用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "合一堂" vs "馬頭涌官立" ...
樓主: little-sarah
go

"合一堂" vs "馬頭涌官立" [複製鏈接]

原帖由 Gar 於 09-3-10 19:12 發表

Hi jeffzhang,

多謝妳的意見, 我小時亦是讀 csk, 就是因為讀書成績差, 而且校規又嚴. 故對此學校亦不太喜愛. 但這已是很久的事情. 故不知現在如何. 只聽說現時 csk 走下坡. 反而福馬正在上位. 真不知如何選擇.  ...

我仔仔係CSK P2,上年派英中53%係咪走下坡唔知。
我又唔覺CSK 好谷。黙書一week 中一week 英,考試無黙書。
功課好個人,我仔做兩個鐘度做完,但有同學要做到十點。
so far 仔仔預到ge考師都好好,校長好nice嬏嬏都好好人。
考得好ge多數唔選CSK中學(Band One 尾)一選多數收。

我仔好like school,我另願學校嚴D有規舉。

你想中學入乜學校?官中ge入福馬機會大少少。

Hi Jeffzhang and Wensi,

好多謝 2 位給我意見. 但我未有想到中學問題. 現在選小學已很煩惱. 因我實不知仔仔屬於那類形及可否谷. 故不知如何定位. 自己當然希望仔仔可入讀一間校風好, 成績好, 有競爭力但沒有太大壓力的小學.  但談何容易.

其實我們可做的很少: 一是去考直資及私校, 不過出名的都不易考入, 入了都要面對競爭壓力; 較新的或無名聲的又要被作實驗品,有些新校連行政上都未ok, 莫講教學; 官津校第一round就講關係, 第二round就講地區及運氣, 抽不中就又要扣門, 看面試及關係.

面試又要整portfolio, 又要訓練小朋友去面對. 未入讀已經要面對壓力了.

你所謂校風好, 有競爭力, 又無壓力的學校, 我諗未必有, 唯有多做research, 找適合的, 又高攀得起的. 希望你最終能找到吧!

原帖由 jeffzhang 於 09-3-11 17:06 發表
其實我們可做的很少: 一是去考直資及私校, 不過出名的都不易考入, 入了都要面對競爭壓力; 較新的或無名聲的又要被作實驗品,有些新校連行政上都未ok, 莫講教學; 官津校第一round就講關係, 第二round就講地區及運氣,  ...

我都有考慮直資或私校, 但都是土瓜灣區. 分別是聖三一堂及林文燦. 以做作 back-up.

原帖由 Gar 於 09-3-11 18:08 發表

我都有考慮直資或私校, 但都是土瓜灣區. 分別是聖三一堂及林文燦. 以做作 back-up.

直資係十二年不歸路,中學去唔返傳統學校。中學後多數出國。直資收左無得大抽獎

私校可以考埋培道作back-up。

原帖由 Gar 於 09-3-11 18:08 發表

不如考慮埋英華小學(直資)
朋友告知英華的校長很有愛心,無論校風和成績也很好,升中也有保障。

醒目開學勳章

原帖由 bb123321 於 09-3-12 22:32 發表

wensi

嘜原來入咗直資小學, 到第日升中學時唔可以再參加政府派位ga?

唔係唔可以再參加政府派但多數升返自已中學,好多直資小學有自己課程。好活動教學返返傳統中學有難度,小朋友未必識應。我有朋友個仔就係去傳統讀中學唔慣,提早中二去左英國。

讀直資都係想升返自己中學唔洗煩。而有D直資中學課程跟外國可以接外國大學,所以多數去外國升學。

所以你考直資就要留意佢地ge課程。
好似音小,每人學一種樂器。學得好先可以學多樣。多數升自己中學。
真道好活動,好多projet做=父母做。
所以一定要去直資小學開ge簡介會。

多做功課多了解,唔好入左先知。

原帖由 wensi 於 09-3-12 14:10 發表

直資係十二年不歸路,中學去唔返傳統學校。中學後多數出國。直資收左無得大抽獎

私校可以考埋培道作back-up。

直資係不歸路 ? 但好多家長都選直資, 例如陳守仁, 英華, 蔡繼友等. 培道好咩 ? 但中學係女仔 wor.

原帖由 csk家長jj 於 09-3-12 15:31 發表

不如考慮埋英華小學(直資)
朋友告知英華的校長很有愛心,無論校風和成績也很好,升中也有保障。

但 C6 唔中意男仔學校.

原帖由 Gar 於 09-3-13 00:20 發表

但 C6 唔中意男仔學校.

陳守仁也很不錯呢!預祝你囝囝派到心儀的小學。

原帖由 Gar 於 09-3-13 00:19 發表

直資係不歸路 ? 但好多家長都選直資, 例如陳守仁, 英華, 蔡繼友等. 培道好咩 ? 但中學係女仔 wor.

