用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 安基司媽媽
樓主: cchan
go

安基司媽媽 [複製鏈接]

Re: 安基司媽媽

happydino,

係呀, 我囡囡係A班架.....家長會0個日我有事, 所以你見唔到我.  不過我認得你個囡呀, 我尋日接囡囡放學都見到佢. 佢係唔係婆婆/嫲嫲接放學架? 佢札左辮好cute喎.

YuYuMother

知唔知日生會要唔要比錢同要唔要買蛋糕返學校呢?
知唔知最近會唔會有活動攪呀?

cchan,

生日會唔駛比錢. 0個個月份生日既小朋友可以帶小食同蛋糕返學校同其他小朋友分享.

活動? 你指幾年班呀? 0岩0岩先開學, 無0甘快有活動住喎.

謝謝你們回應 : happdino , YuYuMother

我想多數都唔去英藝interview, 其實我還有一間心水幼稚園就係粉嶺五常法.anytime可interview, 但最衰安基司要到11先可interview, 所以冇得參觀, 比較唔到兩間幼稚園, 唔通要兩間幼稚園都交留位費     

我囝囝已報名明年8月讀N1, 已交o左成3個星期, 佢地話會有老師聯絡我, 但就冇過幾時約interview.
要interview先可以去參觀間學校呀.

我去過英藝睇過, 佢地得一層樓, 當然相比安基司梗係冇得比.

snoopy_lamlam:

我交form時問他們幾時會interview, 他們話大約11月到會電話再約.

我昨日同仔仔第一日返學, 我覺得d teacher 唔係咁多笑容, 尤其是大仔d 班, 昨日排隊時有一個小朋友大叫, 即刻有老師(外籍) 問who shout 同埋眼光都幾惡,  好似我日同佢返學, 可能我同姐姐係度, 佢都好少理我個仔, 希望無家長陪時唔係咁啦, 但我覺得IN1 都好多人呀, 好難睇得到take care,  但我就得我個班的嬸嬸都幾惡囉,唔知有無其他家長知唔知International 好or local 好呢?????

係呀, 大頭瑕, 你昨日遲到, 我見到個個唔知係你呢? 你認唔認我呀??? 

chichingmama
以前我住粉嶺,五常法都幾貴,同如果粉嶺呂明才幼稚園幾出名.

cchan:

以大埔,上水,粉嶺要有外籍老師國際幼稚園唔係太多選擇(價錢唔太貴,當然唔可以同康樂園內幼稚園比), 五常法學貴就唔算貴, 但什費就比較貴啲,書簿費都會$2000./半年, 但一定要讀全日班先有國際班.

另外我想問吓安基司媽咪會否小朋友讀咗國際斑後, 真係中文就唔掂, 我曾經係another topic 有啲媽咪話小朋友4 年後啲簡單中文都唔識寫   

YuYuMother,
係呀, 平時係爺爺嫲嫲接送架! 你咁叻認得佢既?! 咁第日你接囡囡時, 如果見到我囡囡扭計, 記住上黎呢度報料俾我知啦!

tsuntsunbb,
我都覺得國際班太多人! 開家長會個日我見地下post左每班既name list出黎, 我8卦下IN2既人數, 嘩, 竟然有29人!!! 我覺得幼稚園一班咁既人數實在太多, 都真係幾難照顧架! 你囝囝個班有幾多人呀?

Dear happydino

我有真正數到, 因為當日好嘈, 我淨係顧住睇住自己個仔, 但淨係覺得好多人好嘈... 星期一我會認真數吓

happydino 寫道:
YuYuMother,
係呀, 平時係爺爺嫲嫲接送架! 你咁叻認得佢既?! 咁第日你接囡囡時, 如果見到我囡囡扭計, 記住上黎呢度報料俾我知啦!

tsuntsunbb,
我都覺得國際班太多人! 開家長會個日我見地下post左每班既name list出黎, 我8卦下IN2既人數, 嘩, 竟然有29人!!! 我覺得幼稚園一班咁既人數實在太多, 都真係幾難照顧架! 你囝囝個班有幾多人呀?[/quote]
該用戶已被刪除

各位安基司媽媽

happydino 寫道:
YuYuMother,

我認得你囡囡, 因為之前上協康會Playgroup我囡囡都係同你囡囡同班嘛. 不過我囡囡後來無再返0者.....你記唔記得呀? 係呢, 0甘你囡囡仲有無返Playgroup呀? 我唔係日日湊囡囡架, 不過0個日0甘0岩放假咪湊佢囉, 平時都係工人湊佢返學放學既........

