用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 現在好像已沒多少間半日制小學?
go

現在好像已沒多少間半日制小學? [複製鏈接]

發現現在好像已沒多少間是半日制(沙田區)小學.. 就算有. 也將會在近幾年轉全日.. 好想幫小朋友找間半日制小學.. 其實.. 作為家長.. 你們又會不會覺得全日有點太辛苦? 又要課外活動..又要功課..又要備課. 還要應付默書測驗..
每天的時間好像都不大夠用.. 真不明白為什麼還要把學校轉為全日
   0    0    0    0
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

係九成九都轉晒全日制, 沙田得番胡素貞同聖心未轉, 聽聞都會在2010轉啦, 你小朋友幾時入小一 享受一兩年返半日, 都好過一開始就返全日吧, 純粹個人意見, 也有很多人不喜歡返半日的. 現今社會, 兩歲返全日幼兒園的大有人在, 我諗父母都返工的, 就可以工人都唔駛請啦.

聖心都會轉, 咁係津校or私校
原帖由 kitbebe 於 08-10-9 11:36 發表
係九成九都轉晒全日制, 沙田得番胡素貞同聖心未轉, 聽聞都會在2010轉啦, 你小朋友幾時入小一 享受一兩年返半日, 都好過一開始就返全日吧, 純粹個人意見, 也有很多人不喜歡返半日的. 現今社會, 兩歲返全日 ...

我唔覺辛苦wor, 若你覺得課外活動辛苦, 你可以唔比佢上咪得囉 (只是個人意見, 唔啱聽唔好插 )

原帖由 ^Melody^ 於 08-10-9 10:35 發表
發現現在好像已沒多少間是半日制(沙田區)小學.. 就算有. 也將會在近幾年轉全日.. 好想幫小朋友找間半日制小學.. 其實.. 作為家長.. 你們又會不會覺得全日有點太辛苦? 又要課外活動..又要功課..又要備課.  ...

sorry, 係講緊沙田果間, 不是香港那間.

原帖由 Little_cy 於 08-10-9 11:39 發表
聖心都會轉, 咁係津校or私校

聖心在2012先轉全日, 不過佢1,5,6年級返上午, 2,3,4 年級返下午....自己諗諗!!

現在好像已沒多少間半日制小學?

我小朋友出年先上小學~ 想睇下仲會唔會有咩例外~ 聖心很好~ 看抽獎嚕

幼稚園方面..全日我反而覺得還可以...因為佢地多數吃飽飽聽故事.休息一會就睡覺..睡醒之後學習活動只佔20-30分鐘..之後就是玩遊戲..肌肉活動..聊天時間..茶點..文藝..多數午後都是活動..不同於小學..午飯後仍要多上2-3個課堂~

雖然明白 怕辛苦唔好比佢點點點點咪得囉既道理.. 就好像每天返工那麼長時間要ot....有時都要帶埋返屋企做(做女個陣).. 辛苦就唔好去happy hour 唔好relax.返屋企早睡早著~

明白大勢所趨...全日制是必然的了...開呢個topic~ 只是想探討下全日制小學既意義係邊? 有什麼好處? 有興趣的可以來聊聊. 討論一下.. 分享一下.. 而不是來找要怎樣解決忙碌的學生生活的答案囉
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

就算唔返課外活動, 小朋友返全日都是太辛苦. 因時間太長,返朝8放午3, 返到屋企還要做功課, 溫書, 9時多就要上床就寢, 你認為還有剩餘多少時間比佢地去伸展?

I am always an advocate of half day school.  Plenty of time for extra curricular activities is important, esp. for P.1 and P.2 students.

As my girl is studying at half day school, she can learn a spectrum of activities.  I only need to reduce her activities when she promotes to higher grades.

Her activities include E.nopi Math, Mandarin speech, piano, drawing, swimming, ballet, chinese dancing and Brownie.

But if the whole day schools also offer a lot of activities during school hours, it is still fine.

我都支持半日制,其實計下實質上課時間,全日制唔多得過半日制幾多,反而全日制多咗啲時間係去咗活動呀,做功課呀,同食午飯,咁呢三樣野我覺得無須要喺學校做,特別係家中有人陪佢玩,有大人睇住的話.

我兩個小朋友都係返半日,朝早一齊喺屋企玩下,畫下畫,溫下書,或外出學音樂,吃飽午飯先至返學,放學食完晚飯做功課,通常做個半鐘攪掂.我覺得咁樣佢地夠晒自由活動時間,好happy!

原帖由 AlanShirley 於 08-10-12 10:49 發表
係呀真係好慘, 番全日仲要有咁多功課, 小朋友由起床6:30, 上堂做功課溫習至每晚7:00食飯再溫習, 真係好辛苦, 星期尾一樣透唔到氣..last week竟然有17樣功課

...

