用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "合一堂" vs "馬頭涌官立" ...
go

"合一堂" vs "馬頭涌官立" [複製鏈接]

我 心儀 "馬頭涌官立(福祥街)" , 但聽人講 "合一堂" D校風&學生都唔錯, 不過唔知他們的升中派位又係點, 可否比下意見?
   0    0    0    0

原帖由 little-sarah 於 08-12-2 12:41 發表
我 心儀 "馬頭涌官立(福祥街)" , 但聽人講 "合一堂" D校風&學生都唔錯, 不過唔知他們的升中派位又係點, 可否比下意見?

馬頭涌官立應該是屬於"谷"的小學, 會比較著重成績方面.
合一堂是教會小學, 相對成績方面不及馬頭涌, 但校風&德育方面一D都唔差.
兩間學校的OPEN DAY我都去過, 我個人會選合一堂.(因自行選九龍塘官立, 15分失敗了, 已選定了幾間叩門, 合一堂亦是其中一間) 但係BK都好少媽咪提及合一堂, 不知我的想法對嗎?

多謝你的回應!

我就是因為去過 "馬頭涌" 的open day, 因此選佢, 但之後才認識 "合一堂" 因此錯過了它的open day.

你有去, 可否share ar 多些 "合一堂" 比你的感覺及資料, 我有聽過 "合一堂" d 學生出來有板有眼, 有禮貌, 我真是想知多些它的校風, 學生, 當然升中聯繫及升中結果亦會是考慮之一.

我覺得我個女做功課上是快手快腳, 可能他讀全日班, 老師在校已同他溫習了, 因此K3每次, 英文默書我只是循例幫佢係屋企默1次, 他仍在課堂默書全對.  我不知這是否意味他可以讀 "谷" 的學校?

當然品德亦是我看重的一環?

請大家可否再比些意見.

原帖由 HIN2003 於 08-12-2 13:28 發表

馬頭涌官立應該是屬於"谷"的小學, 會比較著重成績方面.
合一堂是教會小學, 相對成績方面不及馬頭涌, 但校風&德育方面一D都唔差.
兩間學校的OPEN DAY我都去過, 我個人會選合一堂.(因自行選九龍塘官立, 15分失敗了,  ...

乜合一堂之前有open day 嫁。其實我對衣間學校認識唔係太深、只不過有親友小朋友讀過話校風好好、所以自行派位簡了這間、幸運地亦都派到。因為知道其他出名既”陳瑞琪”、農圃官立”協因”等等。15分一定無機會入到的。當註册果日、順便睇下d學生放學既情況、睇見果個學生真係好乖。
當然成積顧然重要、但係品徳亦都好更要。

原帖由 wai8wong 於 08-12-2 15:56 發表

乜合一堂之前有open day 嫁。其實我對衣間學校認識唔係太深、只不過有親友小朋友讀過話校風好好、所以自行派位簡了這間、幸運地亦都派到。因為知道其他出名既”陳瑞琪”、農圃官立”協因”等等。15分一定無機會入 ...

SORRY!
不是對外開放的OPEN DAY, 只是仔仔讀的KG, 向合一堂借出地方作小一簡介會, 而合一堂亦同時安排了學校介紹及參觀.
我的感覺是不過不失.
合一堂校長話升中校網係九龍城!

唔好意思又係我!

我想問知唔知佢升中派位情況?

原帖由 little-sarah 於 08-12-2 18:35 發表
唔好意思又係我!

我想問知唔知佢升中派位情況?

http://www.hycs.edu.hk/

click 喜訊

Thanks La!

但似乎只得4成左右人可以入到英中, 一係唔入, 入到的都是好野.....但當然你要入到佢的精英班啦!

甘獻主會又點呢!

計英中RATIO
用派英中 人數除以全級人數
根據HKEDCITY 的資料:
http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_class_stru.htm&school_id=516

50/120=4成
但到各學校派多少人,不知道
另外,當中有三間直資中學,資料未能以最高誠信披露。
要想的是,為何要隱瞞,是否數據是經過包裝。
有三間是直資,尢其保良局顏寶鈴,更是有錢就入,這只能顯示學生之財力,未能顯其實力。
相信,各位在選任何學校都要以這方法計。
先找直資數目,然後減去。

以下是其中一間比較有誠信的學校的升中情況:
各位可以以參考。
http://www.kmsch.edu.hk/html/hotnews/hotnews2.htm

這是另一間資料詳盡的學校。
http://www.ymtcps.edu.hk/main/news/secschool/index_08.php

我兩個小朋友都是馬頭涌畢業,一個在精英班,一個不是,他們讀得不開心,最重要的是學校永不公布升中派位的結果

原帖由 chuganam 於 09-3-6 22:46 發表
我兩個小朋友都是馬頭涌畢業,一個在精英班,一個不是,他們讀得不開心,最重要的是學校永不公布升中派位的結果

妳小朋友而家幾大 ? 會唔會而家間學校會好 D. 因為學校好似 sell 一身一體藝. 唔似係好谷個 D. 係讀 "紅馬" 定 "福馬". 因為我都想同個仔報 "福馬" 但係得 15 分. 都唔知選唔選佢做第一志願.