YuYuMother >> 多謝你的回應, 我諗都係要比多 D 時間才要諗

Tsuntsunbb >> 我尋日上到三樓, D 男仔岩岩由 washroom 行番出黎囉, 你係咪其中一個同 D 小朋友一齊由 washroom 出來架 ? 如果你仔仔係同我仔仔同一班, 敢就好了 ! 點解你宜家都仲可以陪仔仔一齊上堂 ?? 另外, 在呢段期間, 你可唔可以幫我手留意一下或者幫下我仔仔呀 ? 我仔仔岩岩夠兩歲半, 但係佢做咩都好鬼論盡, 去 weewee 又成日痾濕褲仔, 我怕 D aunties 唔開心咋 ! 成鬼日比麻煩人地...唉, 我都唔知邊個打邊個呀, 我點人相好差架, 成日見果 D 人我都可以唔認得同埋唔記得在邊度見過或者邊度識的...BTW, 我之前見過你架咩 ??

YuYuMother 寫道:

我認得你囡囡, 因為之前上協康會Playgroup我囡囡都係同你囡囡同班嘛. 不過我囡囡後來無再返0者.....你記唔記得呀? 係呢, 0甘你囡囡仲有無返Playgroup呀? 我唔係日日湊囡囡架, 不過0個日0甘0岩放假咪湊佢囉, 平時都係工人湊佢返學放學既........

我記得, 你仲話幫囡囡jon左屋苑d playgroup o麻。
琴晚阿女玩扮老師點名, 佢up左你囡囡個名呀! 我都係琴晚先知原來佢記得咁多同學仔既名!
佢仲有返緊協康, 都係星期六下午, 上午就跳芭蕾舞。
該用戶已被刪除

各位安基司媽媽

happydino,

你囡囡係邊到學芭蕾舞呀? 我都想幫囡囡報, 不過最近都好似要去沙田.......。我先生又唔贊成佢學, 驚跳得多對腳唔靚喎~~~比佢激死.

YuYuMother,
囡囡响粉嶺學芭蕾舞, 45mins一堂, $400一個月。 佢上個種叫PP班, 即pre-primary, 基本上我唔清楚敎乜, 因為家長冇得跟入跳舞室。 不過囡囡會跳俾我睇, 佢只係做d簡單動作如skip, hop, turn around 同 整尖腳等等。
我覺得佢現階段學既都只係d基本步, 就好似大戲既姿勢造手, 應該唔會咁快有甲組腳既!

Hi cchan,大頭蝦

我囝在安基司初初都係足兩歲就續啦,情況係佢6月頭入讀,適應個幾月沒有耐,又放暑假啦,再9月開學從新適應,如事者我就等左接近兩個月他才可適應下來,在加上同他建立好關係的外藉老師,因意外整傷背"錐"返吾到來所以適應時間耐左D ! 而且又見到D新加入同學, 覺得老師吾錫佢,其他人哭又有人抱起,所以覺得被

Re: 各位安基司媽媽

LeeAnn'sMother,
我囡囡舊年in國際班時, 課室內有兩位老師, 外籍老師同我傾, 本地老師同我女傾, 我冇留意個位老師係咪全程同囡囡講英文, 但我聽到佢問囡囡"what is this?" (佢手上攞住d野), 咁我女好大聲答: "兔仔"! 其他就留意唔到, 因為掛住同個位外籍老師傾。 interview完後, 即時就知收左同去樓下交留位費。 事後我問返囡囡老師問佢乜, 佢話老師問佢顏色, 佢就答"green"喎! 成個interview大約20-25mins。
‹ 上一主題|下一主題