現今社會,父母都返工的.  
全日制多咗啲時間係去咗活動同做功課, at least save some time to have to fright over homework at home.
特別係家中有人陪佢玩,有大人睇住的話 (not a domestic maid from oversea).  I don't believe in handing your child to domestic maid, if you have to take him/her to tutor in order to finish the homework, then a full day school, at least there are teachers who can help.  I'm saying that I supporting half day school but from my experiences, my parents are both working & I don't see them during the day.  But when it's exam/quiz time, we will have to fright over studying.  It did not help with our relationship.  Of course if we can have a tutor to take care of our child's homework while our role is their "playmate", it would be perfect.  But where is the time.  We all want our child to be in good hands, whether half day or full day, we will find "extra activities" to fill up their time, so does it matter school is half day or full day?  For my child, she goes to full day of school where I found that she completes some of her work, at least starts working on it.  If there is any question in class, at least there aren times to ask.

My son is now studying at IMHS P1, and I think it is quite nice and relaxing for him.  He still can join lots of ECA after school and have plenty of time for his homeworks and also some TV.  I'm also a working mom, feels it all depends on the kids discipline and his thoughts about studies.  So far so good.  Don't know what will happen on P2 when we go to PM class.  IMHS will moved to new premises and turn whole day on 2012, hopefully it is true this time, or my son will graduate and still half day schooling.:;pppp:

你估錯嘞,我都係"現代人",都要返工,我小朋友日頭都係工人睇,陪佢玩係老二.

如果你先入為主覺得同小朋友做功課要用作戰狀態(我諗應該用"fight" 而唔係"fright")的話,咁我只能夠講我同你心態完全唔同,而我個細路亦好享受我晚晚陪佢做功課O既粒幾鐘.

原帖由 TinHay 於 08-10-12 16:33 發表
現今社會,父母都返工的.  
全日制多咗啲時間係去咗活動同做功課, at least save some time to have to fright over homework at home.
特別係家中有人陪佢玩,有大人睇住的話 (not a domestic maid from oversea).  I ...

原帖由 mamawaga 於 08-10-15 14:38 發表
你估錯嘞,我都係"現代人",都要返工,我小朋友日頭都係工人睇,陪佢玩係老二.

如果你先入為主覺得同小朋友做功課要用作戰狀態(我諗應該用"fight" 而唔係"fright")的話,咁我只能夠講我同你心態完全唔同,而我個細路亦好 ...

我都like 半日, 我個女依家都係返半日, 有d activities, 係3-4點, 全日制的學生放學既時侯, 多數都full, 但如果係2點呢d時間都還可以zip 到, 當然, 如果小組, 好似ballet 呢d 甘, 就要就埋d 全日制學生, 先有堂上, 但如果係私人, 好似piano 呢d, 就好彩係半日制, 老師先有位比佢zip 到law

同埋, 佢放半日, 我見佢好輕鬆, 放學返去食完lunch, 之後就做功課, 再練埋琴, 練埋笛, 還要溫埋書, 等我放工返去之後, 如果有默書, 就同佢默完之後, 就可以同埋細佬一齊玩下games, 看下書甘, 吾駛勞氣, 如果全日制, 我覺得佢未必有甘多時間去學甘多野law

當然, 正如有人所提及, 無時間未吾好學甘多野law

但有時, 除左學業之外, 都要有其他的課外活動, 依家學校都有全面看, 吾是only 看學生的學訏成績, 亦看佢地其他的課外活動, 看佢係吾係一個全面發展的小朋友

so, i buy 半日制

醒目開學勳章

我都鍾意半日制小學多0的。

王國長老

我個仔都係半日制,
只有返上晝班d 時間先好用,
返下晝班對我地呢d 在職媽咪來說,
係好辛苦,放工返到屋企好趕好趕。

醒目開學勳章

麟媽,

我又反而覺得返下午好用0的,因為我夜晚放工後同阿大小姐搏鬥到夜0的都得,明早可以唔洗咁早起身返學;反而依家返上午,下午大小姐響婆婆屋企嘆世界,唔荒正經做野,到晚上我仲趕,想大小姐早瞓早起丫嘛。

原帖由 麟媽媽 於 08-10-15 16:41 發表
我個仔都係半日制,
只有返上晝班d 時間先好用,
返下晝班對我地呢d 在職媽咪來說,
係好辛苦,放工返到屋企好趕好趕。

王國長老

YongXin,

因為亞仔早上仍有野要學,
所以d 功課唔可以隔過夜,
一早要出門口又唔可以太夜訓,
我好耐無望過個電視機...

原帖由 YongXin 於 08-10-15 17:13 發表
麟媽,

我又反而覺得返下午好用0的,因為我夜晚放工後同阿大小姐搏鬥到夜0的都得,明早可以唔洗咁早起身返學;反而依家返上午,下午大小姐響婆婆屋企嘆世界,唔荒正經做野,到晚上我仲趕,想大小姐早瞓早起丫嘛。

...

原帖由 麟媽媽 於 08-10-16 00:45 發表
YongXin,

因為亞仔早上仍有野要學,
所以d 功課唔可以隔過夜,
一早要出門口又唔可以太夜訓,
我好耐無望過個電視機...

甘你仔學既野, 未要一年轉一次時間law? 好煩wor
‹ 上一主題|下一主題