用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃 小 學 ( 津貼)入唔入得過 ?謝謝 ! ...
go

拔萃 小 學 ( 津貼)入唔入得過 ?謝謝 ! [複製鏈接]

拔萃 小 學 ( 津貼)入唔入得過 ?謝謝 !
   0    0    0    0

已經和拔萃男書院脫 "out"了

Forget it.

咁。仲有什麼選擇?乜佢變得咁唔受歡迎咩?
原帖由 zachnana 於 08-9-22 18:23 發表
Forget it.

我唸唔係唔受歡迎, 你想入都幾難, 不過如果一心入男拔中學的家長就唔會選佢啦, 會報新小拔, 但係你話實力, 舊小拔始終係好, 但係無得直升囉

我囝囝攞住15分,係咪真係無機會入到呀!到統一派位,又係跨區,係咪機會好細呀!

前幾年我有朋友都是min 20分 先入到,  近2年唔知.  
甘少位, 15分 chance 應該好好好低.  

誇區咪仲少,  唔夠10個位 for 全港喎 !?  自己諗下 !

即係有20分就一定入到?咁宗教分點羅到?
原帖由 Martina 於 08-9-23 11:32 發表
前幾年我有朋友都是min 20分 先入到,  近2年唔知.  
甘少位, 15分 chance 應該好好好低.  

誇區咪仲少,  唔夠10個位 for 全港喎 !?  自己諗下 !

MINIMUM 20 marks may have chance in 1st rd,  but does not mean surely get a seat wor !   
宗教分 -->  go to dps church la, every sun morning.  

原帖由 hingmami 於 08-9-23 19:08 發表
即係有20分就一定入到?咁宗教分點羅到?

其實唔一定要20分先入抽到, 早幾年前我囝囝都無20分, 雖然將會與大拔脫鈎, 但聽說每年會收10人上大拔!

Hi!happytse:
你囝囝係自行收生時入到拔萃的嗎?
囝囝讀左幾年,可不可以將DPS的教法、學生的表現分享。相信好多MAMI都好想知。
拜託!
原帖由 happytse 於 08-9-24 22:22 發表
其實唔一定要20分先入抽到, 早幾年前我囝囝都無20分, 雖然將會與大拔脫鈎, 但聽說每年會收10人上大拔!

happytse >> 你的意思係你囝囝當年用 15 入 DPS ????? 介唔介意話我地知係邊一年呀 ??

我都想知...

我囝囝唔係1ST ROUND 入到架, 係第二輪大抽獎時抽中咋! 今年囝囝6年級啦, 可以直上大拔! 我個人認為, 雖然脫鈎, 但係唔使擔心升不到好既中學, 始終DPS的課程比其它學校都較為深, 特別是英文及MATHS, 校風好好, 所以, 唔使擔心!

happytse >> 好羨慕你 & 囝囝呀 五年 DPS 的生活開心嗎 ? 參加什麼課外活動 ? 你對呢間學校的感覺如何 ?

hingmami, 大頭蝦, Smilesun:

照happytse咁講,若果你哋d小朋友同我個果攞住15分的話,這裏經已4個,仲未計攞住20分或25分的,我諗我哋的小朋友入到的機會都係好細架!

希望有奇蹟出現啦!

itbaby >> 我唔係今年既 applicant 黎架

happytse >> 有人說即使脫勾後, top 10 boys 可以入番 DBS, 是否真確 ? 若果係, 都仲有機喎, 全級只得 60 人, 一半男一半女, ie, 大約有三份一男仔都入得番喎

DPS的男生佔三分二, 女生佔三分一, 所以入dbs的機會是25%.

原帖由 大頭蝦 於 08-9-25 15:11 發表
itbaby >> 我唔係今年既 applicant 黎架

happytse >> 有人說即使脫勾後, top 10 boys 可以入番 DBS, 是否真確 ? 若果係, 都仲有機喎, 全級只得 60 人, 一半男一半女, ie, 大約有三份一男仔都入得番喎 :il ...

DPS自行收生只有30個位, 按分配必收生佔18個, 計分的佔12個, 機會有幾大, 大家可見.

ymama

原帖由 kswiss 於 08-9-25 15:26 發表
如我只得15弟,仲咁少位,真係要諗諗啦!

有謂浪費咗個機會揀其他學校.
‹ 上一主題|下一主題