用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇派入MCS家長
樓主: pig-mama
go

有冇派入MCS家長 [複製鏈接]

各位所謂MCS家長, 希望你地係MCS讀書嘅囡囡唔好好似你地噤只顧英文好啦! 中文都好緊要架! 「夜郎自大」係有其典故架,個字應係「郎」字「狼」字係錯架! 其實子女讀書各有際遇, 人人各有看法何必爭對錯呢!

原文章由 kaan 於 08-7-11 11:55 發表
見你咁形容一間傳統好學校, 真係不禁擰晒頭.
甚至懷疑你到底係唔係MCS學生家長.
我日日送個女返學, 真係唔覺你所講:  "同時這學校的學生大部份都很高傲, 又要父母渣靚車送她們返校, 又要用名牌東西, 我女兒和其他同 ...

這位家長真眼利, 唔好意思, 網上用語, 只求意逹, 一時錯用別字.
mcs的囡囡, 都好明白中文重要性. 謝謝.

原文章由 bluediamond 於 08-7-11 12:50 發表
各位所謂MCS家長, 希望你地係MCS讀書嘅囡囡唔好好似你地噤只顧英文好啦! 中文都好緊要架! 「夜郎自大」係有其典故架,個字應係「郎」字「狼」字係錯架! 其實子女讀書各有際遇, 人人各有看法何必爭對錯呢!

...

瑪利諾小學今年升中派位如何?

想問吓妳們的女兒有否是B或B-都抽倒自己所屬中學呢?
今年有多少個同學可以入番直屬中學? 而且填表時是否一定有
策略的? 因為明年又到我呢個時刻緊張了!!!

[ 本文章最後由 B-Li-Bra-La 於 08-7-9 01:06 編輯 ]

B-LI_BRA-LA  於08- 7-10 編輯     " 我女兒和其他同學一樣當升上中學便換晒名牌眼鏡匡和名牌銀包及書包, "

都唔知令資優千金喺MCS小學生 or 中學生??又可能有兩位資優千金同時就讀MCS中學及小學.......

想澄清澄一点,本人對mcs並無貶意。相反,我之姪女都係mcs畢業,未到二十六歲已經拿下Connell PHD 學位。

我小朋友都係讀呢間小學, 並不是什麼資優生, 更不是什麼有錢人, 我地搭巴士返學既~

我囡囡今年有到MCS面試,但因有直資收咗所以並不知MCS收唔收佢
囡囡有很多師姐在MCS讀不同級別,但沒有前提及的現象,仍是乖乖女一名.我想家教緊要.要變到那間學校都會變.

可能是maryknoll 太低調,外邊的人知之甚少,容易使人產生錯覺所致吧。反而協恩的家長們對該校的校風,學生表現等都讚不絕口,且家長們也常自覺為協恩出力,真令人感動。

原文章由 sadsam 於 08-7-11 16:19 發表
我小朋友都係讀呢間小學, 並不是什麼資優生, 更不是什麼有錢人, 我地搭巴士返學既~

醒目開學勳章 王國長老

我估係有人怕其他學校的資優同佢個女競爭,
佢個女無左個位。

回覆 #10 B-Li-Bra-La 的文章

希望你可以認真哋反省自已的發言,不但有辱MCS的學生及家長,更侮辱了其他的小學尖子。身為父母都口不擇言及高傲自大,又怎樣可以教好子女呢?!!!
需知品憊比學業更重要!!

唔好意思!係我搞錯. "夜郎自大"係中學年代已學過, 記得仲係歷史亞sir講過,夜郎係一個小國竟然同漢朝相比,問邊個大d, 比喻人無知而又狂妄自大.因我唔識打倉/速成, 果晚打來打去都打唔到個""字出來,只係打左"自大"key word, 之後搵到一句, 就係個網直接""出來, 無留意係白字, 多謝提點! 以後要好好學吓中文, 雖然中文唔係甘好,歷史成績很好, 仍然記得個成語.

其實這位甘資優既家長, 但
自己係小學雜談都開左topic四圍搵緊英文補習, //瑪利諾小學英文科補習老師介紹// 何必自己和別人不相上下還取笑別人,真是五十步笑百步呢! ! (Sorry!我又來啦!)

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-11 02:13 發表

我只不過覺得有個家長扮晒嘢, 又話抽倒入去但又怕個女捉唔上, 四圍搵補習, 真無謂!! 講出來都多餘

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-7-12 02:09 編輯 ]

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-10 00:07 發表
我覺得如果妳們是在外面的小學就讀, 並不適合選入MCS讀中學, 因為它們的直屬小學的學生是非常資優, 而且英文程度比起外面的小學是高人一級, 當妳們的女兒入到MCS中學有可能是墊底的, 又何必一定要讀名校呢? 最緊要是 ...

