用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 經驗分享, 小朋友究竟去邊到學游水好呢? ...
樓主: SwimCoach_Bill
go

經驗分享, 小朋友究竟去邊到學游水好呢? [複製鏈接]

經驗分享, 小朋友究竟去邊到學游水好呢?

我個囡囡剛剛3歲, 適唔適合學游水呢? 我驚佢唔識聽指示!
原帖由 SwimCoach_Bill 於 09-5-29 15:44 發表

而家冇教泳會 lu ~~

泳會要統一教法, 有限制~~

我囡囡學得好好同侄女一起學,私人教練有意找我

原帖由 clarebaby_2008 於 09-6-1 08:24 發表

would you please pm the information to me?

Hi!
海x可以嗎? 想去銅鑼灣他們的"泳池"?
我的小朋友5歲, 在去年已經唔驚水

原帖由 SwimCoach_Bill 於 09-5-29 14:04 發表

個個泳會 summer 都爆哂架~~ 要早 d 報!

如果去史丹福, 可以搵貼出黎果 d 黃金教練, 質素有保證, 因為佢地係受家長歡迎 d, 同埋教得好先會俾佢地做黃金教練

有個泳會千千千千千萬唔好報, 佢叫做群 X, 佢收得好平 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

原帖由 leannemama 於 09-5-30 19:40 發表
我個囡囡剛剛3歲, 適唔適合學游水呢? 我驚佢唔識聽指示!

要睇下佢有性未, 有 d 小朋友 3 歲仲係冇性既, 周圍走, 唔聽人講, 上堂唔知自己游緊水, 失驚無神 cry, 自己無啦啦爬上水搵媽咪... etc.....

如果你小朋友以上答案都係"否", 就算佢唔係好識聽指示, 都可以試下, 因為 d 動作一次唔識, 佢又唔識聽, 咁教練捉住佢做夠十次就應該拎到少少 concept~!

原帖由 chingbb 於 09-6-1 12:13 發表
Hi!
海x可以嗎? 想去銅鑼灣他們的"泳池"?
我的小朋友5歲, 在去年已經唔驚水

我冇0係果到教過, 不過佢地大牌子, 應該唔會太差

不過都係建議試下堂先, 同埋落去睇下 d 教練有冇心機, mark 住個 fit 既就 perfect 啦~!

同埋佢唔驚水, 5 歲既小朋友動作應該幾好, 夠力, 好快學識~!

Thank you!
但係怎樣keep住個好的教練呢? 應該先算係好教練? 除了對小朋友有耐性, 愛心外!

原帖由 SwimCoach_Bill 於 09-6-1 14:34 發表

我冇0係果到教過, 不過佢地大牌子, 應該唔會太差

不過都係建議試下堂先, 同埋落去睇下 d 教練有冇心機, mark 住個 fit 既就 perfect 啦~!

同埋佢唔驚水, 5 歲既小朋友動作應該幾好, 夠力, 好快學識~! ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

原帖由 chingbb 於 09-6-1 14:54 發表
Thank you!
但係怎樣keep住個好的教練呢? 應該先算係好教練? 除了對小朋友有耐性, 愛心外!

我都建議大家試下堂先學。我都係試左堂覺得ok,先俾小朋友跟教練學架咋。要睇個教練好唔好,同夾唔夾。
仔仔既游泳學習日誌,得閒去參觀下啦!
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1414017

佢無得試堂呀! 如要試就要比一個月費, 大約$400 - 4堂!

原帖由 mbean 於 09-6-1 16:15 發表

我都建議大家試下堂先學。我都係試左堂覺得ok,先俾小朋友跟教練學架咋。要睇個教練好唔好,同夾唔夾。

south china is ok

would you please pm the information to me?  thanks

原帖由 clarebaby_2008 於 09-6-1 08:24 發表

Hi clarebaby,

Could u pls PM the information of 私人教練 to me? Thanks!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 meowmi 於 1-6-2009 20:33 發表
Hi clarebaby,

Could u pls PM the information of 私人教練 to me? Thanks!

