 arm key, 我都幾 like guitar, 仲考慮遲 d 幫阿女找地方學, 不過都要佢都鐘意 , 同埋遲多一兩年先諗.

Zoey,
真係多謝妳寶貴資料!

原文章由 Zoey 於 08-6-4 12:15 發表

fion414,

咁不如 li 兩日嘗試係視譜方面落下功夫丫, 吹下 d 新歌仔或者拎本考試 sight reading 書黎練練, 因為視譜對考團黎講都幾重要, 只要考入左, 妳仔仔係樂團入面, 一定 train 到視譜既能力 !  比 ...

原文章由 fion414 於 08-6-4 12:52 發表
Zoey,
真係多謝妳寶貴資料!

fion414,

唔好客氣 !  阿女就六月中面試, 今年若果唔係報考新團, 較早前已經跟舊團面試左, e 家要撞 arm 考試 + 面試, 希望唔好有大影響, 同埋希望可以順利入到新團啦 .

[ 本文章最後由 Zoey 於 08-6-4 13:03 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題