我唔知妳點解對MCS有咁樣的見解.我囡囡今年以自行收生入o左MCS.o向10號註冊當日, 我無見到你提及的情況. 反而令我安心係MCS校長十分友善, 全無架子, 佢仲叫D家長唔好叫佢做校長, 叫佢Ms Lee就得啦! o甘樣親切D喎! 有一個o甘樸而不華的校長, 我好有信心囡囡會讀得好開心! 不要以一少撮人的行為就罔下判斷全校學習風氣. o甘對其它學生唔公平. 預早同囡囡補習, 只o係想囡囡早D適應, 並不表示校外生一定差過原校生! 凡事還是客觀D好!!!!!

估唔到有一位咁'另類'嘅家長在這發表 '個人言論' 後, MCS嘅家長及正義嘅bk 朋友終於出嚟啦!

B-Li-Bra-La, 老實講, 我囡都是讀英文小學而考入來的, 英文程度尚算OK, 但我從不需要為她揾英文補習老師! 說真, 我真的不擔心她會墊底. 讀書都是靠她自已嘅能力, 也不一定是資優生才能讀名校!

以我所知, 今年升回很多P.6舊生上中學部, 連一些成績不是太理想和最初沒有'把握'嘅學生最後也能升上, 學生和家長當然開心, 即是說, 一間好學校, 是會給機會學生的.

而你所說的: "它們的直屬小學的學生是非常資優" ~  因為現實中也有一些不能原校升上, 那又是否她們在你心目中也是"非常資優"的學生? 那就見人見智.

你位千金現在是P.5嗎? 如你認為你囡也是"非常資優的學生", 你不應該"為明年又到呢個時刻緊張了"! 對嗎? 莫非她不是你心目中的"非常資優的學生? 或怕"可能是墊底"的一個? 又或是怕她不夠"高傲"? 甚至怕沒有"父母渣靚車送她返校"?

其實我囡讀的小學也是一所名校. '名校' ~ 那又如何!?

她也有很多富貴同學, 當中也有些家長是'有頭有臉'的生意人, 家住幾千呎, 亦有很多靚車排長龍在學校門口等接放學, 年年都出外旅行......, 咁又點.

但只要父母懂得教導小朋友正確嘅人生/價值觀, 小朋友又點會變得"高傲"? "名牌"嘅嘢都係父母俾機會她們的小朋友提早'虛榮'!
我囡與她班'富貴同學'都能相處得非常愉快, 就算升中後不能繼續做同校同學, 她們都會msn俾大家, 話要努力加油!

在註冊當日, 眼見在場有些家長都是很樸素的, 她們的女兒也很温沌及活潑, 不特別見得"大部份都很高傲", 而我所識朋友們的所有囡囡, 正在中學及小學部就讀, 相信也不是你形容的那個'圈子'吧!

不如你放鬆D, 試下"外面的中學就讀", 那不是更適合???

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-10 00:07 發表
我覺得如果妳們是在外面的小學就讀, 並不適合選入MCS讀中學, 因為它們的直屬小學的學生是非常資優, 而且英文程度比起外面的小學是高人一級, 當妳們的女兒入到MCS中學有可能是墊底的, 又何必一定要讀名校呢? 最緊要是 ...

原文章由 pig-mama 於 08-7-12 03:57 發表
估唔到有一位咁'另類'嘅家長在這發表 '個人言論' 後, MCS嘅家長及正義嘅bk 朋友終於出嚟啦!

B-Li-Bra-La, 老實講, 我囡都是讀英文小學而考入來的, 英文程度尚算OK, 但我從不需要為她揾英文補習老師! 說真, 我真的 ...

--------------------------------------------------------------Pig-mama:

真係英雄所見略同, 希望我囡囡可以同你囡田囡做喧個朋友, 一齊努力!!!

hi annawong323,

冇錯, 我們作為父母的, 只是希望小朋友能在愉快中學習和成長.
能夠入讀一所充滿讀書氣氛嘅校園, 當然是錦上添花.

但'家教'才是她們成長的原動力.

校園生活是她們人生必經之路, 漫漫長路, 將來就要她們靠自己了.  

所以大家真的要努力努力!

原文章由 annawong323 於 08-7-12 15:14 發表

--------------------------------------------------------------Pig-mama:

真係英雄所見略同, 希望我囡囡可以同你囡田囡做喧個朋友, 一齊努力!!!

原文章由 catcatmom 於 08-7-12 01:05 發表
唔好意思!係我搞錯. "夜郎自大"係中學年代已學過, 記得仲係歷史亞sir講過,夜郎係一個小國竟然同漢朝相比,問邊個大d, 比喻人無知而又狂妄自大.因我唔識打倉/速成, 果晚打來打去都打唔到個"夜"字出來,只係打左"自大"ke ...

