用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 現在好像已沒多少間半日制小學?
樓主: ^Melody^
go

現在好像已沒多少間半日制小學? [複製鏈接]

原帖由 麟媽媽 於 08-10-16 00:45 發表
YongXin,

因為亞仔早上仍有野要學,
所以d 功課唔可以隔過夜,
一早要出門口又唔可以太夜訓,
我好耐無望過個電視機...

電視, 我無望好耐啦..................依家果d 明星, 我真係吾識架, 果次我看赤壁(真係好耐無看戲), 做梁朝偉老婆果個呢, 有日同同事傾計, 我話果個明星吾知係邊個呢, 佢話下, 林志玲你都吾識, 有無攪錯呀, 之後再問, 原來果個譇葛亮我都吾知佢係乜水

我的'知識'還停留係90年代

王國長老

係吖...六年小學中,三年上三年下,
仲要梅花間竹咁,好煩。

原帖由 hinhinmummy 於 08-10-16 10:50 發表

甘你仔學既野, 未要一年轉一次時間law? 好煩wor

醒目開學勳章

嘻嘻!

我地學校都係咁樣玩,一、三、五年班返下午,二、四、六年班返上午;中午時份學校門口好繁忙。

原帖由 麟媽媽 於 08-10-16 11:55 發表
係吖...六年小學中,三年上三年下,
仲要梅花間竹咁,好煩。

醒目開學勳章

係呀。學校訓練到阿媽同阿女都好高效率。

今個星期中默, 常測,英默;不過都應該未係最甘, 只係例牌菜

原帖由 kyma1128 於 08-10-16 12:51 發表

我十分同意YONGXIN 的講法, 我都係覺得下午班D時間好用D. 我個女依家返屋 企後, 不是看電視,就是看電 腦, 仲係 直落個種,話極都5聽,真 ,將D野 拖長來做,朝早就起5到身;而學校又不停DICT, TEST, 大人細路都 ...

我個女都返緊半日制(上午班)。妹妹做功課同溫書都比較慢熱,下午放學回來吃飯後開工,都要攪到5點幾6點先完成。返全日制,都唔點算。

同意同意,禽日手冊又忽然寫話今日要默三課中文,而嗰三課明明已經於早前經已分兩次默過,阿囡都反應得妙:"MUD成日默嚟默去O架!!"

原帖由 kyma1128 於 08-10-17 12:58 發表

常吃都會消化不良, AND TOO BORED.

我都鍾意半日制小學多0的, 返學時間咁長, 真係會學多左嗎

醒目開學勳章 王國長老

我女返全日制, 其實多數全日制學校, 下午都唔係上堂的, 會係單元/功課時間/閱讀時間等, "生活"比較多元化lor
全日制都有好處既, 例如每堂時間長左, 堂與堂之間又有返少少break, assume大家同一學期cover同樣syllabus, 你話每堂35分鐘好丫, 成每堂50分鐘好? 時間多左, 大家都唔駛趕喉趕命(又唔可以話學多左d咩既), 老師亦多d時間同學生溝通
有d全日制學校有功課堂, 如果學生乖既, o係學校已經完成部分功課了, 返屋企唔駛又趕
至於課外活動, 真係少左時間去玩的, 無辦法啦, 貴精不貴多lor!
原帖由 cng 於 08-10-19 01:25 AM 發表
我都鍾意半日制小學多0的, 返學時間咁長, 真係會學多左嗎
‹ 上一主題|下一主題