用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃 小 學 ( 津貼)入唔入得過 ?謝謝 ! ...
樓主: hingmami
go

拔萃 小 學 ( 津貼)入唔入得過 ?謝謝 ! [複製鏈接]

原帖由 itbaby 於 08-9-23 10:06 發表
我囝囝攞住15分,係咪真係無機會入到呀!到統一派位,又係跨區,係咪機會好細呀!

我case同你一樣,我已經死左條心,費事浪廢晒d機會,除非本身有好學校收硬做back up,否則,唔想去到叩門階段先黎彷徨。希望我退出左,你機會大d la,祝好運。

機會真係唔大!必收生佔18個?係點計架?好似有哥哥讀緊同父母係學校員工係必入,咁會唔會超過18個?
原帖由 ymama 於 08-9-25 17:30 發表
DPS自行收生只有30個位, 按分配必收生佔18個, 計分的佔12個, 機會有幾大, 大家可見.

ymama

恭喜恭喜!有85%入大拔,餘下15%會入什麼中學?小一至小四有女仔讀,同埋小四開始會脫勾,學生程度有無下降?
原帖由 happytse 於 08-9-25 14:57 發表
我囝囝唔係1ST ROUND 入到架, 係第二輪大抽獎時抽中咋! 今年囝囝6年級啦, 可以直上大拔! 我個人認為, 雖然脫鈎, 但係唔使擔心升不到好既中學, 始終DPS的課程比其它學校都較為深, 特別是英文及MATHS, 校風好好, 所以, ...

hi! 咁你仲有乜其他的選擇呀?
原帖由 hingmami 於 08-9-25 19:42 發表
恭喜恭喜!有85%入大拔,餘下15%會入什麼中學?小一至小四有女仔讀,同埋小四開始會脫勾,學生程度有無下降?

你講得啱呀,係唔應該浪費咗d機會.其實係我老公要堅持揀架,我經已同佢解釋過機會好細,細到機會根本係零,同佢講,不如搵間容易入的小學遞表,咁咪唔駛咁煩,但佢唔肯呀!

原帖由 阿西 於 08-9-25 17:45 發表

我case同你一樣,我已經死左條心,費事浪廢晒d機會,除非本身有好學校收硬做back up,否則,唔想去到叩門階段先黎彷徨。希望我退出左,你機會大d la,祝好運。 ...

原帖由 itbaby 於 08-9-26 11:33 發表
你講得啱呀,係唔應該浪費咗d機會.其實係我老公要堅持揀架,我經已同佢解釋過機會好細,細到機會根本係零,同佢講,不如搵間容易入的小學遞表,咁咪唔駛咁煩,但佢唔肯呀!

...
真係好難決擇。如果搵間容易入,但唔係真係咁啱心水的小學,萬一收,就無得搏大抽獎。好多人係同你老公一樣,基本上放棄這一階段派位,疊埋心水等大抽獎。

回覆 # 的文章

請問你知不知今年入唔到大拔的小六生讀什麼學校?
‹ 上一主題|下一主題