原帖由 Gar 於 09-3-7 01:20 發表

妳小朋友而家幾大 ? 會唔會而家間學校會好 D. 因為學校好似 sell 一身一體藝. 唔似係好谷個 D. 係讀 "紅馬" 定 "福馬". 因為我都想同個仔報 "福馬" 但係得 15 分. 都唔知選唔選佢做第一志願. ...

我兩個仔,一個19、一個17,大的在福馬畢業,細仔在紅馬畢業,以前都係著重一身一體藝;又谷學業,如果學生唔谷得,一定好辛苦。

路過, 想講的是...小朋友讀得開心與否, 不單純是學校的問題, 還有其他因素.  而且10年8年前讀小學的情況, 跟現在相比真是倉海桑田....

我囝囝讀福馬, 現已小二. 這年半以來, 見他上學放學都很開心, so far so good. 雖然有時老師教的, 我認為會比較深一點, 但他總算能應付. 而他亦表示很喜歡上學; 但他的幼稚園同學就不是個個都如他一樣開心, 有的是成績跟不上, 有的是行為上的問題, 其實這都是普遍幼稚園生上小學時所面對的適應問題.

從老師口中得知, 教育局規定官小不可將升中數據公布, 所以他們沒有公開.

合一堂小學我兩年前也去參觀過, 約有4成左右入英中, 算不錯. 校舍略細, 不過應該擴充了, 對吧? 最好的服務就是可讓小朋友留校做功課至下午六點. 好過去出面的補習社, 方便一些working mom.

我暫時唔覺得福馬很"谷", 可能是小三以上的事吧. 如果講"谷", 獻主會應該是這區比較出名的...,不過我都是道聽塗說而已.

就我所知以往較受歡迎的34網排名是福馬>獻主會>合一堂

希望幫到手.

原帖由 jeffzhang 於 09-3-10 12:33 發表
路過, 想講的是...小朋友讀得開心與否, 不單純是學校的問題, 還有其他因素.  而且10年8年前讀小學的情況, 跟現在相比真是倉海桑田....

我囝囝讀福馬, 現已小二. 這年半以來, 見他上學放學都很開心, so far so good ...

Hi Jeffzhang,

可唔可以比 D 意見有關陳瑞祺. 因為陳瑞祺有 20 分, 但福馬只有 15 分. 但我本人較喜歡福馬. 但又怕浪費左陳瑞祺. 邊間好 D. 谷既情度又點樣.

To: Gar

我對csk認識不多, 只知小學在34區非常受歡迎, 尤其是男仔, 應該是因為有聯繫男中學之故;不過, 聽聞讀得好那些都不會升csk中學.  

我識的小朋友當中, 有3男仔, 1女仔讀CSK. 反而那個女仔聽說讀得不錯. 她的哥哥今年也在csk讀小六, 我也有跟她哥哥聊天. 英文對話都講得不錯. 事先聲明, 這對兄妹的爸爸跟他們的功課考試等等跟得很足, 這是重點, 而不只是學校本身.  

另外那三個男仔則較"活潑", 聽聞常受老師"禮待", 似乎都幾講紀律.

福馬往年15分都有機會, 因無宗教分. 我都識人是15分入的, 但有機會多大就不知了.

jeffzhang,

可否講多少少福馬的優點與缺點﹖你覺得甚麼類型孩子較適合入讀﹖

原帖由 jeffzhang 於 09-3-10 15:29 發表

我對csk認識不多, 只知小學在34區非常受歡迎, 尤其是男仔, 應該是因為有聯繫男中學之故;不過, 聽聞讀得好那些都不會升csk中學.  

我識的小朋友當中, 有3男仔, 1女仔讀CSK. 反而那個女仔聽說讀得不錯. 她的 ...

原帖由 jeffzhang 於 09-3-10 15:29 發表

我識的小朋友當中, 有3男仔, 1女仔讀CSK. 反而那個女仔聽說讀得不錯. 她的 ...

Hi jeffzhang,

多謝妳的意見, 我小時亦是讀 csk, 就是因為讀書成績差, 而且校規又嚴. 故對此學校亦不太喜愛. 但這已是很久的事情. 故不知現在如何. 只聽說現時 csk 走下坡. 反而福馬正在上位. 真不知如何選擇. 如論地點亦是福馬較近我家. csk 則要坐校車.

對我來說, 因囝囝在學校算是聽話守秩序那類, 所以福馬的優點是老師對學生好, 校風好, 校址(囝囝是步行上學)及校舍適中, 學術成績及課外活動都ok; 中學網好, 派位聽聞都唔錯,學校的名聲都可以; 學校都算開明, 願意接納家長的建議, 改進其教學模式.

相對於比較活潑的及成績稍遜的小朋友, 我相信老師會嚴厲一點. 官津校無權選擇學生, 所以什麼學生都會有, 尤幸未見過壞到難以接受的學生.

有一點意見就是英文科小一及小二的要求高了一點, 小一上學期已經要接觸pass tense. 小二上學期則要寫short passage, 個人認為學校太快, 而教學上未配合得好, 唯有家長要幫小朋友去配合.

我的意見有點表面及主觀, 因單純是我觀察所得, 又未接觸過程度及表現遜一點的那些學生, 所以不夠全面.
‹ 上一主題|下一主題