版規9.  請各會員勿濫用網上資源,例如不停要求PM回文及留電郵等沒有可讀性(即內容空泛)Topic, 請直接pm查詢

can u pm details to me please?

Many thanks
october2003

原帖由 chingbb 於 09-6-1 14:54 發表
Thank you!

通常都可以 request 你用開果位教練既~~

點算好教練~~ um.. 可以睇下佢一堂入面點樣分 section 做唔同既野:

例如頭 15mins 踢腳, 有冇捉住腳仔教, 有冇捉 d 踢得唔好既小朋友出黎再執, 跟住 15 mins 可能會教下撥手

如果果位教練個心入面冇 schedule, 就會唔知自己0係到做緊咩, 得閒教下呢樣, 得閒教下果樣, 小朋友難適應

又有一樣野既係佢同小朋友夾唔夾, d 小朋友一黎到果陣會唔會好興奮咁主動叫教練個名??

想請教一下bill教練... 我囝而家4歲, 上年暑期同佢報咗個泳會嘅初班, 佢完全唔掂, 攪到連個教練姐姐都suggest佢轉番去親子班; 我哋轉咗班後, 阿囝好happy, 不過都係只係跟住我咁, 都做咗半隻樹熊

但其實阿囝又好鍾意水, 因為我同老公帶佢去屋企泳池時, 佢挾個水泡或帶對手袖都可以自己浮嚟浮去, 仲可以學我老公咁踢水追住跟, 完全同上堂時唔同。我問佢鍾唔鍾意游水, 佢又話好鍾意, 咁我問佢點解以前返游水班會喊, 佢話佢唔鍾意個泳帽

well, 咁想問下佢咁嘅case, 係未應該跟1:1教練呢 泳會d哥哥姐姐同我講游水要愈早開始愈好, 但我身邊朋友又話唔使太急, 大d學都唔遲, 咁即係應該幾時學至啱呢

非常麻煩晒

原帖由 jellycheng 於 09-6-3 10:57 發表
想請教一下bill教練... 我囝而家4歲, 上年暑期同佢報咗個泳會嘅初班, 佢完全唔掂, 攪到連個教練姐姐都suggest佢轉番去親子班; 我哋轉咗班後, 阿囝好happy, 不過都係只係跟住我咁, 都做咗半隻樹熊

但其實 ...

有次有個家長猛咁同我講佢小朋友唔驚水, 但係我同佢講佢小朋友係驚 "游水" ~!! 兩回事黎架~

因為有好多小朋友都好似你仔仔咁, 落水玩好地地, 要佢去學游水就會驚, 所以你仔仔要跟 1 對 1 私人教練

如果你話佢係樹熊, 就更加唔可以親子班啊

你仔仔 4 歲其實已經 ok, 佢識得同人溝通麻? 聽唔聽話?

有時小朋友真係會因為好小既事而令佢唔游水, 就係例如個泳帽喇!! 泳鏡都會架, 因為有時家長驚佢入水, cool 到佢隻眼仔好實, 紅哂!

又有機會係件泳衣唔0岩身, 佢著得唔舒服, 都會俾佢地借題發揮架~!

我覺得佢學游水果時唔可以見到你, 只可以 1 對 1 對住教練, 要佢知道教練係唯一可以幫到佢既人, 要尊重佢, 咁教練就可以同佢建立到關係, 慢慢入手~!

我搵教練上門, 一對二或三教咱會吾會好D‧因現泳會祇有45分一對三–進度很慢

有沒有人參加過太X洋泳會呢
OK嗎

完全明白, 非常非常唔該晒

另外, 我又想問下點樣/喺邊度可以搵到合適嘅教練

原帖由 SwimCoach_Bill 於 09-6-3 12:48 發表

有次有個家長猛咁同我講佢小朋友唔驚水, 但係我同佢講佢小朋友係驚 "游水" ~!! 兩回事黎架~

因為有好多小朋友都好似你仔仔咁, 落水玩好地地, 要佢去學游水就會驚, 所以你仔仔要跟 1 對 1 私人教練

如果你話佢係 ...
‹ 上一主題|下一主題