Sorry! 我是幫有個好朋友的女兒搵的, 我個囡根本就不是讀瑪利諾

回覆 #25 B-Li-Bra-La 的文章

人會自私

回覆 #37 B-Li-Bra-La 的文章

我看你的發表,真像看笑話,明是說我囡上了MCS後便有很多東西都要換名牌,(好像不認同她崇拜名牌的行為),現在又說不是自己女兒,又說如果D人唔識得追求名牌, 即是D人永遠都唔長進, 永遠停留在一個階段。根本你自己就是一個極為崇拜物質的人,我個人認為你個囡唔要求換名牌,你都會幫佢全部換名牌,因為你覺得最好的東西就是名牌。可能你可以給她名牌幼稚園、名牌小、中、大學,用的吃的全是名牌,這只是代表你是名牌主義者。是不是最好的東西,就真是見人見智了。我個人認為最好的東西就是建立好小朋友的品德,給他們接受到良好的教育,給他們豐衣足食住無憂。是否名牌,根本毫不重要。

無錯,天下的家長都會給子女最好的,
但什麼是"最好",每個人的理解都不同,
有人認為是讓孩子穿名牌是給他們最好的表現,
因為孩子才可"埋堆",又或不會怕被人看低,
有人卻認為培養小朋友的個人修養,
令他們知書達禮做事積極更重要,
我較支持追求後者的家長,
因為我認為人格比一切重要,包括荷包的重量~

我是名校畢業的,只比MCS遜色一丁點,
自己來自草根,中六開始半工讀替人補習,
中學的同學很多都比我富有,出入都坐私家車,
但她們沒有排斥我或看扁我,我們相處得很高興,
後來到中五會考時,
她們父母都有錢送她們去補習和買很多練習操練,
我沒有,只靠課本,也沒有私人老師替我溫習,
結果我的成績比她們每一個都好,
學校給我的操行都全是A等,
可見,很多時候,有錢與否只是其次中的其次,
學校是個談讀書和修養的地方,
要有錢才配上名校,只是家長膚淺的一廂情願,
要緊記,
上學的目的是學習,跟穿不穿名牌扯不上任何關係啊!

B-Li-Bra-La,

我發覺你開始語無倫次啦.

其實, 你如果想你囡入MCS, 到自行收生時入form啦, 收唔收你囡又係另一回事. 唔好响度up得就up, please!

你睇下你, 每位bk friends都唔係好認同你嘅回應, 你嘅言論好偏激吓. 你成日用你自己"個人"嘅諗法去評論人. 又話人:根本佢哋的子女由幼稚園開始都不是讀名校...... 你又知人幾多嘢呀??? 如果我話我囡係, 咁又點? 你唔好用有色眼鏡睇人, 相反, 你而家咁樣, 咪弄巧成拙!

除了你, 呢度每位bk friends所回應嘅都係正面嘅, 點解呢? 你係咪要認真諗諗自己出現什麽問題呀?

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-13 01:32 發表

妳讀得呢間學校就預左啦, 如果妳個囡唔識得追求名牌, 即是妳個囡永遠都唔長進, 永遠停留在一個階段, 就算九龍塘名牌幼稚園都會睇吓父母的家底啦, 妳千祈不要睇在呢個話題這幾個網民講讀名校的學生不是這樣, 根本佢 ...

-------------------------------------------------------------既然你囡囡不是讀MCS, 何解妳又會咁了解MCS學生同家長的情況. 係妳親眼見到定抑域妳只係聽返o黎??????我只係一個Housewife,丈夫只係普通文員,收入不多,依妳見解MCS點解又會取錄我囡囡呢?

如果有機會的話, 請妳親身去感受一下MCS的學習氣氛或同校長MS. Lee交談一下, 妳就會知道MS. Lee是一個好nice又樸素的校長.連佢都無用名牌,所以 我相信佢絕對唔會鼓勵或贊成, 學生追求名牌. 如果正如你所說, 咁係唔係所有MCS的學生都用名牌的話,佢o地就會十分長進. 有無咁輕易????如果妳所講o既係真的話, 咁我都買多D名牌比囡囡, 咁父母就輕鬆得多啦!哈哈

請妳發表偉論時,先想一想妳的說法是否合附邏緝. 父母都想給子女最好的, 但絕不是物質上的滿足, 而係父母的支持及關懷(心靈上的滿足) 其實今次我都有買名牌袋送比囡囡作獎勵, 我仲叫佢在註冊當日用, 囡囡竟然拒絕話驚太"張揚", 會令同學反感. 唔係用名牌就會高人一等, 子女長唔長進並不取決於一個名牌袋或眼鏡!!!!!!!請反思一下妳所發表言論, be more positive!!!
‹ 上一主題|下一主題