用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年升中一, 買校服,書..要幾多錢.....
樓主: beauty-wife
go

今年升中一, 買校服,書..要幾多錢..... [複製鏈接]

Hi, everybody

有沒有想過全包宴呢!每星期給他們一個這數額,包的是那星期的車費(當然包括八達通)、飯錢、零用錢和交際費(和朋友出街)等,讓他們學習理財。如果表現良好,便可以月計。這是我看書學回來的。

我都打算用此方法, 多謝建議

原帖由 yellow3456 於 09-6-23 00:59 發表
我個女讀中一, $200零用 + $100增值 (佢帶飯, 有校車 不過有課外活動和去補習) 都足夠用的, 唔大洗有少少余啦.  要佢自負盈虧, 基本文具都要佢包埋.  自此佢自己計數, 唔會亂用錢.  建議你地都試吓. ...

原帖由 johnmon 於 09-6-24 01:12 發表

有沒有想過全包宴呢!每星期給他們一個這數額,包的是那星期的車費(當然包括八達通)、飯錢、零用錢和交際費(和朋友出街)等,讓他們學習理財。如果表現良好,便可以月計。這是我看書學回來的。 ...

如果月計好似出糧咁, 我驚唔夠一星期就駛哂, 跟住勒住肚皮捱餓, 驚節制唔到亂駛錢.

我以前讀初中都係咁, 阿媽比嘅錢買哂鍾意嘅嘢, 跟住果個星期就慘啦, lunch 飯都無得食, 發育時期每餐都係食2串魚蛋咋!

[quote]原帖由 stitchfriends 於 09-6-24 09:47 發表

如果月計好似出糧咁, 我驚唔夠一星期就駛哂, 跟住勒住肚皮捱餓, 驚節制唔到亂駛錢.

我以前讀初中都係咁, 阿媽比嘅錢買哂鍾意嘅嘢, 跟住果個星期就慘啦, lunch 飯都無得食, 發育時期每餐都係食2串魚蛋咋 ...

如果表現良好,便可以月計.......不是一開始時便給他們整個月的零用錢,而是慢慢來。 我以前都有同樣經歷,用2/3lunch 飯錢來買下一對鞋,結果就是吃了兩星期占醬多,現在想起來都怕怕!

唉....諗起下個月又要預$4000左右買書,校服,之後仲要開始補習,比零用錢,預計打後每月開支超碼多$2000,我c6諗起就頭痛 我只希望D $駛得物有所值,至怕個衰仔上到中學學壞5生性咋,到時就真係嘔血 我自己細時都係升中學後學到好壞,真係乜都試過,所以好怕阿仔行我舊路

今日註冊:

買校服$570.
雜費、學費$350.
買書$2100末計(中、數、通,呢d開學後再買)
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

醒目開學勳章

hi,

淨買書計埋九折要四仟!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-9 17:32 發表
今日註冊:

買校服$570.
雜費、學費$350.
買書$2100末計(中、數、通,呢d開學後再買)

娃,好貴呀!
其實會唔會有d唔用架?我個女有d書係完全冇用過架。你試下問下福中d媽咪,收下風la?

原帖由 tinetinew 於 09-7-9 18:45 發表
hi,

淨買書計埋九折要四仟!

yuk hei mum
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

原帖由 tinetinew 於 09-7-9 18:45 發表
hi,

淨買書計埋九折要四仟!

yuk hei mum

Hi, tinetinew
嘩! 好驚嚇呀! 咁貴!
一係買住上學期D書先, 下學期D書, 遲少少至買, 無咁傷.

醒目開學勳章

hi,

未計10%off $4439.5,計咗10%off $3995.55!skip咗eng & chi dictionary and  地圖 未計10%off $3865.5,  計咗10%off  $3478.95! 好貴呀!!

yuk hei mum

原帖由 stitchfriends 於 09-7-9 19:36 發表

Hi, tinetinew
嘩! 好驚嚇呀! 咁貴!
一係買住上學期D書先, 下學期D書, 遲少少至買, 無咁傷.

醒目開學勳章

hi,

yes, i will!!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-9 18:52 發表
娃,好貴呀!
其實會唔會有d唔用架?我個女有d書係完全冇用過架。你試下問下福中d媽咪,收下風la?

有冇人知道7月會展既書展會唔會有中學既教科書賣 ? 如有, 可能會平過傳統書局如齡記 !
Tomorrow is better

中學如果買曬書單所有書真係好傻,每年總有些書係完全無用過,賣番出去比收中學書個d真係平到嘔

因為我自己以前讀中學都好傻年年都買曬書單個d書

嘩~依家中學書咁貴架

簽名被屏蔽

部份用舊書,都要花費逾二千

孩子上中一,書費本來三千多,字典,地圖等參巧書不買,
宗教,科學,中史幸得到學長贈送舊書,
另外又扣了小學送的獎學書劵,
結果仍需接近1700。
加上校服:兩套平日約300,一套體育服約100。

最基本開支已花費2100元。

醒目開學勳章

原帖由 cat0831 於 09-7-10 15:43 發表
中學如果買曬書單所有書真係好傻,每年總有些書係完全無用過,賣番出去比收中學書個d真係平到嘔

因為我自己以前讀中學都好傻年年都買曬書單個d書

嘩~依家中學書咁貴架 ...

早知我就唔買住啦. 已經連書, 連tools, 同埋學校雜費一次過攪好晒. 計埋都成三千幾, 仲未計開學仲有一科外語同器樂科未買書, 仲有要買小提琴, 校服又未買........都幾重皮.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

Hi,

我地都差唔多, 真係好貴呀!

原帖由 tinetinew 於 09-7-9 20:11 發表
hi,

未計10%off $4439.5,計咗10%off $3995.55!skip咗eng & chi dictionary and  地圖 未計10%off $3865.5,  計咗10%off  $3478.95! 好貴呀!!

yuk hei mum

...
多一點努力 多一點回憶!

呢個應該係一個唔錯o既方法!

較早前,我帶呀女去麥當當,問佢想食乜,佢就話雙層芝士漢堡套餐,點知有兩次我比錢佢食野(用剩就佢袋),佢一次就買左兩個雞尾包食,另一次就買一個漢堡包!
原帖由 johnmon 於 09-6-24 01:12 發表

有沒有想過全包宴呢!每星期給他們一個這數額,包的是那星期的車費(當然包括八達通)、飯錢、零用錢和交際費(和朋友出街)等,讓他們學習理財。如果表現良好,便可以月計。這是我看書學回來的。 ...

醒目開學勳章

hi,

呢個方法唔啱我亞仔,佢去麥當當買套歺,佢會發達通買多杯雪糕話唔夠飽!每次增$50都好快玩完!

yuk hei mum

原帖由 ytpeople 於 09-7-14 17:19 發表
呢個應該係一個唔錯o既方法!

較早前,我帶呀女去麥當當,問佢想食乜,佢就話雙層芝士漢堡套餐,點知有兩次我比錢佢食野(用剩就佢袋),佢一次就買左兩個雞尾包食,另一次就買一個漢堡包! ...

我之前冇比佢用發達通買野架!我同佢講只可用黎搭車,如果我check到佢買野,就會罰佢雙倍錢!

不過升上中學,我諗要計埋搭車錢(發達通增值)比零用錢啊!

原帖由 tinetinew 於 09-7-14 21:19 發表
hi,

呢個方法唔啱我亞仔,佢去麥當當買套歺,佢會發達通買多杯雪糕話唔夠飽!每次增$50都好快玩完!

yuk hei mum
‹ 上一主題|下一主題