我個人意見

直資多數人升返直資中學,要俾十二年錢,而家俾唔俾人炒都唔知。係直資唔係好貴around 1200-1600都有,有事俾唔到就係俾唔到,我比較保守。

陳守仁我無記錯多數入"顏寶玪",當然有人考出去。

培道唔係一級名小學,但for back up 我覺得可接受。我仔係培道幼稚園畢業,我一間直資/私小都無考,一心派唔到讀培道。我眼見老師小朋友都ok,小班,升中網好,放學可以留校做功課到5:45pm但要自己放學,我自己可以接。工人都唔洗請。

最緊要知自已想要乜。有時小朋友失手考十間八間最熱ge小學都唔收大有人在。培道次選一D,不過好過派D不知明ge小學。起碼有個底。

原帖由 csk家長jj 於 09-3-13 00:35 發表

陳守仁也很不錯呢!預祝你囝囝派到心儀的小學。

Hi csk 家長 jj,

請問妳小朋友係唔係讀陳瑞祺 ? 如果係. 唔該比 D 意見.

原帖由 wensi 於 09-3-13 01:29 發表

我個人意見

直資多數人升返直資中學,要俾十二年錢,而家俾唔俾人炒都唔知。係直資唔係好貴around 1200-1600都有,有事俾唔到就係俾唔到,我比較保守。

陳守仁我無記錯多數入"顏寶玪",當然有人考出去。

培道唔係一 ...

Hi Wensi,

如果讀 csk, 將來除了升 csk 中學外, 還有那間中學較多人入. 如果是培道或聖三一又通常會升那幾間.

原帖由 Gar 於 09-3-16 18:14 發表

Hi csk 家長 jj,

請問妳小朋友係唔係讀陳瑞祺 ? 如果係. 唔該比 D 意見.

Gar,
妳好,我仔仔是陳瑞祺的四年級學生。
容許我給少少意見-若是我,我會在首輪20分選CSK,因15分抽福馬實在太冒險了!(福馬是間好學校,在34網很受歡迎)
不如讓我介紹一下現在的CSK(純屬個人觀點)
CSK於兩年前搬進新校舍,現在的校舍設備很齊全,學生們可享受到更優質的校園生活。CSK校風優良,很重視學生們的品德,可能會比較傳统D和嚴謹D,但相對小朋友的自律性也會高一些。學業程度方面,我個人認為屬中上,現在小四的中、英文科試卷也頗難啊!教師方面,絕大部份都是有愛心的。功課方面,唔算太多,約2小時可完成。升中派位也頗理想,有5X%派到英中,去年有學生考/派入男拔、聖保羅男女、皇仁、瑪利諾、喇沙、協恩、華英、開平......

醒目開學勳章

請問CSK聯繫中學是中中還是英中?

原帖由 csk家長jj 於 09-3-17 01:52 發表

Gar,
容許我給少少意見-若是我,我會在首輪20分選CSK,因15分抽福馬實在太冒險了!(福馬是間好學校,在34網很受歡迎)
CSK於兩年前搬進新校舍,現 ...

原帖由 Funny 於 09-3-17 12:13 發表
請問CSK聯繫中學是中中還是英中?

是英中但屬band 1尾

原帖由 csk家長jj 於 09-3-17 01:52 發表

Gar,
CSK於兩年前搬進新校舍,現 ...

Hi csk家長 jj,

我都知 15分抽福馬好冒險, 這亦是我心大心細的原因. 我想再問一下 csk 是否普通話教中文, 而英文科是否外籍老師教 ? 因現時好像有部份小學已開始英普教學.

原帖由 Gar 於 09-3-16 18:21 發表

Hi Wensi,

如果讀 csk, 將來除了升 csk 中學外, 還有那間中學較多人入. 如果是培道或聖三一又通常會升那幾間.

中學較多人入係因為聯校。升中看成績去考同派,要知自己小朋友係乜banding去選竹門對竹門,木門對木門。

培道.........女仔如果唔係band one 多數報返自己中學。

聖三一...........有中學但我唔多熟,係唔係聯校唔知。

原帖由 Gar 於 09-3-17 12:28 發表

Hi csk家長 jj,

我都知 15分抽福馬好冒險, 這亦是我心大心細的原因. 我想再問一下 csk 是否普通話教中文, 而英文科是否外籍老師教 ? 因現時好像有部份小學已開始英普教學. ...

普通話教學..........csk有國語堂,中文中返廣東話。
英.............得英文,一星期一次外籍老師。
數.............津小無幾多間用英文
常識..........津小有好少升p2改用英文science

私小就有多間得中文係中文,其他科英文。

‹ 上一主題|下一主題